Összefoglaló – Lehetőségek a fenntartható életmódra való nevelésben

A Vajdasági Magyar Pedagógusok egyesülete május 22-én, szombaton ismét továbbképzést szervezett a pedagógusok számára. Ez alkalommal a Somosi Környezetnevelési Központ munkatársai tartottak előadást.

A jelenlévők először Molnár Zoltán előadásán vehettek részt, melynek címe Lehetőségek a fenntartható életmódra való nevelésben. Előadása során a pedagógusok egy új világszemléleti módba kaphattak betekintést. Ezen szemléletnek középpontjában a természet áll. Jelen szemléletet amiatt fontos elsajátítani, hogy egy jobb világot teremthessünk magunk köré, és ne feléljük azt. Az előadó kiemelte, hogy pedagógusként és emberként egyaránt fontos, hogy olyan közösséget alakítsunk ki, ami illeszkedik a természethez. A fiatalokban, gyermekekben ki kell alakítani azt a gondolkodásmódot, ami a természetből indul ki, és abba is torkolljon. Emellett a gondolkodásra, következménykalkulációra is meg kell tanítani a gyermekeket, hogy később maguk tudják meghozni a döntéseket, amik előre segítik a társadalom fejlődését. Környezettudatos nevelésre van szükség, ami nagy fokú tudatosságot követel meg az embertől, de ez az egyetlen módja annak, hogy megóvjuk bolygónkat.

Molnár Zoltán előadását követően a továbbképzés résztvevői Lendvai Mária A beporzók napja című előadását hallgathatták meg. Az előadás során nagy figyelmet kapott a beporzó rovarok nélkülözhetetlensége a természetben. Az előadónő kihangsúlyozta, hogy ezen rovarok száma az utóbbi 10-20 évben csökkenést mutat, és ez hosszú távon kifejezetten káros hatással lehet az ökoszisztémára. Mivel a természetben a növények nagy százalékának szüksége van beporzásra, így a rovarok hiánya hatással van a növények termékenységére is. Az előadónő megoldási lehetőségeket kínált arra, hogy mindazok, akik érdekeltek a probléma orvoslásában, hogyan tudnak otthonukban rovarbarát környezetet kialakítani.

A két előadást követően műhelymunkák vették kezdetüket, ahol a pedagógusok néphagyományokkal, és az egészségügyben használatos gyógynövényekkel ismerkedhettek meg közelebbről.  

Szerző: Juhász Judit

Fotók: Martinek Imre