XLVII. TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY

Beszámoló a 2017/2018-as tanév vajdasági regionális fordulójáról

2018. március 24.

A magyarországi Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében március 24-én került megrendezésre a Kalmár László Matematikaverseny vajdasági regionális elődöntője. A helyi versenyt az anyaországi megyei fordulókkal párhuzamosan bonyolították le, és a legjobbak továbbjutottak az immár 47. alkalommal megrendezett budapesti döntőre.

A vajdasági diákok harmadik éve vehetnek részt a versenyen. A szervezők az újvidéki Apáczai Diákotthon fiúkollégiumába hívták a diákokat, kísérőtanárokat és szülőket. 23 gyerek nevezett be Kúláról, Nagybecskerekről, Muzsláról és Temerinből.

Nagy Margit, a VMPE elnökének rövid köszöntője után Nagy Nikoletta, a vajdasági verseny koordinátora tájékoztatta a résztvevőket a verseny szabályairól és menetéről. A 3-4. osztályosoknak egy óra, az 5-8. osztályosoknak kilencven perc volt előrelátva a megfelelő feladatsor megoldására. Évfolyamonként 5 feladatot kaptak a gyerekek. A megoldásokat helyben átnézték a kísérő matektanárok, de a végleges eredményre várni kell addig, amíg a főszervező TIT munkatársai is pontozták a kidolgozott feladatlapokat.

A nehéznek bizonyuló példák átgondolása és kidolgozása után a gyerekek uzsonnáztak, hógolyzótak a kertben, vagy rövidfilmet néztek a diákotthon előadójában. A búcsú előtt minden résztvevő emléklapot kapott.

A legsikeresebb diákok meghívást kapnak az országos döntőre, amelyet május 25-26-án rendeznek meg Budapesten.

Fotó: Stanyó GáborSAJÓ KÁROLY KÁRPÁT-MEDENCEI KÖRNYEZETVÉDELMI CSAPATVERSENY

Élménybeszámoló a győri döntőről

2017. május 17-19.

Május 17-én, szerdán izgatottan mentünk a bácsföldvári iskola elé. Tudtuk, hogy nemsokára elindulhatunk Győrbe, a Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatverseny döntőjére, Csorba Éva kémiatanárnő társaságában. Délelőtt 9-kor indultunk. Az út nem volt különösen érdekes, de unalmasnak sem lehet mondani. A határátkelőn sokat várakoztunk, de nem ültünk tétlenül, hanem fennhangon felváltva olvastuk a Természet Búvár cikkeit, ami a verseny anyagát is képezte.

Mielőtt megérkeztünk Győrbe, még tettünk egy kisebb kitérőt Tatabányára, ahol megnéztük a Turul-emlékművet. Miután megcsodáltuk ezt a csodálatos alkotást valamint a tatbányai óváros természeti értékeit, nem volt más hátra, mint célegyenesbe venni a verseny helyszínének otthont adó győri Famulus kollégiumot. Miután megérkeztünk és lepakoltunk, elmentünk sétálni a városba. Megnéztünk néhány nevezetességet, be szerettünk volna menni a győri bazilikába, de az felújítás miatt zárva volt s végül a Rába partján kötöttünk ki. Itt megpihentünk egy kicsit, majd visszamentünk a szállásunkra.

Másnap reggel kezdetét vette az ünnepélyes megnyitó, valamint egy szép előadás után, amit a győri iskola 4. osztályos diákjai tartottak nekünk, nekiláttunk a teszt megírásának. Ez nem sikerült a legjobban, de nem is lett a legrosszabb. A tudásfelmérő után ebédeltünk, majd mentünk a terepgyakorlatra, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területére. Az idegenvezetőnek hála egy csomó dolgot tudtunk meg a parkról és annak élővilágáról. Egy kisebb túra után megírtuk a hallottakból összeállított tesztet. Ez is hasonlóan sikerült, mint az előző. Visszamentünk a szálláshelyünkre, elpróbáltuk párszor a prezentációt, majd eltettük magunkat másnapra. Reggel egy gyors reggeli után elkezdődtek az előadások. Voltak köztük érdekfeszítők és kevésbé érdekesek is egyaránt, de minden csapat kitett magáért. Mi az utolsó, vagyis a 21-es számot húztuk, úgyhogy sokat kellett várnunk mire sorra jutottunk. Mikor ránk került a sor egy kicsit izgulva mentünk ki, de lámpalázunk gyorsan elmúlott, és a tőlünk telhető legjobban adtuk elő kiselőadásunkat. Ez sikerült legjobban, prezentációnk a legjobbak között szerepelt. A zsűri tagjai el voltak ragadtatva a témaválasztástól melyben szembe állítottuk a virtuális és a valós világot („V vs V”). Egy kiadós ebéd után elkezdődött az „Ismerd meg Győrt” elnevezésű program. Egy idegenvezető sok érdekességet mondott a városról, mint például a vaskakassal vagy a Széchényi-térrel kapcsolatban. Megnéztük Szent László hermáját, ami ebben az évben nagyon aktuális ugyanis mi magyarok ebben az évben Szent László emlékévet ünnepelünk.

