Kis Fürkész: A fejlődés nem a javakkal kezdődik…

Május 5-i keltezéssel tartották meg az idei Kis Fürkész elnevezésű természetismereti-természetvédelmi verseny döntőjét. A tavalyi (alkalmi) óbecsei helyszín után visszakanyarodván ismét Újvidékre.

A koordinátori teendőket ezúttal Csernyák Szilvia, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tanítónője vállalta magára. Ami viszont változatlanul maradt a régiben az, miszerint a vetélkedő az anyaországi somoskőújfalui Somosi Környezetnevelési Központ kezdeményezésére indult el útjára  a 2006/2007-es tanév idején, illetve hogy égiszünk alatt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezi és népszerűsíti.

Tehát: a fejlődés még véletlenül sem a javakkal kezdődik, hanem az emberekkel! Az emberek tanultságával, szervezettségével és fegyelmével. E három nélkül minden erőforrás rejtett, kiaknázatlan, puszta lehetőség marad – veté papírra egykoron Ernst F. Schumacher. Mi ezúttal egy picit más aspektusból is szemlélgettük a fejlődés dinamikáját. Mármint a fenntarthatóét. Elvégre – bármit is igyekszik elhitetni velünk olykor-olykor a fősodor! igazándiból ettől függ mindaz, amit földi (jó)létnek is szokás nevezni. Idézem, lévén elhangzott, mégpedig köntörfalazás nélkül: “Mindenki csak és kizárólag önmagának akar jót, s ebből adódóan másnak esetleg rossz lesz!”

Ezen posztulátumot Molnár Zoltán tanár úr (a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács tagja, a Somosi Környezetnevelési Központ elnöke) helyezte az egybegyűltek lelkiismeretére. Az újvidéki Apáczai Diákotthon leánykollégiumában megtartott előadásának/vitatribünjének keretében. Korenchy László nyugalmazott törökbecsei pedagógus, VMPE-alelnök moderálásával kiegészítve. Mindeközben pedig, az intézmény telepi fiúkollégiumában, tanulmányi rangadó vala.

A Kis Fürkészé, melynek idei on-line rajtkövéről 24 csapat indult, majd 19 kapott meghívást a fináléba. Ürményházáról, Horgosról, Óbecséről, Szajánból, Zentáról, Csantavérről, Hajdújárásról és Torontálvásárhelyről. Tizennyolc végül el is tudott jönni…Összemérni tagjainak tudását, ügyességét, a feldolgozásra felkínált témákban való jártasságát.

Összhangban a korábbi években konszolidálódott (vetélkedési) munkakoncepcióval, az idei döntő idején is elhangzott néhány kiselőadás. Molnárné Kiss Anikó somoskőújfalui óvónő elődeink hajlékáról, a népi építészet alappillérének számító parasztházakról tartott tartalmi előadást; Abdel-Magid Iván a szervezői csapat fiatal ceglédi aktivistája a helyi érték(ek) és a helyi közösség motívumait prezentálta, Bokodiné Kovács Katalin pedig a tavaszi kertben fellelhető gyógynövényeket ismertette. Ezeket követte a versenyfeladatok megoldása. A szükségszerűen beiktatott pihenő után – a várva-várt eredményhirdetés pillanatáig! kézműves foglalkozások kerültek terítékre. Fecskefészek készítése. Gyógynövényes illatzsákocska varrása. Darázs-garázs készítése.

S hogyan, merre tovább? Nos, annyi bizonyos, hogy egynéhány fürkészcsapatnak már a helyszínen kézbesíttetett szóbeli meghívó az anyaországban esedékes nyári táborozási jutalomkirándulásra. Zánkán, Somoskőn… Helyszíni beszámolónkat végül egy lajtstrommal zárjuk. A nevek és elnevezések a versenyzői jegyzőkönyvből vétettek. Gratula mindnyáju(n)knak!

Foltos szalamandrák (Zenta) – tanár: Horváth Bábinszki Ildikó; csapat: Vas Dóra, Urbán Evelin, Hóli Anna;
Kis környezettudósok (Zenta) – tanár: Horváth Bábinszki Ildikó; csapat: Gyertyás Noémi, Sétáló Sára, Juhász Krisztián;
Kis fürge rigók (Óbecse) – tanár: Rácz Borbás Julianna; csapat: Virág Dianna, Tarján Dorka, Nagy Lóránd;
Fenyőkölkök (Horgos) – tanár: Csicsai Zita; csapat: Balázs Piri Dávid, Deák Dávid, Bende Bence;
Katicák (Csantavér) – tanár: Agyánszki Natasa; csapat: Kopunovity Edina, Radák Teofil, Tóth Bagi Alex;
Természet barátai (Szaján) – tanár: Budai Gyémánt Anita; csapat: Süli Anita, Bezdán Adrienn, Pálinkás Kornélia;
Lilijomok (Horgos) – tanár: Nagy Torma Henrietta; csapat: Erdélyi Vivien, Kovács Kitti, Varbai Hanna;
Biolegendák (Ürményháza) – tanár: Móricz Elvira; csapat: Pintér Amelita, Gombár Kinga, Tóvízi Edvin, Pavlov Anna;
Szárnyalók II. (Csantavér) – tanár: Agyánszki Natasa; csapat: Barkóci Dorka, Körmös Előd, Kovács Virág;
Levendulák (Zenta) – tanár: Horváth Bábinszki Ildikó; csapat: Kocsis Hanna, Utasi Kitti, Sándor Lea;
Méhecskék (Csantavér) – tanár: Agyánszki Natasa; csapat: Bakos Rada Alex, Farkas Hajú Rókus, Sevárac Lejla;
Almák (Horgos) – tanár: Nagy Torma Henrietta; csapat: Nagy Torma Anita, Dimovity Ramon, Visnyei Ádám;
Fehér holló (Óbecse) – tanár: Rácz Borbás Julianna; csapat: Udvari Laura, Ződi Kinga, Bozsik Rebeka;
Jó madarak (Torontálvásárhely) – tanár: Martinek Imre; csapat: Máté Lea, Uca Andrej, Antal Dávid;
Természetkedvelők (Óbecse) – tanár: Kovács Tamara; csapat: Nagy Kanász Lilien, Tót Réka, Pakai Eugénia;
Mókus (Óbecse) – tanár: Molnár Sóti Irén; csapat: Babenyac Márton, Horváth Miksa, Novák Alex;
Griffmadarak (Óbecse) – tanár: Rácz Borbás Julianna; csapat: Cservenyák Dávid, Vukelity Dávid, Bertók Kristóf;
Kis termeszek (Torontálvásárhely) – tanár: Martinek Imre; csapat: Kőrösi Viktor, Kerekes Gyula és Csende Szimon.

Írta és fényképezte:
MARTINEK Imre

Csoportkép (Fotó: Martinek Imre)