Kincses Tarisznya Tábor

Beszámoló a nemesmiliticsi, 2017.06.26-30. között megtartott táborról

2017. június 30.

18 éve indult útjára a Kincses Tarisznya Tábor a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület szervezésében évente más-más helyszínen. Idén Nemesmilitics adott otthont a tábornak. A Kincses Tarisznya Tábor célja sok-sok kinccsel térjen haza minden kedves táborozó, ismerje meg a település népeit, szokásait, népeinek életét, kultúráját, népi mondókáit, népmeséit, népdalait.

A táborlakókkal csapatokat alakítottunk ki és a tábor ideje alatt mindenki saját csapatával együtt versenyezhetett, végezhette el a feladatokat, pontokat kellett összegyűjteni. Táborzáráskor a pontok összesítése után a győztes csapatok jutalomban részesülnek.

Az idei táborban 55 gyerek vett részt 2017. június 26-a és 30-a között. A vendégeket a nemesmiliticsi kultúrotthonban vártuk. Őrszállásról, Csonoplyáról. Bácsgyulafalváról, Szilágyiról, Zomborból, Bajmokról, Budapestről érkeztek a gyerekek a helybeliek fogadták a vendéget. A táborlakókkal csapatépítő játékokkal kezdtük a foglalkozásokat. Csapatalakítás után megismerkedtünk falunk történetével, múltjával. A betelepített nemes családokról hallhattunk érdekes előadást. 1752-1818-ig épült a római katolikus templom, jövőre ünnepli fennállásának 200. évfordulóját. A kápolna csodálatos szépsége valóságos élmény volt mindenki számára, a környező települések templomtornya fentről jól látható. A falu tájházában megismerkedtünk a régmúltban használt mezőgazdasági gépezettel, a falu mindennapjaiban használt eszközökkel.

Lovas kocsikkal jártuk be a település tájait: halastó környékét, a festői nemesmiliticsi fürdő területét, a lóversenypálya területét. Környezetünk megóvása céljából plakátok készítésével hívtuk fel a figyelmet. Papírrepülő dobáló versenyen mérték össze a csapatok az ügyességüket. Néptáncos lányaink segítségével táncoltunk. A falujátékban sok érdekes feladatot kellett megoldani. A jelmezes felvonulás vacsora után vette kezdetét, a táborozók apraja és nagyja felvonult.

Ügyességi, állatismereti és nyelvi játékokban, beszédkészség fejlesztő gyakorlatokban, sport vetélkedőn mérhették össze tudásukat, erejüket a csapatok. Nagy élmény volt a gyerekek számára Micsik Béla bácsi hangszer bemutatója: trombita, dünnyögő, tambura, citera, tekerő… A napot élménydús diszkóval zártuk.

Péter és Pál nap alkalmából Szent misén vettünk részt a helyi Kisboldogasszony templomban. A misét Egedi Antal plébános celebrálta. Kirándulással folytattuk a napot. Ellátogattunk Bácskertesre ahol részletes tájékoztatást kaptunk a faluban élő palóc népekről, szokásaikról. A zombori gyermekkönyvtárban lapozgattuk át a legújabb és legérdekesebb könyveket. Utunk hazafelé vezetett, frizura versennyel zártuk a napot.

A heti aktivitások bemutatása: Ügyességi játékok, nyelvi játékok vették kezdetét. Rendezzünk várjátékot! címmel a csapatok életre keltették a király, királykisasszonyok,lovagok, és az udvarhölgyek világát. A jelmezekhez ruhákat, fegyvereket, eszközöket készítettek. A csapatok tábortánccal zárták az idei 18. Kincses Tarisznya Tábort. A hét eseményeit egy rövid kisfilm segítségével mutattuk be: A képek önmagukért beszélnek címmel.

Előadók: Horváth Ódri Márta, Egedi Antal, Janda Kornél, Janovits Tar Erika, Klinocki Zsaklina, Szitás Mária, Knézi Marina, Szabó Gábor, Bagi Brigitta, Grécs Adrianna, Micsik Béla, Csizmadia János, Knézi Josip, Kemény Andreasz.

Köszönet a tábort támogatóknak: a táborozó gyerekek szüleinek, a helyi közösségnek, a csonoplyai étkezdének, a Német László Kultúregyesületnek, a Testvériség Egység Általános Iskolának. A falu apraja és nagyja hozzájárult a tábor színvonalához.

Külön köszönet a táborban a segítségért: Kocsis Norbertnak, Purda Bertoldnak, Galac Dórának, Purda Noéminek.

Szabó Márta, főszervező

Fotó: Szabó Márta