Mátyás király Csonoplyán

    Szórakoztató szóra késztető anyanyelvi tábor

2018. június 25-29. között a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület jóvoltából Csonoplya adott helyet az anyanyelvi tábornak. Az egész heti program a Mátyás király emlékév szellemében zajlott. A táborban nyolc nyugat-bácskai településről 56 gyermek vett részt: Őrszállásról, Bácsgyulafalváról, Zomborból, Szilágyiból, Bácskertesről, Nemesmilíticsről, Csonoplyáról és három Budapestről érkező kisdiák is csatlakozott a táborhoz. A vendéggyerekek helyi és nemesmilíticsi családoknál voltak elhelyezve, gazdag program várt rájuk.

Hétfőn megismerkedtek a falu múltjával, jelenével, a templommal, és a két kápolnával, melyeket fel is kerestek. Itt segítségünkre volt Horváth Endre helyi plébános.

Kedden délelőtt Ódri Teréz biológus adott ízelítőt a gyerekeknek mindarról, hogyan kell a gyümölcsfákat óvni, védeni és nemesíteni. Amíg az egyik csoport a környezetismerettel, addig a másik a Mátyás mesékről tanultakkal foglalkozott Szítás Mária vezetésével. Délután pedig Rajcsányi Jolán és Nagy Szilvia kézművességgel szórakoztatta a gyerekeket. Megismerték a papírfonás technikáját, ünnepi képeslapokat készítettek kollázspapírból. Azonban a nap fénypontja a megtisztulás jelképeként ismert Szent Iván napi tűzugrálás volt, Bosnyák Annamária irányításával.

Szerdán a csoport bezdáni kirándulásra indult, ellátogattunk a helyi katolikus templomba, ahol Zélíty atya ismertette a tudnivalókat. Majd kisétáltunk a Duna partra, megtekintettük a zsilipet, annak jellegzetességeivel Kapitány Károly tanár úrnak köszönve ismerkedtek meg a gyerekek. Majd ellátogattunk a batinai csata emlékére felépített múzeumba is. Sajnos az időjárási körülmények miatt a mini állatkertbe nem tudtunk ellátogatni, így haza kellett utazni. De továbbra sem ültünk ölbe tett kézzel, mert Szabó Gábor tanár jóvoltából a táborlakóknak ökológiai és leleményességi játékokban volt részük.

A következő napon filmet néztünk, a gyerekek árgus szemekkel figyelték és izgulták végig a kis Vuk sorsát.Ezt követte a csonoplyai tájház megtekintése, ahol a Rajcsanyi család ismertette a gyerekekkel a régi paraszti családok életét és munkáját. Különböző háztáji eszközökkel kerültek kézközelbe. Az újabb irodalmi foglalkozást  Lennert Moger Tímea és Szitás Mária vezette. Megismertették a versírás szabályait és a táborozókkal közösen verset írtak. Az agyat megdolgoztató irodalmi óra után Szitás Tamás és Emma sportjátékokkal szórakoztatták a gyerekeket. A napot a  Litvai Karolina vezette  táncház zárta.

Végül elérkezett az utolsó tábornap is, amikor a gyerekeknek be kellett mutatniuk mindazt, amit a hét folyamán megismertek és feladatul kaptak. Ugyanis csoportokban dolgoztak és egy-egy beszámolót kellett készíteniük Mátyás király életéről, munkásságáról,  de ki kellett tölteniük egy tesztlapot is. A gyerekek kreativitása jutott kifejezésre a kosztümös felvonulásban. Csapatonként kellett egy lánynak és egy fiúnak beöltözni reneszánsz kori ruházatba és végig vonulni a kifutón. Reneszánsz zenére táncot is mutattak be.  Ezt követte Mátyás király kedvenc ételének ismertetése. Volt csapat, amely el is készítette az ízletes túros tortát. Zárásképpen pedig minden csoport egy-egy Mátyás királyról szóló népmesét dramatizált, saját feldolgozásban. A díszletet, a jelmezt, a szereposztást a gyerekek önállóan végezték el, és igen hangulatos előadások sikeredtek. Búcsúzásként mindenki a táncházban tanult lépésekkel ment fel a színpadra. Mondhatjuk hogy igen sikeres, élményekben gazdag tábort zártunk magunk mögött, ezt igazolták a búcsúkönnyek is. Hiszen megannyi új barátra talált mindenki. De a könnyek mellett ott volt a  remény, hogy talán sikerül jövőre is újra együtt eltölteni egy gondtalan, szép hetet. A tábor szervezője és irányítója Krizsán Valéria és  Szabó Márta tanítónő volt.

Krizsán Valéria