Pedagógusszövetségek Kárpát-medencei szakmai találkozója – tapasztalatcseréje

Január  28-30. a magyarországi Sonkád település  adott otthont  a Kárpát-medencei pedagógusszövetségek és az anyaországi Nemzeti Pedagógus Kar vezetői szakmai találkozójának. A kétnapos konferencia a kölcsönös tapasztalatcserére és problémamegoldásokra összpontosított. Immár sokadik alkalommal hívták meg a Kárpát-medence-szerte működő magyar pedagógusegyesületeket.                                                                                            Sonkádon a VMPE-en kívül erdélyi, kárpátaljai valamint felvidéki  pedagógusszervezetek   vezetői is megjelentek.                                                                                                                                                                         

A plenáris ülésen két  rendkívüli előadást hallhattunk. Pölöskei Gáborné ,az Innovációs és Technológiai  Minisztérium(ITM) szakképzésért  felelős helyettes államtitkára szakképzés tartalmi megújulásáról szólt. Magyarországon a szakképzés rendszerbeli átalakítása zajlik, betekintést kaphattunk a folyamatba. Az előadás után az államtitkár külön tárgyalt a külhoni területek  képviselőivel. A magyarországi rendszert figyelembe véve szakiskoláink megfogalmazását kérte tőlünk. Ennek alapján a későbbiekben akár a  saját oktatási rendszerünkön keresztül kiegészítenék, segítenék a Kárpát-medencei iskolákat is.     

                                                                                                                                                                                                    Dr.Gloviczki Zoltán ,a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora ,,…Él a nemzet! ,,című előadásában a pedagógusképzés felelőségéről és a nemzeti önazonoság összefüggéseiről szólt.                                                                                              

Délután a résztvevők ellátogattak Szatmárcsekére, Kölcsey nyughelyéhez, ahol Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke mondott beszédet.                                                                                                                                                            

Lukács Gabriella