Városnéző túránk a városházán ért véget, ahol a díjkiosztót tartották. Itt tudtuk meg, hogy a sok remek csapat közül összesítésben mi a 14. helyet értük el, valamint, hogy Attila csapatársunk a „Legjobb fiú előadó” különdíjat szerezte meg. Számunkra ez szép eredmény és megbeszéltük, hogy jövőre is ott leszünk, és még jobb eredményt érünk el. Sok érdekes dolgot csináltunk, és még új barátokra is szert tettünk. De mindez megvalósíthatatlan lett volna Nagy Margit elnök asszony és a VMPE nélkül. Ezer köszönet nekik ezért a három szép napért.

Szeretettel és hálával: Vámos Attila, Mirilov Lucija és Kovács Tamás bácsföldvári tanulók

Fotó: Csorba ÉvaXLVI. TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY

Beszámoló a 2016/2017-es tanév vajdasági regionális fordulójáról

2017. március 4.

A magyarországi Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében március 4-én került megrendezésre a Kalmár László Matematikaverseny vajdasági regionális elődöntője. A helyi versenyt az anyaországi megyei fordulókkal párhuzamosan bonyolították le, és a legjobbak továbbjutottak az immár 46. alkalommal megrendezett budapesti döntőre.

A vajdasági diákok második éve vehetnek részt a versenyen. A szervezők az újvidéki Apáczai Diákotthon fiúkollégiumába hívták a diákokat, kísérőtanárokat és szülőket. 25 gyerek nevezett be Kúláról, Nagybecskerekről, Szentmihályról, Bácskertesről, Szilágyiról, Lukácsfalváról, Lipárról és Óbecséről.

Nagy Margit, a VMPE elnöke rövid köszöntője után Nagy Nikoletta, a vajdasági verseny koordinátora tájékoztatta a résztvevőket a verseny szabályairól és menetéről. A 3-4. osztályosoknak egy óra, az 5-8. osztályosoknak kilencven perc van előrelátva a megfelelő feladatsor megoldására. Évfolyamonként 5 feladatot kaptak a gyerekek. A megoldásokat helyben átnézték a kísérő matektanárok, de a végleges eredményre várni kellett addig, amíg a főszervező TIT munkatársai is pontozták a kidolgozott feladatlapokat.

A nehéznek bizonyuló példák átgondolása és kidolgozása után a gyerekek uzsonnáztak, játszottak a kertben, vagy rövidfilmet néztek a diákotthon előadójában. A búcsú előtt minden résztvevő emléklapot kapott.

A legsikeresebb diákok: Varnyú Zalán (Óbecse, 4. o.), Nagy Dániel (Kúla, 4. o.), Tallós Kinga (Óbecse, 4. o.), Zázrovity Zsolt (Nagybecskerek, 5. o.), Nagy Anna (Nagybecskerek, 5. o.), Pistuka Oliver (Kúla, 5. o.), Limburger Emília (Bácskertes, 6. o.), Kovács Alex (Kúla, 7. o.), Csíkos Enikő (Bácskertes, 8. o.) meghívást kaptak az országos döntőre, amelyet május 19-20-án rendeznek meg Budapesten.

Stanyó Gábor

Fotó: Stanyó GáborSAJÓ KÁROLY KÁRPÁT-MEDENCEI KÖRNYEZETVÉDELMI CSAPATVERSENY

Beszámoló a 2017. évi vajdasági regionális elődöntőről

2017. március 25.

