Versenyfelhívás: Kalmár László Matematikaverseny

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 2022/2023. tanévre is meghirdeti a TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENYT. Az idei lesz, sorrendben az ötvenkettedik verseny, mely Magyarország legrégebbi általános iskola szintű matematika versenye.

A vajdasági fordulót idén is a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezi. A versenyre minden érdeklődő, matematikát szerető általános iskolás jelentkezését várjuk, 3.-tól 8. osztályig.

A verseny célja: a matematikai ismeretek terjesztése, a matematika népszerűsítése. A matematika ismeretének és alkalmazásának hangsúlyozása a társadalomban, a gazdasági életben, illetve a mindennapokban. A tanulók problémamegoldó képességének, kreativitásának összehasonlítása 3.-8. osztályos diákok körében, matematikai ismeretek mérésének lehetősége objektív eszközök segítségével. A sportszerű verseny és küzdelem népszerűsítése.

A verseny rendszere:  a verseny határon túliak számára kétfordulós, megyei (a mi esetünkben vajdasági) és magyarországi szervezésű.

Megyei/ területi forduló, Újvidéken kerül megszervezésre, természetesen az aktuális járványügyi intézkedések szerint. A pontos helyszínről később értesítjük a jelentkezőket.

A versenyre az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni:
Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, Újvidék
Kapcsolattartó: Losonc Tibor
tel: 0694030011
e-mail: losonctibor95@gmail.com

Jelentkezéskor küldjék el a versenyző diák teljes nevét, melyik osztályba jár és melyik iskolát képviseli, valamint a felkészítő tanár illetve szülő nevét és elérhetőségét.

A megyei fordulóra történő jelentkezés határideje: 2023. március 6. (hétfő)

A megyei forduló időpontja: 2023. március 17(péntek), 16:00

Amennyiben a versenyző megkülönböztetett bánásmódot igényel (pl. feladatsor nagyítása), kérjük, a jelentkezéskor jelezze.

Megyei forduló időpontjáról telefonon illetve e-mailben kaphatnak pontos információt.

A 3.-4. osztályos diákok versenyfeladatának megoldására 60 perc,

az 5.-8. osztályos diákok számára 90 perc áll rendelkezésre. Elektronikus segédeszközök és külső segítség igénybevétele a verseny egyik fordulójában sem engedélyezett.

Fontos információk a feladatok megoldásához:

  • Minden feladat 7 pontot ér.
  • Minden állítást szükséges indokolni, kivéve akkor, ha a feladat szövege azt tartalmazza, hogy “nem szükséges indoklás”.
  • Az eredmény puszta közlése (ha nem szerepel az, hogy “nem szükséges indoklás”) 1 pontot ér.

A versenyre való felkészülést a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat folyóirataiban – Élet és Tudomány hetilap, Természet Világa havilap – megjelenő írásai és honlapjai segítik. Az előző évek versenyfeladatai és megoldásai elérhetőek a https://www.kalmarverseny.hu/ linken.

A versenyről bővebben a TIT Kalmár László Matematika verseny honlapján, olvashatnak, illetve a Pedagógusok Egyesületénél érdeklődhetnek.

Eredményes versenyzést kívánunk!