Lezajlott az Implom verseny döntője Szabadkán

A járványhelyzet és a szigorítások ellenére is sikeresen lezajlott a 2021-es Implom József Középiskola Helyesírási Verseny. A vajdasági elődöntőkre 2021. január 21-én került sor Zentán, Szabadkán és Újvidéken. A hagyományos tollbamondás megírására a helyszínen került sor hangfelvételről, míg a tesztfeladatok kitöltése online felületen történt. Az elődöntőről 6 tanuló jutott tovább a döntőbe.

A magyarországi főszervezők sajnálatukat fejezték ki, mind az anyaországi, mind pedig a Kárpát-medencei döntősök felé, ugyanis a versenyt nem tudták megszervezni a megszokott formában, Gyulán. A háromnapos rendezvény kísérőprogramjai teljes egészében az online térbe kerültek át, amely elérhető az Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium honlapján és a Facebook-on keresztül is. Magát a versenyt az iskolák házon belül tarthatták meg, így esett a választás Vajdaságban a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumra. Az intézmény hosszú évek óta töretlen lelkesedéssel vesz részt az Implom versenyen, tanulói pedig több ízben is rangos elismerésekkel tértek haza.

A döntő fordulóra és kísérő rendezvényeire 2021. február 25-26-án került sor, az elődöntőhöz hasonlóan online tesztírással és a helyszínen írt tollbamondással. A megnyitón Hajdú Ágnes a Svetozat Marković Gimnázium magyartanára köszöntötte a résztvevőket és felkészítőpedagógusaikat. Kiemelte, hogy a jelen lévő döntősök már mind győztesek és büszkén képviselhetik Vajdaságot a Kárpát-medencei döntőn. Az anyaországi támogatók jóvoltából értékes könyvcsomagban részesültek a tanulók és a pedagógusok is. A rendezvény hitelességét a biztonsági előírások mellett több felügyelő tanár is szavatolta, jegyzőkönyvvel biztosítva a szabályok betartását. A versenyen részt vett a Nagybecskereki Gimnázium tanulója, Víg Melánia (felkészítő pedagógusa Kapusi Papp Kornélia), Zentáról a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képviseletében Nagy Daniella, Apró Dorottya és Csízik Boglárka (felkészítő pedagógusuk Dr. Katona Edit), valamint Szabadkáról a Svetozar Marković Gimnáziumból Német Kristóf (felkészítője Hajdú Ágnes) és az Ivan Sarić Műszaki Iskola tanulója Sebastian Áron (felkészítője Szabó Cibolya Teréz). 

A hagyományos eredményhirdetés, a tollbamondások kiértékelése miatt később kerül megrendezésre, a szervezők nemzeti ünnepünkre, március 15-re időzítették az élő közvetítéssel egybekötött gálaműsort.

Szedlár Ágnes
program koordinátor
Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete