AKTUÁLIS PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

Pedagógiai kihívások a XXI. században

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete második alkalommal szervezi meg a Pedagógiai kihívások a XXI. században című szakmai konferenciát. Az idei konferencia témája: Az élettudományok aktualitása a Szent-Györgyi Albert emlékév jegyében. A konferencia szervezését a GENIUS tehetséggondozó mozgalom és a Fókusz elektronikus portál segíti: fokusz.info. Támogató a Nemzeti Kulturális Alap. Az egynapos konferencia 2018. június 16-án kerül megrendezésre Zentán a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Központban. Cím: Zenta, Karađorđe u. 52. A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, június 10-ig lehet jelezni a következő e-mail címre: genius.konferencia@gmail.com

Felhívás letöltése>>
Program letöltése>>

Felhívás TANOM akkreditált továbbképzésre

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2018. május 26-án 10 órai kezdettel akkreditált TANOM pedagógus továbbképzést szervez az újvidéki Apáczai Diákotthon fiúkollégiumában (Bogdan Šuput u. 16.). Pompor Zoltán tart előadást A népmesétől a modern meséig címmel. A részvételi díj 500 dinár. Jelentkezési határidő csütörtök, 2018.05.24. 12 óra. A résztvevők száma korlátozott, legfeljebb 30 személy vehet részt egy továbbképzésen.

Bővebben>>

Gion Nándor olvasási verseny középiskolásoknak

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete meghirdeti a Gion Nándor olvasási versenyt a középiskolás korosztálynak. A verseny célja: a diákok olvasásra való ösztönzése, és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Cél továbbá az olyan tanulókat is sikerélményhez juttatni, akik szeretik az irodalmat, és szívesen olvasnak, de pl. nyelvi versenyen vagy fogalmazási pályázaton, szavalóversenyeken stb. nem vesznek részt. A tartományi döntő 2018. május 12-én lesz Újvidéken a Svetozar Marković Gimnáziumban. A legjobbak jogot nyernek az irodalmi élménytáborunkra, melyet a nyári szünidőben szervezünk meg Újvidéken, az Apáczai Diákotthonban. Jelentkezési határidő: 2018. április 22.

Részletes kiírás, olvasandó művek listájának letöltése>>

XXII. Kőketánc

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya huszonkettedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások énekes népi játék- és néptánc vetélkedőjét. A fellépők legfeljebb 5 perces műsort adhatnak elő. A csoportok létszáma nem haladhatja meg a 30-at. A kísérőzenekarok életkora nem számit, élő zenei kíséret vagy a csoport önálló éneke jön számításba. Egyénileg, csoportosan, iskolánként vagy művelődési egyesület által lehet benevezni. 2018. május 18-án és 19-én tartjuk a vetélkedőt az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A jelentkezési határidő 2018. április 20.

Teljes felhívás letöltése>>

XVI. GENIUS konferencia

Újvidéken a Svetozar Marković Gimnáziumban 2018. május 19-én tizenhatodik alkalommal rendezik meg a tehetséges középiskolás diákok hagyományos GENIUS konferenciáját és vajdasági szintű versenyét. A verseny kétfordulós. A korábbi évekhez hasonlóan a diákok szekciónként mutatják be kutatásaik, szakmai jellegű tevékenységeik eredményeit. A diákok önállóan vagy párban eredeti, máshol még be nem mutatott kutatási jellegű szakmunkával jelentkezhetnek, melyet elektronikus formában 2018. május 11-ig kell beküldeni.

Felhívás a fokusz.info-n>>

PARTNEREINK FELHÍVÁSAI

Rákóczi Szövetség beíratkozási program

Pályázati felhívás a 2018/2019-es tanévben a határon túli magyar tanítási nyelvű általános/alap iskolák első évfolyamába beiratkozó diákok számára. A Rákóczi Szövetség azzal a céllal indította a beíratkozási programját, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar iskolaválasztás fontosságára. A program keretében 10 000.- Ft egyszeri beiratkozási ösztöndíjat adományoz mindazon határon túli családoknak akik gyermekeiket a magyar iskola első osztályába íratják. A pályázatok a teljes beiratkozási időszak alatt, (a szeptemberi iskolakezdésig) benyújthatók a Rákóczi Szövetség részére. A teljes pályázati felhívás és a jelentkezés menete a Rákóczi Szövetség honlapján olvasható.

Felhívás a szövetség honlapján>>
HÍREK, ESEMÉNYEK, BESZÁMOLÓK

Konfliktuskezelés a gyakorlatban

2018. április 9-én újabb TANOM akkreditált pedagógusi továbbképzés került megrendezésre. A megszokott órarend szerint elsőként Viola Lujza tartotta meg előadását az anyanyelv-ápolóknak. Őt Skita Erika érzelmi intelligencia tréner követte, aki a konfliktusok kezeléséről beszélt a résztvevőknek.. . .

