Beszámoló: Kis Fürkész természetismereti – természetvédelmi verseny döntője

2023 május 5-én lezajlott a „Kis Fürkész” természetismereti – természetvédelmi verseny döntője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének központjában. Az I.forduló online formában zajlott, egy feladatsor kitöltésével,  beküldésével pedig regisztráltak a felkészítő tanárok. 18 háromtagú csapat (4.,5. és 6. osztályos diákok) mérte össze tudását a helyszínen hallott előadásokból, melyet a Somosi Környezetnevelési Központ munkatársai adtak elő. Témák: Abdel Magid Iván: Helyi érték, helyi közösség, Bokodiné Kovács Katalin: Gyógynövények a tavaszi kertben, Molnárné Kiss Anikó: Elődeink hajléka a parasztház- népi építészet. 

Idén egy újdonságot vezettünk be: míg a gyerekek töltötték a feladatlapot addig a felkészítő pedagógusok egy továbbképzésen vehettek részt: „ Legetőségek a fenntartható életmódra való nevelésben”- „ Kétféle ember, kétféle szemléletformálás „ Molnár Zoltán előadása.

Molnár Zoltán előadása (Fotó: Martinek Imre)
A továbbképzést fényképezte: Martinek Imre

Délután több kézműves foglalkozás is volt: fecskefészeket, gyógynövényes illatzsákot és darázs- garázst készítettek az ügyes kezű gyerekek.

Az első három helyezett csapat könyvjutalmat kapott.

Legjobbnak a zentai Foltos szalamandrák csapata bizonyult, melynek tagjai: Vas Dóra, Urbán Evelin és Hóli Anna 6.osztályos tanulók, felkészítő tanárnőjük Horváth Bábinszki Ildikó. Ők jutalomként a nyár végén elutazhatnak Zánkára, az Erzsébet-táborba.

Második helyezett szintén a zentai  Kis környezettudósok lettek: Gyertyás Noémi, Sétáló Sára és Juhász Krisztián (6. osztály). Felkészítő tanárnőjük: Horváth Bábinszki Ildikó.

Harmadikak az óbecsei Kis fürge rigók: Virág Dianna, Tarján Dorka és Nagy Lóránd (5., 6.osztály). Felkészítő tanárnőjük: Rácz Borbás Julianna.

Negyedikek a horgosi Fenyőkölkök, felkészítő tanárnő: Csicsai Zita.

Ötödikek a csantavéri Katicák csapata, felkészítő tanárnő: Agyánszki Natasa  és a szajáni Természet barátai, felkészítő tanárnő:Budai Gyémánt Anita.

Hatodikak a horgosi Lilijomok, felkészítő tanárnő: Nagy Torma Henrietta.

A 2-6. helyezetű csapatok egy természetvédelmi táborban vehetnek részt Magyarországon.

Még egyszer gratulálunk a győzteseknek!

Főszervező:
Csernyák Szilvia

Csoportkép (Fotó: Martinek Imre)