Beszámoló – TANOM 01.18.

Az iskola, a szülő és a pedagógus kapcsolata

2020. január 18-án, szombaton lezajlott az új esztendő első TANOM továbbképzése, amelynek ezúttal a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola adott otthont. A kollektíva tanítói, felsős tanárai, illetve vezetősége közül összesen 30 személy vett részt a szemináriumon. Pusztai Katalin és Bacsó Ildikó, a budapesti Oktatási Hivatal munkatársai egy rendhagyó, játékos foglalkozás keretén belül dolgozták fel a témát.

Kiemelték elsősorban a tanárok önismereti készségeinek fejlesztését, az oktatásban használatos kommunikációs fajtákat. Nagy jelentőséget tulajdonítottak a tanárok egymás közötti kapcsolatára is, hiszen az iskola működéséhez nélkülözhetetlen a kollektíva összhangja. Ahhoz, hogy együtt tudjanak dolgozni, meg kell ismerniük egymást. A pedagógusok visszajelzése alapján az ilyen és ehhez hasonló továbbképzések remek alkalmat kínálnak erre, kiszakítva őket a mindennapi stresszes és rohanó munkából.

Az előadók több interaktív foglalkozás keretén belül szimulálták a konfliktusokat, amik iskolán belül, illetve iskola és a szülők között merülhetnek fel. A konfliktuskezelési technikákba is betekintést nyerhettek, bár a tökéletes megoldás receptjét inkább a gyakorlat hozza, az elmélet helyes ismeretében. Kiemelték a metakommunikáció jelentőségét, hiszen a konfliktus esetén a szavak mellett nagyon fontosak az egyén gesztusai is.

A pedagógusok szerepjátékon keresztül élhették bele magukat akár a gyermek, akár a szülő, de még az igazgató helyébe is, ami által más szemszögből figyelhettek meg egy adott problémát. Az ideális megoldások mellett ezekben a reális szituációkban hoztak igazán érdekes ötleteket.

A továbbképzés jó hangulatban zajlott, pozitív visszajelzések érkeztek, mint a pedagógusok, mint pedig az előadók részéről. Az üzenete az együttűködés, a jó kommunikáció, a konfliktusok helyes és hatékony kezelésére hívja fel a tanárok figyelmét, hiszen az iskola, a szülő és a pedagógus közös célja, hogy a gyermeket minőségi oktatásban, megfelelő nevelésben részesítse.

Szedlár Ágnes