Lezajlott a TIT Kalmár László Matematikaverseny Vajdaságban is

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 2018/2019. tanévben  is megszervezte a TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENYT. Ez sorrendben a negyvennyolcadik verseny, mely Magyarország legrégebbi iskolai matematika versenye.

A vajdasági tanulók számára a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete negyedik alkalommal biztosít lehetőséget a részvételre. A magyarországi megyei fordulóval párhuzamosan, Újvidéken szerveztük meg a vetélkedőt 2019. márciusában.

A verseny célja: A matematikai tudományos ismeretek terjesztése, a matematika népszerűsítése, matematika tehetséggondozás. A matematika ismeretének és alkalmazásának hangsúlyozása a társadalomban, a gazdasági életben, az egyén személyes boldogulásában. A tanulók problémamegoldó képességének, kreativitásának összehasonlítása 3-8. osztályosok körében. A sportszerű verseny és küzdelem népszerűsítése.

Idén nagy örömünkre megnőtt az érdeklődés, és 43 tanuló nevezett be a megmérettetésre. Vajdaság különböző részeiről: Bajsáról, Gunarasról, Bácskertesről, Óbecséről, Nagybecskerekről, Muszlyáról, Szentmihályról, Újvidékről és Szabadkáról érkeztek a matematikát kedvelő diákok.

A versenyzők az Apáczai Diákotthon fiú és lánykollégiumának tanulótermeiben dolgozták ki a Budapestről érkező feladatsorokat. A verseny Lukács Gabriella, a VMPE elnökasszonyának  köszöntőjével kezdődött. Ezután Forgács Enikő, a vajdasági forduló szervezője ismertette a verseny menetét, szabályait. A megmérettetés utána a tanulóknak uzsonnával kedveskedtünk.

A legsikeresebb diákokat a TIT meghívja az országos döntőre, amely 2019. május 24-25., péntek délután és szombat délelőtt kerül megrendezésre.

Fontosnak tartjuk a tudomány népszerűsítését, a kreatív gondolkodás fejlesztését, ezért is megtiszteltetés, hogy egyre több tanuló nevez be a Kalmár versenyre. Külön dicséretet és köszönetet érdemelnek a felkészítő tanárok és szülők, hogy idejüket nem spórolva előkészítik, fejlesztik a diákokat.

 

Forgács Enikő