Növényhatározók

Pöltl Jánosné: Gyógynövények gyűjteménye

A könyv írója – Kati – sok emberen segített, mint gyógyító. Fontos számára a hagyományőrzés, most is az a szándék vezérelte, hogy az elődeinktől ránk maradt ismereteket továbbadja a jövő nemzedékének.
Könyve átfogó ismertetése a fitoterápiában rejlő lehetőségeknek. Összefoglalója eddigi tapasztalatainak abból a célból, hogy – életük jobbításáért – mások is elinduljanak az öngyógyítás útján, felhasználva a természet által rendelkezésre bocsátott ajándékot. Részletesen tartalmazza a gyógynövényekkel kapcsolatos tudnivalókat, a gyűjtéstől a felhasználásig, külső-belső használhatóságukat, elkészítési módjukat. A betegségek felsorolásával és a gyógyításukra alkalmas növények ismertetésével is segít az olvasónak eligazodni.

(forrás: Libri)

Herbáció magazin

Olyan gyógyreceptek, növényi alapú különleges ételek, italok, kozmetikumok, tartósítási technikák ma már a feledés homályába vesző ismereteit kutatjuk, gyűjtjük össze és tesszük közkinccsé, mely a ma embere számára is érdekes és hasznos lehet. Eddigi munkánk gyümölcse alapítványunk lapjában a Herbáció népigyógyászati receptmagazinban olvasható, mely immár 14. éve kapható országszerte az újságárusoknál.

http://www.herbacio.hu/lapok

Christine Recht: Mi terem az út mentén?

Bodza, medvehagyma, lándzsás útifű nagyanyáink nap mint nap használták ezeket a bárki számára könnyen hozzáférhető vadnövényeket a konyhában és a gyógyításban. A könyvben ötleteket találunk arra, miről ismerjük fel, mikor gyűjtsük és hogyan használjuk fel (80 recept) az út mentén található vadnövényeket. Nagyon fontos, hogy ez a régi tudás ne…

forrás: Libri

Barbara és Peter Theiss: Erdők, ​mezők patikája

„Medicus ​curat, natura sanat” (Az orvos kezel, a természet gyógyít) – vallotta már Hippokratész (Kr. e. 460-377), az ókor egyik legjelesebb orvosa.
S napjainkban a modern orvostudomány és a hagyományos természetgyógyászat valóban kölcsönösen kiegészíti egymást. Ebben a szellemben foglalkozik évtizedek óta a Theiss házaspár – a hazánkon kívül több mint 20 országban forgalmazott svédcseppek újrafelfedezője a – gyógynövények orvosi célú felhasználásával.
Dédanyáink számára alkalmazásuk még mindennapi esemény volt. Ám a fiatalabb nemzedéknek újra meg kell tanulnia, miként használja fel a természet gyógyító erőit, hogyan alkalmazza azokat a célnak megfelelően teaként, kenőcsként, kivonatként, fürdőként vagy inhalálószerként. Kezdő számára ez nem egyszerű dolog, segítő kézre van szüksége. Ezt a segítő kezet nyújtják Önnek, tisztelt Olvasó, a jelen könyv szerzői.
Nemcsak azt magyarázzák el közérthető nyelven, hogyan hatnak a gyógynövények, hanem számos gyakorlati tanácsot is adnak használatukra vonatkozólag. A 40 legfontosabb gyógynövény részletes leírását káprázatos színes fotók illusztrálják.

forrás: Moly

Wolfgang Hensel: Melyik ez a gyógynövény?

A kirándulók új típusú növényhatározója több mint 350, Európában előforduló gyógynövénnyel ismertet meg és segít a biztos meghatározásukban a fotókhoz kapcsolódó részletes fajjellemzéssel, fajonként több fotóval és rajzzal illetve a gyors eligazodást segítő színkulcsokkal, kapcsolódó érdekességekkel.

forrás: Libri

Lechner Judit: Fűszerek, ​gyógynövények a magyar biokertekben

A biokertben a gyógynövények nemcsak az ember számára fontosak, hanem az állatok, a növények egész élő közösségének hasznára vannak. Ha megismerjük őket, a számunkra megfelelő helyet, társakat, szomszédokat is könnyen megtaláljuk számukra. A szaporításhoz, a konyhai felhasználáshoz is találunk a könyvben tanácsokat, és még a gyógynövények eredetéről, a hozzájuk kapcsolódó mondákról, a névadásról is szól pár mondat, versidézet, hiszen a növényekről a költők néha többet megsejtenek, mint amennyit a botanikusok tudnak.