Bővebben>>

Jókai Tibor emlékére

2018. április 8-án Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének mindig tettre kész, fáradhatatlan elnöke alig ötven esztendősen eltávozott e földi világból. Végtelenül szerette a munkáját, mely kitöltötte az életét. Teljes intenzitással, odaadással végezte, erejét, idejét, energiáit soha nem kímélte, mércének a minőséget tekintette.

Bővebben>>

TIT Kalmár László Matematikaverseny

A magyarországi Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében március 24-én került megrendezésre a Kalmár László Matematikaverseny vajdasági regionális elődöntője. A helyi versenyt az anyaországi megyei fordulókkal párhuzamosan bonyolították le, és a legjobbak továbbjutottak az immár 47. alkalommal megrendezett budapesti döntőre.. . .

Bővebben>>

Digitális Átállás konferencia Óbecsén

A modern digitális oktatási alkalmazásokról tartottak tegnap bemutatót és konferenciát az Óbecsei Gimnáziumban. A rendezvényre az iskola és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében került sor. Az eseményen a pedagógusok gyakorlatban is megismerkedhettek a magyarországi Digitális Mintaiskola Programban alkalmazott informatikai rendszerek használatával.. . .

Bővebben>>

Különböző képességek fejlődésének menete

Március 17-én a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által megrendezésre került az idei harmadik pedagógus továbbképzés. Az eddigiekhez híven elsőként most is mgr. Viola Lujza foglalkozott az anyanyelv-ápolókkal. Ezt követően dr. Duró Zsuzsanna tartott előadást Különböző képességek fejlődésének menete, illetve fejlesztése címmel.. . .

Bővebben>>

Oktatási gondok Vajdaságban

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete minden évben összegzi a pedagógusok visszajelzéseit a vajdasági magyar iskolákból. A VMPE 2017. december 9-én megtartott évi közgyűlésén a pedagógusok közössége a következő oktatási gondok megoldását kéri az illetékes szervektől.. . .

Dokumentum letöltése>>

Tudunk-e helyesen beszélni?

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében február 10-én megrendezésre került az idei év második TANOM pedagógus továbbképzése. Az anyanyelvápólókat követően Molnár Róbert színész tartott előadást Tudunk-e helyesen beszélni címmel. Előadása kezdettől fogva interaktív jellegű volt.. . .

Bővebben>>

A népi és vallási hagyományok a szórványban

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete január 13-án, szombaton tartotta meg az idei első TANOM továbbképzését az óvodapedagógusoknak és tanároknak. Az előadó Dulka Andor, nyugdíjas történelem tanár volt, aki a népi és vallási hagyományok helyzetét mutatta be a szórványban...

Bővebben>>

Tőkéczki László emlékére

Elhunyt Tőkéczki László. Személyében kiváló tudóst, barátot, segítőt veszítettünk el. Csodálatos felebaráti szeretete a krisztusi szeretet igazi példája volt. Művei értékesek, előadásai nemcsak nálunk, Kárpát-medence szerte óriási népszerűségnek örvendtek.

Bővebben>>

Hatékony tanulómegismerési technikák

A Vajdassági Pedagógusok Egyesülete által szervezett november 4-i TANOM óvodapedagógiai és tanári továbbképzés keretein belül az érdeklődők először Viola Lujza anyanyelv-ápolási előadásán vehettek részt. Az előadás témája a szövegértés segítése volt az alsós diákok körében. A továbbiakban a résztvevők Duró Zsuzsanna előadását hallgathatták meg a hatékony tanulómegismerési technikák témakörben.. . .

Bővebben>>

A pedagógus helye a társadalomban

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által október 7-én ismét megszervezésre került a TANOM továbbképzés. Elsőként mgr. Viola Lujza tartotta meg anyanyelv-ápolási előadását, majd dr. Duró Zsuzsanna pedagógus és gyermekpszichológus beszélt a pedagógusok helyéről és szerepéről a társadalomban.. . .

Bővebben>>

A beilleszkedési zavarok típusai, mérése és kezelési lehetőségei

2017. szeptember 30-án, szombaton megtartották az idei tanév első továbbképzését. Az előadónő Fazekasné Fenyvesi Margit, gyógypedagógus és főiskolai tanárnő volt, előadását megelőzően Viola Lujza tanárnő tartott szakmai megbeszélést az anyanyelv-ápolási tanárokkal.. . .

Bővebben>>

Szórakozva tanultunk Ürményházán

Már több mint két évtizede szervezi a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a Szórakoztató Szóra Késztető Anyanyelvápoló táborokat, évente más helyszínen. Az idén az Ürményházi Ifjúsági Klub vállalta a házigazda szerepét. Az idei táborban 47 gyerek (óvodás korosztálytól nyolcadikosig) vett részt 2017. június 19-e és 23-a között.