Szombaton, március 25-én a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete társszervezésében tartották meg a Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny területi elődöntőjét Újvidéken, az Apáczai Diákotthon fiúkollégiumában. A verseny főszervezője a győri KŐRIS Környezeti Nevelési Versenyszervezési Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. volt.

A versenyt Bertalan Zsuzsanna a területi elődöntő házigazdája nyitotta meg és köszöntötte a magyarországi vendégeket: Surányiné Palkó Eleonórát, a szombathelyi Szűrcsapó óvoda vezetőjét, KOKOSZ elnökségi tagot, Simonyi Istvánt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselőjét, és Mécs Csabát a Környezetvédelmi- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) elnökét, akik megtiszteltek bennünket jelenlétükkel és egyben vállalták a versenyen a zsűri szerepét. A vendégeket és a versenyzőket Nagy Margit, a VMPE elnöke is köszöntötte. Hangsúlyozta a diákok egyéni és társadalmi szerepét, felelősségét, az összefogás fontosságát a fenntartható jövő érdekében.

Az iskolai fordulókon elért eredmények alapján 6 csapat jutott tovább a területi elődöntőre. A csapatok Csantavérről, Temerinből, Bácsföldvárról és Magyarkanizsáról érkeztek. A szombati megmérettetés írásbeli feladatlapok kitöltésével kezdődött, majd szóbeli előadások következtek. A csapatok saját környezetükben észlelt környezeti értékekről, problémákról, a tudatos fogyasztásról, anyagtakarékosságról, az egészséges életmódról készített kiselőadásokat mutattak be.

A Természetes vizeink védelme témára készült plakátok kreatív megoldásai felhívják a figyelmet az emberi tevékenység okozta globális illetve helyi problémákra, annak hatásaira, következményeire, javaslatot tesznek a megelőzésre, a bajok kezelésére.

Remek kiselőadásokat hallhattunk, melyekben a tanulók környezetük értékeit felismerve megoldásokat mutattak azok megőrzésére, a károk helyrehozására. Az egészséges életmód, helyes táplálkozás, tudatos fogyasztás is foglalkoztatta a résztvevőket. A nagyszerűen felkészült csapatok munkáját látva, a zsűrinek nem volt könnyű dolga. Ez alkalommal legügyesebbeknek a bácsföldvári Svetozar Marković iskola tanulói bizonyultak, Mirilov Lucija, Kovács Tamás és Vámos Attila, a V vs. V (Valóság vs. Virtualitás) című kiselőadásukkal figyelemfelkeltő módon mutatták be a számítógépek, mobil telefonok használatának káros következményeit, melyek az elmagányosodáshoz, a közösségtől- és természettől való elidegenedéshez vezetnek. Felkészítő tanáruk Csorba Éva. Második helyezettek a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola tanulói: Veréb Alex, Pesti Ákos és Sebők József, felkészítő tanáruk Szabó Gábor. Munkájuk címe Környezetünk környezeti problémái. Májusban ők vesznek részt a győri döntőn.

Bertalan Zsuzsanna

Fotó: Stanyó Gábor29. Implom József helyesírási verseny, Gyula

Beszámoló a 2017 évi gyulai döntőről

2017. február 25.

2017. február 23-25. között tartották meg Gyulán az Implom József Helyesírási Verseny döntőjét. A dél-bácskai körzetet az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumból Puskás Renáta, az óbecsei Gimnáziumból pedig Varga Klaudia és Varnyú Adél képviselte. A versenyre a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete támogatásával jutottunk ki. Újvidékről 23-án délelőtt 9 órakor indultunk, és egy rövid szegedi megállót követően délután 16 óra körül érkeztünk meg a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium kollégiumába, ahol a kísérő tanárokat szállásoltak el. A versenyzők a 15 percre lévő Madarász kollégiumban kaptak elhelyezést. A verseny programját szakmai továbbképzéssel is egybekötötték, amely igen hasznosnak bizonyult a határon túli szaktanárok számára is. A csütörtök esti irodalmi program keretében a pécsi Bánki Benő fiatal költővel és előadóval ismerkedhettünk meg.

