A negyedik nap eseményei.

Írta és fényképezte: Martinek Imre (Hét Nap – vajdasági magyar hetilap)

 

Július nyolcadikán nyitotta meg kapuit Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezésében megvalósuló XIX.Apáczai Nyári Akadémia Történelem és magyarság elnevezésű pedagógusi továbbképzés.

A korábban meghirdetett programkínálattól részben eltérő, ellenben változatlanul érdekfeszítő, húsba vágó, illetve bárminemű és mértékű köntörfalazásnak egy csöpp teret sem adó szakelőadások helyszíne volt az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiumában zajló akkreditált pedagógusi továbbképzés.

Mottó: „Álmunkban ma is visszajárunk, nyugtalan, bús kísértetek. Holdtalan sötét éjszakákon bekószáljuk a hegyeket.” (Wass Albert: Hontalanság elégiája; – részlet)

A csütörtöki nyitóelőadást a törökbecsei Korenchy László és az adai Pecze Rózsa pedagógusok hozták. Egy, vetítéssel egybekötött erdélyi élménybeszámolót, melyhez a fotókat Wass Albert és Kemény János emlékére tett barangolásaik alkalmával készítették. Útban Istenszéke felé.

Mottó: „Az a nép, mely elveszti hitet és nyelvét, szolgává lesz.” (Guláchy Lajos)

Dulka Andor nyugalmazott beodrai történelemtanár, a képzés megálmodója és tizennyolc esztendőn keresztüli elhivatott főszervezője a magyar önazonosságot és a globalizáció hordalékait helyezte célkeresztbe. Értelemszerűen a megmaradás vállalható stratégiáit is felvázolva.

A negyedik nap első szakelőadásának tolmácsolója dr. Vizi László Tamás tanár úr volt. A Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató helyettese, a székesfehérvári Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese ezúttal az 1918 őszén bekövetkező összeomlást és politikai földcsuszamlást vette górcső alá. Dr. Fejérdy András tanár úr, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docensének, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézet főmunkatársának és igazgatóhelyettesének szakelőadása az első világégés lezárását követő, százharminchárom napig fennálló rendszer, azaz a Tanácsköztársaság egyházpolitikáját vallatta.

A pedagógusi konferencia negyedik napja záróakkordjainak megszólaltatását ezúttal is Birinyi József jeles népzenekutató, hangszeres előadóművész, pedagógus, a Hungarikum Szövetség elnöke, illetve a Hungarikum törvény stratégiájának alkotója vállalta. Előadásában – a hallgatóközönséget énekhangilag is megmozgatva, a magyar népzene jellegzetességeiről és annak stílussajátosságairól, a hagyomány látvány és „hallvány” szemléletének párhuzamairól szólt. A vacsora után az egybegyűltek Birinyi tanár úr A tűznek nem szabad kialudni című, a kárpát-medencei magyarság kulturális és szellemi örökségét méltató UNESCO-díjas kisfilmjét láthatták.

(helyszíni tudósításunk az idei képzést lekerekítő péntek délelőtti események összefoglalásával zárul)

[Best_Wordpress_Gallery id=”23″ gal_title=”Anya töri 4.nap”]