Második heti megnyitó – Osztályfőnöki képzés

Az újvidéki Rádió és Televízió székházában július 10-én ünnepélyes keretek közt vette kezdetét a XXIII. Apáczai Nyári Akadémia 2. hetére tervezett osztályfőnöki és interdiszciplináris képzés.

A himnuszt Halász Dániel református lelkész áhítata követte, majd Lukács Gabriella a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete elnökasszonyának ünnepi beszéde következett. A megnyitót jelenlétével megtisztelte dr. Maruzsa Zoltán a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára. Köszöntőjében összefoglalta a pedagógiai kihívások lényeges elemeit, valamint eredményes munkát kívánt. Köszöntőt mondott Klemm József a Vajdasági Rádió és Televízió megbízott vezérigazgatója, Kiss Dávid az Oktatási Hivatal Elnöki Kabinetjének főosztályvezetője és Vida Törnár Judit  a Muravidéki Pedagógus Egyesület elnökhelyettese. Az ünnepi műsort hangulatosabbá tette Erdei Flóra citeramuzsikája, Tóth Katarina szavalata, valamint a muzslai iskola Győri Csilla által vezetett énekcsoportjának: Kovács Nikolina, Kelcsov Leona, Varga Réka, Aranitovity Vivien és Molnár Rita dalcsokra. A megnyitót konferálásával Szabó Gabriella tette gördülékennyé.

A nyitórendezvényt plenáris előadások követték. Kissné Dr. Zsámboki Réka a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának tudományos és külügyi dékánhelyettese A mesterséges intelligencia hatása a tanulásra és motivációra címmel tartott gondolatébresztő előadást. Őt Dr. Duró Zsuzsa tehetségfejlesztő szakértő követte. Konfliktusok és kezelésük a nevelési-oktatási intézményekben című előadásával ismertette meg a népes hallgatóságot. Ezt követően a szakcsoportok munkáját röviden ismertette a szekciók két koordinátora: ifjabb dr. Muhi B. Béla az interdiszciplináris képzés, valamint Kávai Bózsó Ildikó az osztályfőnöki képzés szervezője.

Ebéd után a részvevőket körbevezették a tévé székházában, ahol többek között rácsodálkozhattak Újvidék lenyűgöző panorámájára is.

Csoportkép - 2. heti megnyitó

Délután már két helyszínen: az Apáczai fiú ill. lány kollégiumban folytatódott a szakcsoportok munkája.

Az osztályfőnöki szekció idén a motiváció rejtett útjai mottó köré szerveződött. Délután egy rövid és kreatív bemutatkozást követően Oldd meg! Éld meg! munkacímmel Kávai Bózsó Ildikó koordinálásával a drámapedagógia elemeivel járták körül az osztályfőnöki szerepeket, feladatokat, motiváció lehetőségeit.

Írta: Kávai Bózsó Ildikó, szervező
Fotók: Lukács Attila és Lukács Áron