forrás: Moly

Lopes-Szabó Zsuzsa: A ​bükki füvesember nyomában

Vannak ​vidékek legbelül… És vannak emberek legbelül…

Ritkán történik meg, hogy szinte ismeretlenül leülsz valakivel vacsorázni, és rövid idő alatt biztosra veheted, hogy erre az emberre egy hosszú, sivatagi úton nyugodtan rábízhatod a kulacsodat. Lopes- Szabó Zsuzsa ilyen ember.

Könyve, ez a legalább annyira ésszel, mint amennyire szívvel írt kötet, egy érzékeny, a világot örökké jobbítani szándékozó valahai irodalmár realista könyve.

Hogy hogyan lett mára okos és lelkiismeretes „üzletasszony” (ritka párosítás) Zsuzsa, hogyan lett szinte akarata ellenére édesapja, a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi első számú tanítványa, társa és segítője, az legalább olyan izgalmas, mint amit a gyógynövényekről ír (meglehetősen szokatlan, egyéni közelítéssel). Azt hiszem, Lopes-Szabó Zsuzsa könyve az egyik leghasznosabb, „legmodernebb”, egyben legolvasmányosabb, az olvasó lelkiismeretét is társul hívó, valóban gyógyító füveskönyv azok közt, amelyeket valaha kézbevettem.
(Schäffer Erzsébet)

forrás: Moly

Makay Béla-Kiss József: Népi gyógyítások Szatmárban

A Felső-Tisza vidékén élő emberek népi gyógymódjainak közreadásával több vonatkozásban is rendhagyó, slágernek ígérkező könyvet bocsát útjára a kiadó. Ritkán adódik alkalom, hogy évszázados népi tapasztalások és megfigyelések gazdag füzérével könyv alakban is találkozzon az olvasó. Különösen, ha egészségünkről van szó. A szatmári Erdőháton megbúvó kis falvakat, azt a vidéket kereste fel a szerződéspáros ahol Petőfi szavait idézve, „a kis Túr siet” a Tiszába; az itt élőktől a sok nemzedékből átörökölt népi orvoslásokra vonatkozó ismereteket gyűjtötték csokorba. Az égési sebektől az érszűkületig, az epe- és gyomorbántalmaktól a torokvájásig és az alacsony vérnyomásig, több mint százan mondták el, adták közre évszázados megfigyeléseken alapuló hasznos tanácsaikat.

forrás: Makay-Kiss

Németh Imréné Éva: Gyógynövény ABC

„Ezzel a könyvvel szeretnék segítséget nyújtani azok számára, akik észreveszik a természeti környezetükben élő gyógynövényeket, tudatosan vigyáznak rájuk, óvják és megbecsülik értékeiket. Ajánlom továbbá azoknak, akik igénylik azt, hogy a gyógynövényeket pontosan felismerjék, azonosítsák, majd begyűjtve azokat saját egészségük megőrzése érdekében összeállítsák természetes patikaszereiket.” Németh Imréné Éva Németh Imréné Éva természetgyógyász, fitoterapeuta, a Natúrsziget portál – www.Natursziget.com – gyógynövénykereső menüpontjának összeállítója és gondozója, a gyógynövényekről szóló számos cikk szerzője. Személyre szólóan összeállított teakeverékeit és gyógynövény alapú krémjeit sokan ismerik, eredményesen használják és keresik.

forrás: Bookline

Rápóti Jenő · Romváry Vilmos: Gyógyító ​növények

Napjainkban a gyógynövények iránti érdeklődés világszerte, hazánkban pedig nagymértékben növekszik. Szaporodik mind a gyógynövénygyűjtők, mind pedig a gyógyteákat fogyasztó közönség tábora. A gyógyszeripar is egyre gyakrabban fordul a gyógynövényvilág szinte kimeríthetetlen forrásaihoz. 

forrás: Hernádi antikvárium