„Mit tudsz Torontál vármegyéről?” – beszámoló

Honismereti vetélkedő Ürményházán

Ismét vetélkedtek a volt Torontál vármegyei általános iskolások Ürményházán.

A szeptember végén meghirdetett versenyre 10 csapat nevezett be: 2-2 Újszegedről (fölkészítőjük Mikó Valér), Makóról (fölkészítőjük Dulka Árpád) és Torontálvásárhelyről (fölkészítőjük Onjin Hartig Viktória), valamint egy-egy három fős csapat Szajánból (fölkészítőjük Zsoldos Ferenc), Székelykevéről (fölkészítőjük Szatmári Mihály), Szegedről (fölkészítőjük Nagy Abonyi Attila) és Ürményházáról (fölkészítőjük Móric Erzsébet).

Az idei „Mit tudsz Torontál vármegyéről?” – történelmi vetélkedő anyagát Dulka Andor nyugalmazott ürményházi történelemtanár állította össze, és a Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai – Torontál vármegye fejezetéből vett eredeti részletek képezték.

Szombaton, november 16-án megtelt a községháza nagyterme háromtagú csapatokkal, fölkészítőikkel és néhány érdeklődővel.

Mint azt Móricz Elvira, az Ürményházi Ifjúsági Klub elnöke elmondta, a sorrendben a 19. „Mit tudsz Torontál vármegyéről?” az ÜIK és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete közös szervezésében jött létre, és 17. alkalommal ad otthont Ürményháza ennek az általános iskolai történelmi-honismereti vetélkedőnek.

Korenchy László, a VMPE alelnöke üdvözlő szavai után a 9 megjelent csapat 3 történelmi, földrajzi és néprajzi témájú feladatlapot töltött ki. Ezen kívül volt ismerkedési és asszociációs-pantomim játék, szókirakó játék és – az Ürményházán elmaradhatatlan – falujárás, különös feladatokkal. Ezek moderátora Móricz Elvira volt.

A csapatok teljesítményét háromtagú zsűri bírálta el: dr. Zakar Péter, történész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, dr. Zsoldos Ferenc, szajáni történelemtanár és Szatmári Mihály, székelykevei rajztanár.

Harmadik helyen a Torontáli visszatérők csapata végzett, Torontálvásárhelyről, fölkészítőjük Onjin Hartig Viktória volt. Második helyezettek lettek az Újszögediek, fölkészítőjük Mikó Valér. A legjobb helyezést a másik torontálvásárhelyi csapat érte el, a Torontáli betyárok, fölkészítőjük szintén Onjin Hartig Viktória.

Minden résztvevő csapat oklevelet és könyvet, iskolaszert és csemegét tartalmazó ajándékcsomagot vehetett át, a díjazottak gazdagabbat. Az első díjban részesülők a VMPE jóvoltából a jövő nyári zánkai táborra is jogosultak lesznek.

A pályázati pénzből megvalósított vetélkedőt több szervezet és magánszemély is támogatta: teremhasználatot biztosított a helyi közösség és az ürményházi vadászegyesület. Ahhoz, hogy jól érezzék magukat a vendégek hozzájárult még Jovan Repac és a Zichyfalvi Községi Képviselőtestület, Móric Ferenc és az Evelin szódavíz, Móricz Elvira és családja, valamint egy névtelen ürményházi adományozó. Dr. Dobó Attila A trianoni békediktátum c. könyve és a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság Évkönyve pedig a fölkészítőknek lesz hasznos és érdekes olvasmány.

Az ebéd elfogyasztása és rövid beszélgetés után az ürményházi temetőben ez év márciusában az 1848/49-es szabadságharc ismeretlen délvidéki hőseinek emlékére fölállított emléktáblánál koszorúztak a résztvevők, ahol dr. Zakar Péter tartott rövid megemlékezést.

A találkozó végén Móricz Elvira reményét fejezte ki, hogy jövőre is összejön legalább ennyi múltját és történelmét szerető általános iskolás, mint az idén.

A szervezők Móricz Elvira és Viola Lujza voltak.

Viola Lujza