Somoskőújfalun jártak az Apáczai Diákotthon diákjai

Kollégiumunk lakói közül 10-en részt vettek a Somoskőújfalun megrendezésre kerülő, a somosi Környezetnevelési Központ által szervezett, fenntartható életmód a gyakorlatban elnevezésű konferencián, amely 2019 november 29 és december elseje között került megrendezésre. A konferencia főbb témái a környezetvédelem, az energiaforrások pazarlásának szabályozása illetve a Föld lakhatóságának megóvása volt.

Hosszas utazás után, Gyulai Iván (ökológus, biológiai-kémia szakos tanár, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke és az Intézet igazgatója) előadása nyitotta a konferenciát, melynek, főbb témájának a Földünk erőforrása és annak a pazarlása választotta. Igazán érdekes és tanulságos elődás volt, melynek vége egy nagyon érdekes és izgalmas beszélgetésbe torkollott.

Másnap délelőtt Molnár Zoltán, a somosi Környezetnevelési Központ elnöke, tartott egy rövid bemutatót, melyben a munkásságukról volt. Bemutatója után a környezetvédelemtől kezdve az oktatáson és földművelésen át egy, az egyetemistáink számára, rettentő érdekes és hasznos eszmecsere alakult ki. Nagy büszkeséggel töltött el minket, hogy milyen széleskörű rálátásuk van már most az életre diákjainknak.

Délután folyamán a somosi Környezetnevelési Központot nézték meg tanulóink. Beavatták őket a gazdaságos és környezettudatos kertészetbe. Leendő állatorvosainknak lehetőségük adódott megvillantani a tudásukat, a helyi állatorvos előtt, két tehén vérvétel alkalma alatt. Ezek után a szervezők egy túrával készültek, melyben a környező várakat és látványosságokat vehették diákjaink szemre.

Kollégiumunk számára fontos a magyar tudat és a vallás. Lakóink este, közösen a falu lakosaival, részt vettek az Adventi időszak kezdetén. Egy meghitt szentbeszéd után, meggyújtották a falu koszorújának első gyertyáját.

Vasárnapi nap folyamán Szlovákiába látogattak, Divény várába. Az utazás után egy utolsó előadás erejéig ismét összeültek, amit egy értékelő követett.

Fáradtan, de élmény dúsan tértek haza lakóink. Itthon egy előadás keretén belül bemutatták a többi lakónknak is, hogy milyen tudással és világnézettel tértek haza. Reméljük, hogy idén is megrendezésre kerül a konferencia és ismét módunkba fog állni minél több résztvevőt biztosítani kollégiumunkból.

Losonc Tibor