Beszámoló: Kincses Tarisznya Tábor 2023

HÉTFŐ

A 23.Kincses Tarisznya Tábor helyszíne  Nemesmilitics. 4o táborlakóval kezdtük  el a  foglalkozást nemesmiliticsen a  kultúrotthonban. Táborunk célja, hogy táborozóink tarisznyája a tábor végére sok kinccsel teljen meg. Csapatvezetőink segítségével, könnyen és gyorsan teljesültek a feladtok és  összelehetett gyűjteni  minél több pontot.

A táborlakók Bezdánból, Bajmokról, Csonoplyáról, Budapestről  érkeztek. Csapatépítő játékokkal indítottuk az első napot,melyben csapatépítő gyakorlatok játszottunk, például:
– Menjünk medvét vadászni
– Mátyás mondja
– Hullámjáték
– Földregés

A kézműves foglalkozáson az alsó tagozatos gyerekek fenyő tobozból süniket készítettek,míg a felső tagozatos tanulók kreativ munkával bizonyították be képességüket.

A 2oo éves Kisboldog asszony templomról Antal atya részletes beszámolót tartott, az ott található értékes szobrokról melyeknek külön-külön fontos jelentősége van,a templomban található rendkivül sok padról mesélt az atya. A település legmagasabb pontjáról a Kálváriáról szemléltük meg a környező településeket és a templomtornyokat.

A fudbalpályán sport aktivitásokkal folytattuk a napot. Csapatversenyek következtek: zsákbanugrálás, futás, karikán átbújás, kötélhúzás, kéttűz között és a közkedvelt fudbal sem maradhatott el.

A első napot társas esttel folytattuk ahol a csapatok táncoltak, énekeltek.

KEDD

A tábor második napján igazi élményben volt részük a táborozó  csaoportnak. Zomborba  utaztunk  vonattal ,s mivel nagyon kevés gyerek ült vonaton így számukra felejthetettlennek számított az utazás.

A zombori Magyar házban:Kaszinóban  Kornel bácsi várt bennünket  és mutatta be  az épületet, az ottani tevékenységeket.

Elmondta hogy a zombori magyarság a Magyar Polgári Kaszinóban alkalmi műsor keretében emlékezik meg az aradi vértanúkról, a kaszinó udvarában megkoszorúzák Schweidel József honvédtábornok szobrát.

A városi múzeumban csodálatos  kiállítást tekinthettünk meg  a német nyelvterületen élő emberek életéről és munkásságáról.

A zombori Szent István templomot István ferences rendi apát mutatta be a csoportnak és mesélte el a tempolm történetét.

A zombori kirándulás fagyizással folytatódott,majd militicsre érkezve a tűzoltóotthonban vártak ránk. A bemutató után minden kiváncsi gyermek kipróbálhatta a tűzoltókészüléket.

SZERDA

A közkedvelt Számháborúval kezdtük a napot, a helybeli templom kertben  amely igazi búvóhelyül szólgált a csapatok számára.

A versengést  előadások sorozata követte :

-Méhek szerepe a mindennapi életbenédelmi játék

-Mézeskalács díszítés

-Zöldszemmel természetismeret

-Ügyességi játákok

A nap fénypontja a tábor záró est volt. A csapatoknak be kellett mutatkozniuk: tánc,irodalmi alkotás,jelmez –vagy frizurabemutatással.

A bemutatkozás búcsúzóul tabor résztvevői záró dalal készültek

„Annyi mindent kéne még elmondanom
S ha nem teszem, talán már nem is lesz rá alkalom
Hogy elmeséljem, milyen jó, hogy itt vagyunk
S mint a régi jó barátok egyet mondunk s egyet gondolunk…”

A tábor támogatója a Belügyminisztérium.

Szervezők:
Krizsán Valéria
Szabó Márta