Bővebben>>

Kincses Tarisznya Tábor

18 éve indult útjára a Kincses Tarisznya Tábor a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület szervezésében évente más-más helyszínen. Idén Nemesmilitics adott otthont a tábornak. A Kincses Tarisznya Tábor célja sok-sok kinccsel térjen haza minden kedves táborozó, ismerje meg a település népeit, szokásait, népeinek életét, kultúráját, népi mondókáit, népmeséit, népdalait.. . .

Bővebben>>

XXI. Kőketánc énekes népi játék- és néptáncvetélkedő

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör adott otthont idén a Kőketánc énekes népi játék- és néptáncvetélkedőnek, amelyet ezek a hétvégén tartottak, május 26-án és 27-én. A versenyzőket - összesen 62 csoportot -, akik Vajdaság 30 településéről érkeztek, Szabó Gabriella, a verseny megálmodója köszöntötte.. . .

Bővebben>>

Az orientációs és a kreatív képesség

2017. május 27-én sor került az idei tanév utolsó TANOM továbbképzésre, melyet a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezett. Az előadó Fazekasné Fenyvesi Margit gyógypedagógus volt, és az orientációképességekkel foglalkoztak a résztvevő tanárok. Nagy volt az érdeklődés, igen sok tanár vett részt a képzésen.. . .

Bővebben>>

Diákbeszámoló a Sajó Károly verseny győri döntőjéről

Május 17-én, szerdán izgatottan mentünk a bácsföldvári iskola elé. Tudtuk, hogy nemsokára elindulhatunk Győrbe, a Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatverseny döntőjére, Csorba Éva kémiatanárnő társaságában. Délelőtt 9-kor indultunk. Az út nem volt különösen érdekes, de unalmasnak sem lehet mondani.. . .

Bővebben>>

Anyanyelv-ápoló csoportok szemléje

Az anyanyelvápoló csoportok évi rendszerességű találkozójára került sor 2017. május 13-án, Újvidéken az Apáczai Fiúkollégiumban. A XXIII. Szórakoztató Szóra Késztető Szemlén tizenhárom csoport mutatott be az iskolaév folyamán tanultakból egy csokorra valót. Anyák napi versválogatással léptek a közönség elé.. . .

Bővebben>>

A középiskolások Gion Nándor olvasási versenye

Az elmúlt hétvégén, 2017. 05. 06-án tartottuk meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a középiskolások Gion Nándorról elnevezett olvasási versenyét. A verseny helyszíne az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium volt. A tíz órakor kezdődött versenyre hét háromfős csapat érkezett összesen – Adáról, Zentáról, Szabadkáról és Újvidékről.. . .

Bővebben>>

A kreativitás fejlesztése

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében tartotta meg Dr. Duró Zsuzsanna tehetségfejlesztő szakértő az áprilisi TANOM pedagógus továbbképzést szombaton, 2017. április 29-én. A résztvevők megismerhették a tehetséges gyerekek azonosításának módszereit valamint a pedagógusok szerepét a tanulók kreativitásának ösztönzésében.. . .

Bővebben>>

XXXII. Szólj, síp, szólj!

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Újvidéki Rádió szervezésében 2017. április 8-án megtartották a 32. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőt. A nagy hagyománnyal rendelkező, tartományi szintű megmérettetést idén is a rádió M stúdiójában bonyolították le, de a jelentkezők nagy száma miatt további két stúdiót nyitott meg a házigazda.. . .

Bővebben>>

Sajó Károly környezetvédelmi verseny

Szombaton, március 25-én a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete társszervezésében tartották meg a Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny területi elődöntőjét Újvidéken, az Apáczai Diákotthon fiúkollégiumában. A verseny főszervezője a győri KŐRIS Környezeti Nevelési Versenyszervezési Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. volt.. . .

Bővebben>>

Érzelmi intelligencia az oktatásban

Az elmúlt szombaton, 2017. március 18-án dr. Skita Erika tartott előadást Érzelmi intelligencia az oktatásban címmel. Az előadás témája az elmúlt években igen felkapott, és nagy vita tárgya a tanügyben, mégpedig, hogy mennyire szabad egy tanárnak empatikusnak lenni a diákjaival, mennyire van jelen az érzelem a tanügyben.. . .

Bővebben>>

TIT Kalmár László Matematikaverseny

A magyarországi Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében március 4-én került megrendezésre a Kalmár László Matematikaverseny vajdasági regionális elődöntője. A helyi versenyt az anyaországi megyei fordulókkal párhuzamosan bonyolították le, és a legjobbak továbbjutottak az immár 46. alkalommal megrendezett budapesti döntőre.. . .

Bővebben>>

Lázár Ervin meséi a pedagógiai munkában

Szép számban jelentek meg a pedagógusok a szombati továbbképzésen, ezért két csoportban folyt a műhelymunka. Először is Pompor Zoltán bemutatta röviden Lázár Ervin munkásságát, majd kifejtette, hogy miért is jó alkalmazni Lázár meséit a pedagógiában.. . .