2017. február 24-én párhuzamosan zajlott a versenyprogram és a szakmai továbbképzés. A 9 órai megnyitót követően a verseny 10 órakor kezdődött az Erkel Ferenc Gimnázium épületében igen szigorú felügyelet mellett. Ez idő alatt a tanárok szakmai továbbképzésen vehettek részt a gimnázium könyvtárában szegedi és budapesti előadók részvételével. A tanulók elmondása szerint igen nehezek voltak a feladatlapok. Minderről a tanárok a délutáni feladatelemzésen is meggyőződhettek. A verseny azonban rendben és minden szabálytalanság nélkül zajlott le. Az estig tartó szabadidőben városnézés szerepelt, amikor a diákoknak lehetőségük volt ellátogatni a felújított Almásy kastélyba is. Este a Zenei Középiskolában tekintettük meg a színes, ünnepi műsort.

25-én, szombaton, 8,30-kor kezdődött az ünnepélyes díjkiosztó. A 29. Implom József Helyesírási Versenyen 30 határon túli középiskolás indult, akik közül 24-en 80 százaléknál jobb eredményt értek el, ami azt jelenti, hogy a legfelkészültebb tanulók vettek részt a vetélkedésen.

Vajdaságból a zentai, az újvidéki és a szabadkai körzetből tíz tanuló vett részt a Kárpát-medencei középiskolások helyesírási versenyén. Dobogós hely idén nem született, ám valamennyien helyt álltak a középmezőnyben.

Kovács Smit Edit

Fotó: KSE

Akiknek fontos a magyar helyesírás

2017. január 28.

2017. január 28-án tartották meg Újvidéken a Svetozar Marković Gimnáziumban az Implom József Helyesírási Verseny dél-bácskai fordulóját. Két gimnázium és egy szakközépiskola tanulói mérték össze tudásukat a válogatón. A vendéglátó iskolán kívül az óbecsei Gimnázium és az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Középiskola képviseltette magát.

A versenyt 1988 óta a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző szervezi. Az első években a verseny csak Békés-megyére terjedt ki, öt év múlva azonban már határon túli magyar középiskolások részvételével tartották a döntőt. A feladatlapokat Dr. Nagy János a Szegedi Tudományegyetem tanára küldi a bázisiskoláknak. Valamennyi iskolatípus azonos feladatlapot ír, azonos a javítás, csak az értékelésnél kerülnek külön kategóriába: gimnázium, szakközépiskola, szakiskola és határon túli.

Az idei tesztek még a Szabályzat 11. kiadásán alapultak, ennek ellenére a tanulók igen nehéznek tartották a tollbamondást, ami idén a korábbi gyakorlattól eltérően háromszintű pontozást követelt meg az értékeléskor. A tesztek is igen összetett nyelvi és kulturális jártasságot vártak el a fiataloktól. A versenyen elért helyezések alapján az első három legjobban teljesítő diák jut tovább a február 24-25-én Gyulán sorra kerülő Kárpát-medencei döntőre: első helyen végzett a harmadikos Varnyú Adél (Gimnázium, Óbecse), második lett a negyedikes Puskás Renáta (Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék) és a harmadik a másodikos Varga Klaudia (Gimnázium, Óbecse).

A verseny dél-bácskai fordulójának szervezője Kovács Smit Edit magyartanárnő volt, a diákok döntőre utazását pedig – a versenyt kezdetektől felkaroló – Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezi meg. Újvidéken kívül még Zentán és Szabadkán tartanak vajdasági válogatót erre a versenyre.

K.S.E.SAJÓ KÁROLY KÁRPÁT-MEDENCEI KÖRNYEZETVÉDELMI CSAPATVERSENY

Beszámoló a 2016. évi újvidéki területi elődöntőről

2016. március 19.

Szombaton, március 19-én a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete társszervezésében tartották meg a „Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny” területi elődöntőjét Újvidéken, az Apáczai diákotthonban. A verseny főszervezője a győri KŐRIS Környezeti Nevelési Versenyszervezési Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. volt.

