Beszámoló: Az anyanyelvápolás megkezdése

2022. október 1.

A 2022/2023-as tanévben is megindult a munka az anyanyelvápolás terén. Egyes  csoportok  már  szeptember  elejétől  folyamatosan dolgoznak, mások októbertől  kezdik  a  munkát.

 Az  anyanyelvápolásnak  nagy  hagyománya  van  a  Vajdasági  Magyar  Pedagógusok Egyesületében. A  csoportvezetők  havonta  egyszer  találkoznak a  szakmai megbeszélésen,  valamint az  anyanyelvápolás keretein  belüli előadást  hallgatnak  meg. Pedagógusaink tizenöt helyszínen végzik tevékenységüket.

Az októberi  előadás  témája: Az  időjárással kapcsolatos népi  megfigyelések.

Ezek az időjóslások a régmúlt időkből maradtak ránk, amikor a várható időjárást illetően csak saját megfigyeléseikre, tapasztalataikra hagyatkozhattak az emberek. Sajnos a klímaváltozás napjainkra annyira átformálta az időjárást, hogy a hajdanán nagyobb valószínűséggel beváló jóslatokra, megfigyelésekre, ma  már nem nagyon hagyatkozhatunk.

A naptárhoz  kapcsolódó,  de számos, a naptárhoz nem kapcsolódó, általában a közeljövő időjárását megjövendölő, megfigyelésekről,  népi  hagyományokról volt  szó az október  elsejei  továbbképzésen, megbeszélésen.   

A VMPE keretében működő anyanyelvápoló csoportok és vezetői a 2022/2023-as  iskolaévben:

Beodrán, Törökbecsén és Homokréven  Szirák Katalina,
Bókán,  Nezsényben,   Módoson  és  Surjánban  Molnár  Urbán Éva,
Csonoplyán Krizsán  Valéria,
Erzsébetlakon  és  Titelen  Urbán Mária,
Maradékon és Nyékincán Kovács Csaba és Kovács Hargita,
Muzslyán Tóth-Lendvai  Heléna és  Győri  Csilla,
Nemesmiliticsen Szabó Márta,
Üményházán Móricz  Elvira,

Remélhetőleg,  a  közeljövőben, Magyarittabén  is  megindul  az  anyanyelvápolás.

A  folytatásban Lukács Fodor Valéria óvónő, a  Kreativitás fejlesztése nemez készítéssel az óvodában és az iskolában címmel  tartott  továbbképzést  az  anyanyelvápolók, és  más  érdeklődő  pedagógusok számára. Előzőleg  ismertette  a nemez, és  a  nemezelés  fogalmát. Az  elméleti  részben egy  rövidebb  történelmi  áttekintést  is  kaphattak az érdeklődők,  megismerkedhettek  a  nemezelés  alapjaival, az ehhez  kapcsolódó  irodalommal, valamint tárgy- és fényképbemutató  is  volt.  Egy  nagyon  érdekes  gyakorlati  résszel  lepte  meg az  előadó a   jelenlevőket. A pedagógusok labdát készíthettek  nemezből,  kipróbálhatták a gyapjú,  a  szappan  és  a  langyos  víz  által a   nemezelést.

Írta:
Monić  Lídia,
az anyanyelvápolás  koordinátora