Bővebben>>

Implom József Helyesírási Verseny

Az előző évekhez hasonlóan Kovács Smit Edith szervezésében és a VMPE segítségével lett megtartva az Implom József Helyesírási Verseny dél-bácskai döntője Újvidéken, 2017. január 28-án. A továbbjutók a gyulai döntőn mérkőztek meg Kárpát-medence legjobbjaival.. . .

Bővebben>>

XVI. Kovács Sztrikó Zoltán verseny

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében Zentán a Stevan Sremac Általános Iskola November 11 munkaegységében 2017. febr. 11-én megrendezte a XVI. Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Fizika- Kémia Diákversenyt.. . .

Bővebben>>

EU és ÉN

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében tartotta meg mgr. Rontó B. Judit és Kaslik Eleonóra az év első TANOM pedagógus továbbképzését szombaton, 2017. január 14-én. A téma ezúttal az Európára nevelés, illetve a tanításban dolgozók Európára nevelése volt, amit az előadók a saját, gyakorlatban is alkalmazott munkaterveiken keresztül mutattak be.. . .

Bővebben>>

A VMPE beszámolói a 2016 évből

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének évkönyve 2015. novemberétől 2016. októberéig megtartott versenyeinkről, táborainkról, továbbképzéseinkről és más programjainkról tartalmaz beszámolókat és képeket.

Az évkönyv letöltése (PDF)>>

A 2015/16-es tanév adatai

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete évi közgyűlésének zárónyilatkozata, a 2015/16 tanév vagdasági magyar oktatás adatai és statisztikái, az oktatásban résztvevők száma, az általános és középiskolák címtára.. . .

Bővebben>>

Torontál-vetélkedő Ürményházán

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub szervezésében tizenhatodszor tartották meg november 5-én a Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű vetélkedőt Ürményházán.. . .

Bővebben>>

A beilleszkedési zavarok kezeléséről

2016. május 28-án újra megrendezésre került a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett TANOM továbbképzés, az Apáczai Diákotthon lánykollégiumában. Egy olyan nagyszerű előadót hallgathattak pedagógusaink, aki már évtizedek óta főként a Szegedi Kutatóegyetemen gyümölcsözteti munkáját. Fazekasné dr. Fenyvesi Margit főiskolai tanár első alkalommal járt itt Vajdaságban, ezáltal szebbé és tanulságossá téve egy szombati napot.. . .

Bővebben>>

A részképesség zavarokról

A múlt hétvégén Részképesség zavarokról szakértői szemmel cím alatt megtartották az áprilisi TANOM továbbképzést az Apáczai Diákotthonban Tóth Anett előadásában. Ezt megelőzően mgr. Viola Lujza tanárnő tartott előadást az anyanyelv-ápolási oktatóknak az illemszabályokkal kapcsolatban.. . .

Bővebben>>

XVI. Suliszínház fesztivál - elődöntők

A 2015/16-os tanév Vajdasági Suliszínház Fesztivál elődöntőit Kispiacon, Csonoplyán, Adán és Csókán tartotta meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. A továbbjutók a májusi gálán muatatják be a legjobb előadásaikat az anyanyelvápoló drámacsoportok legjobbjaival együtt.. . .

Bővebben>>

Sajó Károly csapatverseny, területi elődöntő

Szombaton, március 19-én a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete társszervezésében tartották meg a Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny területi elődöntőjét Újvidéken, az Apáczai Diákotthonban. A verseny főszervezője a győri KŐRIS Környezeti Nevelési Versenyszervezési Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. volt.. . .

Bővebben>>

A médiumok kereszttüzében

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2016. március 12-én TANOM továbbképzést szervezett Újvidéken, az Apáczai Diákotthon lánykollégiumában. Az első előadást mgr. Viola Lujza magyartanárnő tartotta az anyanyelvápoló pedagógusok számára. Ezt követte dr. Hózsa Éva, egyetemi tanárnő, aki az előadásában a médiumok fontosságáról és azok értelmezési lehetőségeiről beszélt.. . .

Bővebben>>

A tehetség ereje

A VMPE 2016. február 20-án TANOM továbbképzést szervezett Újvidéken. Az előadást Muhi Béla fizikatanár tartotta, melyben a tehetség fontosságáról beszélt. Kitért arra, hogyan szűrhetők ki a tehetségek és milyen szerepe van ebben a társadalomnak. Előadásában látványos fizikai kísérleteket ismertetett. Kanyó Anikó kémiai kísérleteket mutatott be.. . .

Bővebben>>

Implom helyesírási verseny körzeti döntő

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumba tartották meg 2016. január 30-án az Implom József Helyesírási Verseny dél-bácskai körzeti válogatóját. Az évente megrendezett verseny Kárpát-medence szintű, a továbbjutó diákok részt vehetnek majd a február 26-27-én megrendezendő döntőn.. . .

