Történelmi kitekintések

Írta: Martinek Imre

Közös szakmai konferenciát tartott újvidéken magvető havának (október) 30. napján a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság (VMHT) és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE).

A helyszín az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiuma volt, ahol a TANOM (tanítók és más oktatási szakemberek oktató-nevelő munkája) Fejlesztő Program részeként megvalósuló továbbképzés szervezői és előadói ezúttal egy újabb időtálló / múltvallató időutazásra invitálták az egybegyűlteket.

Az elhangzott szakmai értekezések gerincét az 1941 és 1944 közötti időszakban jegyzett délvidéki magyar uralom főbb mozzanatainak (előzményeinek és lefolyásának, illetve epilógusának) bemutatása képezte, de egy helytörténeti előadás révén a törökbecsei Rohonczy-birtok fénykorába és bukásába is betekintést nyerhettünk.

Az október végi konferencia szakmai közreműködői Surányi Roland, a VMHT elnöke; Lukács Gabriella, a VMPE elnök asszonya; dr. Mészáros Zoltán, a szabadkai Történelmi Levéltár munkatársa, történész; dr. Ózer Ágnes, nyugalmazott újvidéki muzeológus és aktív történész; dr. Szakály Sándor a budapesti VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója; Besnyi Károly bácskossuthfalvi helytörténész, a VMHT oszlopos tagja, valamint Korenchy László, a VMPE alelnöke voltak.

Helyszíni beszámolónk teljes formátuma lapunk nyomtatott számában lesz olvasható.    

A fotókat a szerző készítette.

Az anyanyelvápolók novemberi találkozója

Fotók: Martinek Imre

A program támogatója: