A Külhoni Magyar Köznevelési Bizottság ülése és az Oktatási Hivatal külhoni szakmai napja

A VMPE képviseletében Lukács Gabriella, elnökasszony, Kávai Bózsó Ildikó elnökségi tag, Lukács Fodor Valéria és Báró Petrović Eszter óvódapedagógusok részt vettek 2022.nov. 13. és 15. között Budapesten  a Külhoni Magyar Köznevelési Bizottság ülésén és az Oktatási Hivatal külhöni szakmai napján.

A fontos megbeszélést megelőző estén a Müpában  komolyzenei koncert adott lelki felfrissülést és művészi élményt a hosszú útról érkező pedagógusoknak.

Hétfőn viszont már fontos témákban egyeztettek a Külhoni Magyar Köznevelési Bizottság ülésén aminek a Belügyminisztérium adott otthont. A résztvevőket Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár köszöntötte. Majd a kerekasztal megbeszélés keretében az egyes régiók  pedagógus szövetségeinek elnökei beszámoltak a köznevelési aktualitásokról prioritásokról. Így átfogó képet kaptunk az Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Vajdaságan, Horvátországban Szlovéniában és az Őrvidéken dolgozó magyar pedagógusok munkájáról, gondjairól, sikereiről, terveiről egyaránt. Ezt követően Brassói Sándor az Oktatási Hivatal elnöke ismertette a szakmai tanácsadás lehetőségeit. A tananyagfejlesztésről , tankönyvekről és a köznevelési portálról Sipos Imre az Oktatási Hivatal elnökhelyettese és Pintér Gergely osztályvezető  adott  tájékoztatót.  A Digitális Módszertani Tartalomfejlesztésről Rózsa Gábor a Belügyminisztérium osztályvezetője beszélt, az online szakszolgálati segítségnyújtás lehetőségeit pedig Mosányi Emőke intézményvezető ismertette. Tartalmas és előremutató, a közös munkát segítő ülés után a Benczúr Hotel nyugalmában folytatódott az immár baráti beszélgetés, ismerkedés, tervezgetés.

Lukács Gabriella, Kávai Bózsó Ildikó, Petrović Eszter, Lukács Fodor Valéria

Kedden az Oktatási Hivatal külhöni szakmai napján szintén tartalmas, magas színvonalú szakmai előadások hangzottak el. Brassói Sándor oktatási hivatal elnöke és Kiss Dávid főosztályvezető köszöntője után a pedagógiai oktatási központok (POK-ok) működéséről, feledatairól és lehetséges külhöni kapcsolódásairól beszélt Merklné Kálvin Mária főosztályvezető. A diákversenyekről Herczeg Katalin főosztályvezető, a pedagógusképzésekről pedig dr. Kis Szilvia Zsuzsanna főosztályvezető beszélt. A pályaorientációs mérés lehetőségeit Utőné dr. Visi Judit szakmai vezető ismertette, a diskurzus folyamán kiderült, hogy ez hiánypótló a külhöni régiók munkájában. A délelőtti előadás végén  Dugasz János osztályvezető előadásában betekintést nyerhettek a résztvevők a MaTalent-mérés eredményeiről valamint a TehetségKapu programról.

Csoportkép

A délutáni programban először Ostorics László főosztályvezető beszélt a kompetenciamérésről, majd a köznevelési nyilvántartásokról, közös adatszolgáltatások lehetőségeiről tartott előadást Lengyel Judit főosztályvezető.  Péterfi Rita főosztályvezető pedig az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szolgáltatásait ismertette meg a résztvevőkkel.

A délutáni előadások végén is tartalmas együttműködést előrevetítő diskurzus alakult ki, majd Brassói Sándor, elnök baráti hangú zárszavával fejeződött be a szakmai nap.

– Írta Kávai Bózsó Ildikó