Bővebben>>

Miért olvasunk, mikor olvasunk és mit olvasunk?

2016. január 23-án megtartották az idei első TANOM továbbképzést. Az előadás előtt Viola Lujza magyartanárnő megtartotta az előadást az anyanyelvápolóknak. Utána Pompor Zoltán a Gyerekkönyvek és olvasóvá nevelés címmel tartotta meg előadását.. . .

Bővebben>>

Iskolák a határon túl

A VS.hu internetes hírportál körképet készített a magyar nyelvű oktatásról, az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági magyar iskolákban a tanügyet érintő legfontosabb problémákat térképezte fel. A dokumentumfilm bemutatja azokat a megoldásokat, amivel a csökkenő gyereklétszám és rugalmatlan oktatási rendszer ellen próbálnak tenni az intézmények.. . .

A dokumentumfilm megtekintése>>

Az Apáczai Diákotthon lakóinak karácsonyi műsora

Lázas készülődés előzte meg az újvidéki Apáczai Diákotthon karácsonyi ünnepségét. A kollégiumban lakó egyetemisták alapította Apáczai Diáktanács immár szinte hagyományosan mézeskalács sütést és díszítést szervezett, valamint színes programot gyakorolt be a keresztyénség legjelentősebb év végi ünnepére.. . .

Bővebben>>

XIX. Dudás Kálmán Találkozó

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai támogatásával és a Feketics Művelődési Egyesület közreműködésével 2015. november 28-án és 29-én Bácsfeketehegyen megszervezte a XIX. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót. A rendezvényre 65 szavaló érkezett.. . .

Bővebben>>

Könyvszeretők: Gion Nándor Olvasási Verseny

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében tartották meg szombaton a Gion Nándor Olvasási Versenyt az általános iskolák felsős tanulói számára. A versenynek már sokadszor az újvidéki Nikola Tesla Általános Iskola adott otthont. Az olvasni szerető tanulók Vajdaság több településéről érkeztek.. . .

Bővebben>>

Színház, dráma, nevelés

Magyar Drámapedagógiai Társaság az idén is megszervezte módszertani rendezvényét. Ilyenkor a közművelődési, oktatási szakembereket, az iskolák szabadidő szervezőit, a színházi alkotó munkával foglalkozó drámapedagógusokat, gyermek-és diákszínjátszó rendezőket, a téma iránt érdeklődőket szakmai ötletekkel látják el.. . .

Bővebben>>

Mit tudsz Torontál vármegyéről?

A XV. „Mit tudsz Torontál vármegyéről” elnevezésű történelmi vetélkedőt tartották meg szombaton Ürményházán. Az általános iskolás korosztálynak kiírt vetélkedőre a valamikori Torontál vármegye iskoláiból és civil szervezeteiből várták a résztvevőket. Az idén 11 csapat jelentkezett a megmérettetésre.. . .

Bővebben>>

TANOM továbbképzés és évi közgyűlés

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2015. november 14-én, szombaton akkreditált továbbképzést szervezett „Természeti jelenségek oktatása látványosan és érdekesen” címmel. Muhi Béla fizika szakos tanár, az előadó, hangsúlyozta a természettudományok komplex módon való oktatásának fontosságát. A kölcsönhatások észrevétele, megfigyelése, majd tudományos magyarázata fokozza a diákok tudományos érdeklődését.. . .

Bővebben>>

Szendrő, Szabács, Jajca

Szombaton, 2015. október 17-én került sor a TANOM pedagógus továbbképzésre, melyet a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezett meg az újvidéki Apáczai Diákotthon leánykollégiumában. Az októberi TANOM első részét mgr. Viola Lujza magyartanárnő tartotta meg az anyanyelvápolóknak, majd a továbbképzés Dulka Andor és Viola Lujza történelmi-irodalmi előadásával folytatódott.

Bővebben>>

Kortárs gyermekirodalom és olvasóvá nevelés

A 2015/16-es tanév első TANOM pedagógus-továbbképzésén Dr. Pompor Zoltán, ismert meseszakértő Kortárs gyermekirodalom és olvasóvá nevelés címmel tartott előadást, ahol kitért arra, hogy – a pedagógus számos szerepe mellett – az olvasóvá nevelés kulcsfontosságú szerep a gyermekek nevelésében.. . .

Bővebben>>

Szívvel-lélekkel az anyanyelvünkért!

Ismét egy újabb felejthetetlen hetet tölthettek el együtt a szerémségi szórványban élő gyermekek Maradékon a Vajdasági Magyar Pedagógiai Egyesület és a református gyülekezet szervezésében, a helybeliek támogatásával megtartott Anyanyelvápoló Táborban.. . .

Bővebben>>

A szerelem variációi az irodalomban

A múlt héten tartották meg a középiskolások Gion Nándor olvasási táborát Újvidéken az Apáczai Fiúkollégiumban. A tábor foglalkozásai A szerelem variációi az irodalomban tematikához kapcsolódtak, és öt regény szövegeit használták fel a verseny listájáról.. . .

