Lezajlott a VIII. Gion Nándor Középiskolás Olvasási Verseny

2020. november 13-án nyolcadik alkalommal tartottuk meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a középiskolások Gion Nándorról elnevezett olvasási versenyét. A verseny helyszíne az újvidéki Apáczai Fiúkollégium volt.

A verseny célja a diákok olvasásra való ösztönzése, és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Két kategóriában mérték össze tudásukat a csapatok: az I-II. és a III-IV. osztályosok. Külön-külön könyvcsomagból olvasták a műveket, és ennek megfelelően kapták a felmérőlapokat is. A 8. Gion Nándor Középiskolás Olvasási Versenyen több tekintetben is rendhagyó volt. Az eredetileg májusra tervezett versenyt őszre halasztottuk a járvány miatt. Annyiban módosítottuk a korábbi versenyszabályokat, hogy kevesebb könyv került az olvasási listára, illetve elfogadtuk a négytagú csapatok jelentkezését is. Végül összesen öt csapat vett részt a versenyen – Szabadkáról kettő és Újvidékről három. A készülő adai csapatok lemondták a részvételt. A verseny előtt minden csapat választott magának egy fedőnevet, majd az olvasmánycsomagok meghatározása után egy óra állt a rendelkezésükre a tesztek és a feladatlapok kidolgozására.

A verseny I-II-os kategóriájának az első helyezettje az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumból a Zoom nevű csapat: Kónya Lea, Kónya Laura és Bancsi Kata lett (tanáruk: Kovács Smit Edit), a második helyen szintén az újvidéki gimnáziumból a Gyülvészi Réka, Hornyik Emánuel, Kovács Ákos és Nagy Emma összetételű Hagymák csapat végzett. A III-IV. osztályosok kategóriájában az első helyezést a szabadkai KDTG csapata, az NSN vitte: Birkás Norbert, Fehér Noémi és Cserevics Szkolasztika összetétellel (tanáruk: Tóth Ágota), második lett a szabadkai Politechnikai lskolából Kerpenizs Noémi, Ali Hermina, Kávai Rita és Szloboda Szebasztián Üvöltő Sasok fedőnéven (tanáruk: Cvijin Kálmán Zita), szorosan mögöttük pedig a TEA csapat végzett újvidékről Svetozar Marković Gimnáziumból: Erős Henrietta, Pinjuh Anna és Varga Krisztina (tanáruk: Kovács Smit Edit). Az ajándékkönyvek mellett, amit a Nemzeti Kultúrális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása jóvoltából kaphattak kézhez a díjazottak, minden résztvevő jogot nyert a következő nyárra újvidéki helyszínnel tervezett Gion Nándor Irodalmi és Művészeti Élménytáborra.

Kovács Smit Edit, a verseny koordinátora

[Best_Wordpress_Gallery id=”74″ gal_title=”VIII. Gion Nándor K.I.”]