A versenyt Bertalan Zsuzsanna a területi elődöntő házigazdája nyitotta meg és köszöntötte magyarországi vendégeinket: Surányiné Palkó Eleonórát a szombathelyi Szűrcsapó óvoda vezetőjét, KOKOSZ elnökségi tagot és Simonyi Istvánt az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőjét, akik megtiszteltek bennünket jelenlétükkel és egyben vállalták a versenyen a zsűri szerepét. A vendégeket és a versenyzőket Nagy Margit a VMPE elnöke is köszöntötte. Hangsúlyozta a diákok egyéni és társadalmi szerepét, felelősségét, az összefogás fontosságát a fenntartható jövő érdekében.

Az iskolai fordulókon elért eredmények alapján hét csapat jutott tovább a területi elődöntőre. A csapatok Nagykikindáról, Temerinből, Törökbecséről, Bácskossuthfalváról, Bácsföldvárról és Magyarkanizsáról érkeztek. A szombati megmérettetés írásbeli feladatlapok kitöltésével kezdődött, majd szóbeli előadások következtek. A csapatok saját környezetükben észlelt környezeti értékekről, problémákról, újrahasznosításról, egészséges életmódról készített kiselőadásokat mutattak be.

A „Klímaváltozás”-t ábrázoló plakátok nagyon kreatív módon mutatták be e problémát. A csapatok munkájukkal igyekeztek felhívni a figyelmet az emberi tevékenység okozta globális illetve helyi problémákra, annak hatásaira, következményeire. Remek kiselőadásokat hallhattunk, melyekben a tanulók környezetük értékeit felismerve javaslatot tettek azok megőrzésére, a bajok kezelésére. Az egészséges életmód, helyes táplálkozás, tudatos fogyasztás is foglalkoztatta a résztvevőket. A nagyszerűen felkészült csapatok munkáját látva, a zsűrinek nem volt könnyű dolga. Ez alkalommal legügyesebbeknek a nagykikindai Szent Száva iskola tanulói bizonyultak, Gábor Nikoletta, Kovács Dianna, Hajdú Krisztina az „Enni vagy nem lenni” című kiselőadásukkal, felkészítő tanáruk Volas Cibula Eleonóra. Második helyezettek a bácskossuthfalvi id. Kovács Gyula Általános Iskola tanulói: Nagy Adrienn, Zajác Fanni, Gellér Rolland, felkészítő tanáruk Jónás Szabina. Munkájuk címe „Ne csak posztolj, komPosztolj! sic!” A harmadik helyre a bácsföldvári Svetozar Marković Általános Iskola tanulói: Kovács Tünde, Vámos Anna, Szőnyi Noémi kerültek a Coca-cola káros hatásáról készült munkájukkal. Felkészítő tanáruk Csorba Éva.

Júniusban a nagykikindai és bácskossuthfalvi csapat vesz részt a győri döntőn.

Bertalan Zsuzsanna

Fotó: Stanyó GáborIMPLOM JÓZSEF HELYESÍRÁSI VERSENY

Még ápolják a helyesírást a fiatalok

Beszámoló az Implom József Helyesírási Verseny dél-bácskai körzeti elődöntőjéről

2016. január 30.

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumba tartották meg 2016. január 30-án az Implom József Helyesírási Verseny dél-bácskai körzeti válogatóját. Az évente megrendezett verseny Kárpát-medence szintű, a továbbjutó diákok részt vehetnek majd a február 26-27-én megrendezendő döntőn, amelynek helyszíne hagyományosan a magyarországi Gyula város Erkel Ferenc Gimnáziuma.

A szombaton megtartott dél-bácskai elődöntőre az óbecsei Gimnázium, az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola, a temerini Lukijan Mišicki Szakközépiskola és a házigazda Svetozar Marković Gimnázium küldött diákokat Cseri Angéla, Horváth Aranka, Móricz Csilla és Kovács Smit Edit magyartanárnők kíséretében, akik egyúttal a verseny szervezésében, lebonyolításában is részt vettek.

A magyarországi zsűri által összeállított feladatok első része tollbamondás volt, ami a 150 éve született Tömörkény Istvánról szólt. A felsőbb évfolyamosok számára ismerősebb lehetett az író, hisz harmadik osztályban tanulnak róla. A tollbamondás után a feladatlap kitöltése következett, 8 trükkös, helyenként beugrató feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak.