Bővebben>>

Olvasni kell, olvasni jó!

A kánikula se riasztott vissza közel 30 általános iskolás diákot attól, hogy egy héten keresztül olvasson, írjon, dramatizáljon, játsszon az újvidéki Apáczai Leánykollégiumban. Ott zajlott a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a Gion Nándorról elnevezett irodalmi tábor általános iskolásoknak.. . .

Bővebben>>

Folytatódik a XV. Apáczai Nyári Akadémia

A Fiatalok szocializációja és a Tapasztald, hogy továbbadhasd! című programokkal folytatódik a XV. Apáczai Nyári Akadémia. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte nyári pedagógus továbbképzés második hetében főként pszichológiai, pedagógiai és módszertani témákról lesz szó.. . .

Bővebben>>

XV. Apáczai Nyári Akadémia

Megkezdődtek az előadások a XV. Apáczai Nyári Akadémián, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett újvidéki nyári továbbképzésen. Az évek során bejáródott beosztás szerint az Apáczai Diákotthon két épületében, a központi lánykollégiumban, és a darányi-telepi fiúkollégiumban indult egy-egy program.. . .

Bővebben>>

TANOM: A magyar tündérmese

Csonti Melinda felsőhegyi népi iparművész és tanítónő pedagógus-továbbképzésének témája a magyar tündérmese szereplőinek viselkedéskutatása volt szombaton, az Apáczai Diákotthonban. Előadásában kihangsúlyozta a népmese nevelésben játszott szerepét.. . .

Bővebben>>

Sajó Károly környezetvédelmi verseny

Szombaton, május 16-án a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete társszervezésében tartották meg a „Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny” területi elődöntőjét Újvidéken az Apáczai diákotthonban. A verseny főszervezője a győri KŐRIS Környezeti Nevelési Versenyszervezési Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft.. . .

Bővebben>>

Népzenétől volt hangos Óbecse

Véget ért Óbecsén a Kőketánc népzenei vetélkedő, immár 19. alkalommal rendezte meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. A jól bevált szokás szerint az idei vetélkedőnek is az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör adott otthont.. . .

Bővebben>>

Suliszínház - gálaműsor

Május 14-én a csókai Művelődési és Oktatási Központ adott otthont a 15. Vajdasági Suliszínház Fesztivál döntőjének. Kormányos László, az intézmény igazgatója köszöntő szavai után Jódal Rózsa írónő a színjátszás csodájáról beszélt, lelkesítve a fellépés előtti, izguló hallgatóságot.. . .

Bővebben>>

Gion Nándor verseny középiskolásoknak

Vidám hangulatban érkeztek a vendég tinik szombaton, május 9-én Újvidékre, az Apáczai Diákotthon lánykollégiumának épületébe. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) szervezésében immár másodszor került megrendezésre a Gion Nándor olvasási verseny középiskolásoknak.. .

Bővebben>>

Anyanyelvápoló csoportok szemléje

Tizenegy helységből érkezett általános iskolások és óvodások léptek fel Újvidéken, 2015. május 9-én a Nikola Tesla Általános Iskolában a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének anyanyelv-ápolási szemléjén.. . .

Bővebben>>

Suliszínház - Bánsági elődöntő, Muzslya

Telt ház előtt léptek fel a tizenötödik Vajdasági Suliszínház Fesztivál bánsági elődöntőjének résztvevői. Több mint száz kisszínész mérte össze tehetségét, ügyességét Nezsényből, Módosról, Beodráról, Homokrévről, Bókáról, Nagybecskerekről, Magyarittabéről, Ürményházáról, Tamásfalváról. Az egyetlen nem bánsági, hanem szerémségi csoport Maradékról érkezett.. . .

Bővebben>>

XXX. Szólj, síp, szólj! - Díjazottak

A VMPE népzenei szakosztálya és az Újvidéki Rádió harmincadik alkalommal szervezte meg szombaton, 2015. április 25-én, az általános iskolások népzenei vetélkedőjét. A jubileumi vetélkedőn két helyszínen mintegy 80 műsorszámmal 330–340 gyermek vett részt több mint 20 helységről.. . .

Bővebben>>

Kincskereső meseterápia

Kaszás Éva, zentai zenetanárnő és meseterapeuta tartott előadást „A Kincskereső Meseterápia jelentősége a pedagógusok munkájában” címmel. Antalfai Márta könyve alapján mutatta be, hogyan lehet kis csoportos foglalkozások keretében mesék elemzése és alkotómunka által személyes élményen alapuló, személyiségformáló tudást szerezni.. . .

Bővebben>>

Gyermekszínjátszás Nyugat-Bácskában

Lelkes tanítónők munkájának gyümölcsét láthattuk tegnap, április 8-án Csonoplyán, a XV. Vajdasági Suliszínház Fesztivál 3. elődöntőjén. A nyugat bácskai anyanyelvápoló gyerekek hat színdarabot mutattak be a kultúrház nagytermében.. . .

