XIX.Apáczai Nyári Akadémia – Történelem és magyarság. A harmadik nap eseményei.

Írta és fényképezte: Martinek Imre (Hét Nap – vajdasági magyar hetilap)

Két szakelőadás, egy honismereti kirándulás, illetve egy hangszerbemutatós – közös énekléses népzenei est képezte az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiumában zajló akkreditált pedagógusi továbbképzés harmadik munkanapját.

Elsőként dr. Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kárpát-medencei Magyar Oktatásért felelős helyettes államtitkára értekezett a nemzetben élés és Európában gondolkodás dialektikájáról, majd pedig Vajda Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Szaklevéltárának igazgatója tartotta meg tényfeltáró előadását a szegedi egyetemisták 1914 – 1920 között teljesített katonai szolgálatairól.  A délutáni órákban megvalósított honismereti kirándulás célállomása Beodra volt, ahol az ANYA részvevői a Karátsonyiak hagyatékába nyerhettek élményszerű bebocsáttatást. Ideértve a település gazdag múltjáról is számot adó Katárka Múzeumot, továbbá a Bűnbánó Szent Mária Magdolna tiszteletére felszentelt római katolikus templomot, melynek 1838 és 1842 közötti építtetését a falu kegyurai, Karátsonyi Lajos és László védnökölték anno. A kegyúri család sírboltja a szentély alagsorában található. Törökbecsére visszaérvén a csapat előbb a temetőkertben állított Hungária szobrot, majd gróf Leiningen-Westerburg Károly, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvéd tábornok mellszobrát kereste fel. Ez utóbbi az 1804 és 1809 között felépített és Szent Klára Szűz tiszteletére felszentelt belvárosi római katolikus templom kertjében állíttatott. A terepen elhangzó, vonatkozó lexikális adalékokat Dulka Andor beodrai és Korenchy László törökbecsei pedagógusok tolmácsolták.

A napot Birinyi József jeles népzenekutató, hangszeres előadóművész, pedagógus és kultúrpolitikus egyedi és felejthetetlen, mintegy hetven különböző népi hangszert bemutató estje tette teljessé.

[Best_Wordpress_Gallery id=”18″ gal_title=”Anya töri 3. nap”]