A helyesírási verseny eredményével kora délutánra lettek készen a javítók. A gyulai döntőre a következő diákok jutottak tovább: első helyen Varga Klaudia óbecséről, második helyen Varga Somogyi Árpád az újvidéki- és harmadik helyen Varnyú Adél az óbecsei gimnáziumból. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 1995 óta küld diákokat az Implom Józsefről, a neves magyar polihisztorról elnevezett helyesírási versenyre és ebben az évben is segíteni fogja a diákok és a kísérőtanáraik utaztatását, ígérte Nagy Margit, a VMPE elnöke.

KSE

Fotó: KSESAJÓ KÁROLY KÁRPÁT-MEDENCEI KÖRNYEZETVÉDELMI CSAPATVERSENY

Beszámoló a 2015. évi újvidéki területi elődöntőről

2015. május 16.

Szombaton, május 16-án a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete társszervezésében tartották meg a „Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny” területi elődöntőjét Újvidéken az Apáczai diákotthonban. A verseny főszervezője a győri KŐRIS Környezeti Nevelési Versenyszervezési Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft.

A versenyt Lukács Zsolt a területi elődöntő házigazdája nyitotta meg és köszöntötte magyarországi vendégeinket: Mécs Csabát a KOKOSZ elnökét, Surányiné Palkó Eleonórát a szombathelyi Szűrcsapó óvoda vezetőjét, KOKOSZ elnökségi tagot és Simonyi Istvánt az Duna-menti Tehetségsegítő Tanács elnökét, akik megtiszteltek bennünket jelenlétükkel és egyben vállalták a versenyen a zsűri szerepét. A vendégeket és a versenyzőket Nagy Margit a VMPE elnöke köszöntötte, hangsúlyozva az egészséges versenyszellem, és a környezettudatos életszemlélet fontosságát.

Az iskolai fordulóra idén 13 csapat jelentkezett. Az elért eredmények alapján 7 csapat jutott tovább a területi elődöntőre. A szombati megmérettetés írásbeli feladatlapok kitöltésével kezdődött, majd szóbeli előadások következtek. A csapatok saját környezetükben észlelt környezeti értékekről, problémákról, újrahasznosításról, egészséges életmódról készített kiselőadásokat mutattak be. „A fa, mint megújuló nyersanyag” ábrázoló plakátokkal nagyon kreatív módon ábrázolták e témát a versenyzők. Nagyszerű munkákat láthattunk és hallhattunk. A nagyszerűen felkészült csapatok munkáját látva, a zsűrinek nem volt könnyű dolga. Ez alkalommal legügyesebbeknek a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanulói bizonyultak: Másity Dejana, Torok Ana, Hamar Richárd, felkészítő tanáruk Szabó Gábor. Második helyezettek a bácsföldvári Svetozar Marković Általános Iskola tanulói: Acsai Noémi, Acsai Hermina és Nagy Karolina, felkészítő tanáruk Csorba Éva. A harmadik helyen pedig, a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanulói: Horák Regina, Sőregi Lilla és Dávid Andor, felkészítő tanáruk Jónás Szabina.

Az első két csapat képviseli Vajdaságot júniusban a győri döntőn.

A verseny területi elődöntőjét a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Bertalan Zsuzsanna, koordinátor

Fotó: Srek Klaudia, Lukács Zsolt


Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny

Beszámoló a dél-bácskai körzeti elődöntőről

2015. január 26, Vajdaság Ma

Az esős, hideg hétvége nem tartotta vissza a diákokat, hogy az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumba igyekezzenek az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny dél-bácskai körzeti elődöntőjére. Az évente megrendezett verseny Kárpát-medence szintű, a továbbjutó diákok részt vehetnek majd a február 27-28-én megrendezendő döntőn, amelynek helyszíne hagyományosan a magyarországi Gyula város Erkel Ferenc Gimnáziuma.

A január 24-én, szombaton megtartott dél-bácskai elődöntőre az Óbecsei Gimnázium, az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola és a házigazda Svetozar Marković Gimnázium küldött diákokat Cseri Angéla, Horváth Aranka és Kovács Smit Edit magyartanárnők kíséretében, akik egyúttal a verseny szervezésében, lebonyolításában is részt vettek.