Bővebben>>

Az alkotás lázában

Ragyogó napsütésben és alkotó lázban égve tartották meg március 24-én Adán, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében, a XV. Vajdasági Suliszínház Fesztivál második idei elődöntőjét. Ezúttal három gyermek színjátszó csoport vett részt az elődöntőn, mert a negyedik, a csókái csoport jelezte, hogy csak egy következő alkalommal tud bemutatkozni.. . .

Bővebben>>

Határon túli oktatási konferenciák

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzetközi szakmai konferenciát szervezett Debrecenben és Nagyváradon; valamint a Honismereti Szövetség, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Csongrád megyei Honismereti Egyesület országos határ menti és határokon átívelő konferenciát szervezett Szegeden és Temesváron.. . .

Bővebben>>

A zenei nevelés napjainkban

A hétvégén (2015.03.28.) a VMPE keretein belül megtartották a TANOM pedagógusok továbbképzést Újvidéken, az Apáczai Diákotthonban. Danyi Zsuzsanna előadó a zeneoktatás problematikáját vetette fel. Az elnök asszony, Nagy Margit köszöntötte az összegyűlt pedagógusokat és röviden szólt a zenei nevelés fontosságáról, annak identitáserősítő, nevelő hatásáról.. . .

Bővebben>>

Vajdasági Magyar Oktatási Stratégia


A magyarországi Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megrendelésére elkészült a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének oktatási stratégiája.

A dokumentum letöltése (PDF)>>

Beszéd és mozgás, mint a tanulás alapja

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete havonta szervezi meg a TANOM pedagógus továbbképzést Újvidéken. Február 28-án az Apáczai Diákotthonban 40 óvodapedagógus, osztálytanító és tanár jutott hasznos ismeretekhez. Az első előadást mgr. Viola Lujza tanárnő adta elő az anyanyelvápolási oktatók számára, ezután Jelacsik Sutus Ágota logopédus, és Csernik Ilma pedagógus tartott előadást a beszéd és a mozgás, mint a tanulás alapja címmel.. . .

Bővebben>>

XV. Suliszínház, kispiaci elődöntő

Az iskola sikeres működése a tanárokon, tanítókon múlik. Ezt tapasztaltuk tegnap Kispiacon, ahol, csaknem minden korosztály fellépett a XV. Vajdasági Suliszínház Fesztivál elődöntőjén. A színjátszás kiváló nevelési eszköz, ráadásul élvezik a gyerekek. A félénkeket bátor fellépésre biztatja, gazdagítja a szókincset, jóra tanít.. . .

Bővebben>>

Implom helyesírási verseny elődöntő

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium volt a házigazdája az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny dél-bácskai körzeti elődöntőjének. Az évente megrendezett verseny Kárpát-medence szintű, a továbbjutó diákok részt vehetnek majd a február 27-28-én megrendezendő döntőn, amelynek helyszíne hagyományosan a magyarországi Gyula város Erkel Ferenc Gimnáziuma.. . .

Bővebben>>

Mit tudsz Torontál vármegyéről?

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub közös szervezésben ez év szeptember közepén hirdette meg a XIV. Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű honismereti történelmi vetélkedőt, melyre nyolc csapat határidőben benevezett. Ezek elsősorban a volt Torontál vármegye területéről és a szomszédos megyékből érkeztek.. . .

Bővebben>>

VIII. evangelizációs szavalóverseny

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub szervezésében kétévente megrendezett evangelizációs szavalóverseny ökumenikus jellegű, melyre iskolák, művelődési egyesületek, gyülekezetek, cserkészcsapatok, hittancsoportok jelentkezését várják 3 korcsoportban.. . .

Bővebben>>

XV. TUDOK Konferencia

A vajdasági regionális döntőt szombaton, november 29-én rendezték meg Újvidéken a Svetozar Marković Gimnáziumban. A 21 tagú, rangos szakbizottság kiválónak találta a 7 szekcióban felmutatott teljesítményt és 18 diákot juttatott tovább a tavaszra sorra kerülő nemzetközi konferenciára.. . .

Bővebben>>

Az olvasás ünnepe

Az olvasást ünnepelte 84 fölsős tanuló az újvidéki Nikola Tesla Általános Iskolában. Ott tartották szombaton a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület szervezésében az V. Gion Nándor Olvasási Verseny tartományi döntőjét.. . .

Bővebben>>

Közös nevezőn: Maradéki riport

Az Újvidéki Rádió Közös Nevezőn c. műsorának riportere a református egyház által létrehozott játszóházról beszélgetett Halász Dániel lelkésszel és Túri Izabella óvónővel. A játszóház az óvoda szerepét pótolja tíz növendéke számára, akik között vannak szerbek valamint katolikusok is. A műsorban szó esik az intézmény létrehozásáról és működéséről, a falu mindennapjairól, a magyar közösség megmaradási esélyeiről... . .

