XVIII. ANYA – „Tapasztald, hogy továbbadhasd!”

Környezetnevelési és környezetvédelmi szakmai és módszertani továbbképzés, 2018. július 16-20. Újvidék

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a magyarországi Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) idén hetedik alkalommal szervezte meg a ,,Tapasztald, hogy továbbadhasd!,, elnevezésű környezetnevelési és környezetvédelmi szakmai és módszertani továbbképzést osztálytanítók, óvónők és biológia szakos tanárok, illetve környezeti neveléssel is foglalkozó pedagógusok részére. Az idei év központi témája a magyar népi kultúra természettel való kapcsolata volt.

A továbbképzés az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiumának kibővített szárnyrészében zajlott. Az egyhetes képzésen 30, különböző szakterületen dolgozó pedagógus vett részt: óvodapedagógus, gyógypedagógus, könyvtáros, biológus, vegyész, informatikus, tanító.

A megnyitón Szilágyi Zoltán református lelkész tartott rövid áhítatot, majd Nagy Margit elnök asszony, és Mécs Csaba a KOKOSZ elnöke köszöntötte a jelenlévő vendégeket és résztvevő pedagógusokat. Szabó Zsuzsanna népdalokkal növelte az ünnepi  hangulatot.

A programot Lendvai Mária előadása nyitotta meg, mely a jelenlévő pedagógusok gyógynövényismeretét gazdagította. Ételünk a gyógyszerünk c. interaktív foglalkozás alatt a gyógynövények gyógyhatású összetevőiről, rovarriasztó és kertgyógyító hatásáról hallottunk. A délutáni műhelymunkák keretében gyógyteák, körömvirágkenőcs, arcpakolás, álompárna és levendulabuzogány készült Molnárné Kiss Anikó és Lendvai Mária vezetésével.

A napot városnézéssel fejeztük be, ahol vendégeink megismerkedtek Újvidék nevezetességeivel.

Bernád Ilona keddi előadásaiban a gyermekek ápolásáról és neveléséről beszélt a magyar néphagyományunkban. A délutáni műhelymunka nemezeléssel és gyermekjátékok természetes anyagból való készítésével folytatódott.

Szerdai kirándulásunk a népi kultúra és a természet kapcsolatát ecsetelte. Kupuszinán megnéztük a tájházat és a templomot, majd megkóstoltuk a messze földön híres kupuszinai mákos rétest. Zomborban a Karmelita templomot és a megyeháza dísztermében lévő zentai csata képét csodálhattuk meg, majd a város központjában tettünk sétát. Doroszlón a népszerű zarándokhelyre, a szentkúthoz mentünk. A kegyhelyet Verebélyi Árpád esperes atya mutatta be. A  tartalmas ottlét után megnéztük a tájházat, majd népviseletbe öltöztettek egy fiatal lányt, mely hatalmas élmény volt számunkra. A napot egy Duna parti sétával fejeztük Gomboson.

Molnár Zoltán A húsvéti tojás mint az ősi kultúra hordozója c. előadásában a húsvéti tojáson megjelenő motívumokról beszélt. A kézműves foglalkozáson a pedagógusok megtanulták a tojásírást méhviasszal, a tojás berzselést festőnövények felhasználásával, és a gyertyamártás technikáját is.

Csütörtökön este a pedagógusok Temerinbe kirándultak ahol az Illés-napok keretein belül szervezett népzenei műsort tekintették meg.

A képzés utolsó napján a néphagyomány és az oktatási rendszer viszonyáról volt szó, majd a közös értékelés következett.

A résztvevők visszajelzése alapján sikeres képzés volt. A program megfelelő szakmai és gyakorlati elemet tartalmaz, melyet a gyakorló pedagógus mindennapi munkájában felhasználhat. A jövő évi képzés témája Összhangban a természettel – környezetvédelem lesz.

Bertalan Zsuzsanna, főszervező

Fotó: Stanyó Gábor