A magyarországi zsűri által összeállított feladatok első része tollbamondás volt. Az I. Világháború karácsonyi békekötéséről, az emberség megnyilvánulásáról szóló története meglepte a diákokat, igaz, sokan nem is ismerhetik ezt az eseményt, hiszen 1-3. osztályban ez még nem tananyag. A tollbamondás után a feladatlap kitöltése következett, 8 trükkös, helyenként beugrató feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak. A kiszabott idő lejárta után csevegve az iskolások nehéznek minősítették a feladatokat, ami nem csoda, később a feladatjavítóknak is többször át kellett számolniuk a pontokat.

A beszélgetés során a gimnáziumi oktatást modernnek, színesnek tartották a diákok, és az iskolák felszereltségét is egyhangúan dicsérték. A helyesírási versenyre külön felkészítő órákon vettek részt. A tanárnők már kevésbé voltak megelégedve a feltételekkel, többek között nehezményezték, hogy az illetékes minisztérium még mindig nem hagyta jóvá a magyar nyelv és irodalom tárgy új középiskolai tantervét.

A helyesírási verseny eredményével kora délutánra lettek készen a javítók, örültek, hogy minden résztvevő iskolából továbbjutott egy-egy diák a gyulai döntőre: első helyen Varnyú Adél óbecséről, második helyen Kiss Gergely a villamossági szakközépiskolából és harmadik helyen Varga Somogyi Árpád az újvidéki gimnáziumból. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 1995 óta küld diákokat az Implom Józsefről, a neves magyar polihisztorról elnevezett helyesírási versenyre és ebben az évben is segíteni fogja a diákok és a kísérőtanáraik utaztatását, ígérte Nagy Margit, a VMPE elnöke.

Stanyó Gábor


VIII. evangelizációs szavalóverseny

2014. november 30., Vajdaság Ma

Gyér részvétel mellett tartották meg szombaton, november 29-én délelőtt a VIII. evangelizációs szavalóversenyt Ürményházán. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub szervezésében kétévente megrendezett evangelizációs szavalóverseny ökumenikus jellegű, melyre iskolák, művelődési egyesületek, gyülekezetek, cserkészcsapatok, hittancsoportok jelentkezését várják 3 korcsoportban (alsósok, felsősök és középiskolások). A napjainkban gombamód szaporodó vers- és prózamondó versenyek közül vidékünkön ez az egyedüli, amely kizárólag magyar költők vallásos, hithez kötődő verseivel várja a fiatalokat.

A Fekete Annamária, Nagy Nikoletta és Viola Lujza összetételű zsűri a következő eredményt hirdette ki:

Az alsósok kategóriájában:

1. Szokola Simon Blanka, IV. osztály - Ürményháza – Dsida Jenő: Hálaadás – Fölkészítő: Soós Valéria (Ürményházi Ifjúsági Klub);

2. Margit Melitta, IV .osztály – Muzslya - Bogdán József: Születés - Fölkészítő: Lukács Gabriella (Nagybecskereki Oktatási Központ);

3. Pakai Aleksz, IV. osztály - Muzslya - Bogdán József: Felismertelek - Fölkészítő: Lukács Gabriella (NOK).

A fölsősök kategóriájában:

1. Bera Leontina, VI. osztály - Muzslya - Bogdán József: Családi képek - Fölkészítő: Tóth Lendvai Heléna (NOK);

2. Szilágyi Edvin, VIII. osztály – Ürményháza – Tűz Tamás: Szent István király - Fölkészítő: Soós Valéria (ÜIK);

3. Sinka Evelin, V. osztály – Tiszasziget - Szent-Gály Kata: Keresztúton - Fölkészítő: Szabó Erzsébet (Szent Antal Katolikus Általános Iskola és Óvoda).

A középiskolások korosztályában különdíjat kapott: Margit Márta, - III. osztály - Muzslya - Bogdán József: Kis versek - Fölkészítő: Lukács Gabriella (NOK).

A díjnyertes tanulók gazdag ajándék-könyvcsomagot, minden résztvevő pedig szerényebb ajándékcsomagot kapott. A fölkészítő tanárok is könyvajándékban részesültek. A verseny után jó hangulatú ebéd következett, ahol a szavalóverseny jövőjéről is szó esett a fölnőttek körében. A főszervező Viola Lujza volt.

Viola Lujza

VISSZA A FŐOLDALRA>>