Műsor meghallgatása>>

Vajdasági magyar oktatási helyzetkép


A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete civil szervezet 2014. évi közgyűlésének zárónyilatkozata.


Olvasás>>

A VMPE 2014-es rendezvényei képekben

A 2014. október 11-én megtartott közgyűlésen bemutatott képek az Apáczai Nyári Akadémiáról, az Erzsébet táborról, az anyanyelvápló csoportok működéséről, a VMPE táborairól, versenyeiről, és még sok minden másról.. . .

Megtekintés>>

Inkluziós ötletbörze - hasznos ötletek tanítóknak

Az újvidéki Apáczai Diákotthon lánykollégiumában elindult a 2014/15-ös tanév TANOM hétvégi pedagógus továbbképzés-sorozata. A megnyitó előadást Oláj Ibolya, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola kisegítő tagozatának tanítója és Hatala Éva, az újvidéki Milan Petrović Általános- és Középiskola pedagógusa tartották Inkluziós ötletbörze – hasznos ötletek tanítóknak címmel.. . .

Bővebben>>

Erzsébet-tábor - Ivó

A Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület által szervezett GENIUS konferencia és verseny díjazott tanulói jutalmul több, mint negyven helyet kaptak Ivóban, az Erzsébet Diáktáborban. Ivó Erdélyben, Hargita megyében található Zetelakától északkeletre fekvő, Zetelakához tartozó település.. . .

Bővebben>>

Gion Nándor Olvasási Tábor

A júliusi táborok sorát a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a Gion Nándor Olvasási Tábor zárta, melyet július 21. és 26. között tartottak az Apáczai Diákotthon leánykollégiumában az általános iskolás korosztálynak, a fiúkollégiumban pedig a középiskolásoknak... . .

Bővebben>>

A fiatalok szocializációja

A fiatalok szocializációja címmel tartottuk meg a XIV. Apáczai Nyári Akadémia egyhetes osztályfőnöki programját az Apáczai Diákotthon leánykollégiumában, július 7-ével kezdődően. A több mint 40 pedagógus regisztrációja egy nappal korábban, vasárnap este történt meg.. . .

Bővebben>>

Az Apáczai Nyári Akadémia második hete

A forgalmas első hét után családias, otthonos hangulat várta a XIV. Apáczai Nyári Akadémia második heti pedagógus-továbbképzéseinek résztvevőit vasárnap, július 13-án. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) által működtetett Apáczai Diákotthon lánykollégiumában a Muhi Béla által szervezett Természettudományi szekció, míg a fiúkollégiumban a Tapasztald, hogy továbbadhasd című szeminárium vette kezdetét, amelyet Lukács Zsolt és a magyarországi Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége szervezett meg.. . .

Bővebben>>

Rólunk írták...

A VajdaságMa, a Magyar Szó, az e-nyelv és a Pannon RTV cikkei és műsorai a XIV. Apáczai Nyári Akadémia első heti programjairól, a Történelem és magyarság valamint a Fiatalok szocializációja szemináriumokról.. . .

Bővebben>>

Megkezdődött az Apáczai Nyári Akadémia

Gazdag programmal, párhuzamosan két pedagógus továbbképzéssel indult az idei, immár XIV. Apáczai Nyári Akadémia. Az osztályfőnökök számára Muhi Horváth Gabriella szervezett előadásokat A fiatalok szocializációja címmel az Apáczai Diákotthon leánykollégiumában, a fiúkollégiumban pedig Dulka Andor szervezte a Történelem és magyarság című szemináriumot.. . .

Bővebben>>

Kincses Tarisznya hagyományápolási tábor Csonoplyán

A múlt héten, június 30 és július 4 között rendezte meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a Kincses Tarisznya hagyományápolási tábort Csonoplyán, a Művelődési Otthonban.
A helybeliek mellett . . .

Bővebben>>

18. Kőketánc

Óbecse, Pefőfi Sándor Magyar Kultúrkör, 2014.06.14

Gyermekzsivajtól, illetve népzenétől és népdaltól volt hangos szombaton, június 14-én az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör környéke, amikor is a XVIII. Kőketáncra, a vajdasági óvodások és általános iskolások énekes népi játék- és néptánc vetélkedőjére került sor...

Bővebben>>

Lezajlott a XII. GENIUS konferencia

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban 2014. május 31-én tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a GENIUS konferencia, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének egyik legrangosabb rendezvénye. . . .

Bővebben>>

XXIX. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő

Április 12-én, szombaton rendezte meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesület az Újvidéki Rádióval közösen a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőt. A vetélkedőt az Újvidéki Rádió Gyermekműsorainak szerkesztősége indította el 29 éve. . .

Bővebben>>

VISSZA A FŐOLDALRA>>