XXII. Apáczai Nyári Akadémia – Osztályfőnöki képzés

1. nap - megnyitó

Az osztályfőnöki továbbképzés résztvevői a lánykollégium elől indultak az Újvidéki Rádió és Televízió épületébe, ahol az előcsarnokban gyülekeztek és regisztráltak.

10 órakor az ünnepélyes megnyitó, melyet Szabó Gabriella vezetett, a meghívott vendégek üdvözlésével kezdődött. A Himnusz elhangzása után Harmath Károly ferences szerzetes tartott áhítatot, majd Nagy Margit, a VMPE tiszteletbeli elnökének kitartásra biztató szavai hangzottak el. Köszöntők következtek: Lukács Gabriella, a VMPE elnöke, Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke (az összes kárpát-medencei pedagógusszervezet nevében), és Kiss Dávid, az elnöki kabinet képviseletében szóltak az elmúlt és az eljövendő munkáról. Ezután Váci Mihály: Még nem elég! című versét hallottuk Sziveri Éva tolmácsolásában.

Az érdemi munka a továbbképzések szervezői, Viola Lujza (Történelem és magyarság) és Kávai Bózsó Ildikó (Osztályfőnöki képzés) bevezető szavaival vette kezdetét. Ezek után Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora tartott előadást: Él a nemzet… címmel.

Az ebéd és kávészünet után az RTV új épületét mutatták be a házigazdák.

Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke Mindegy…? talányos címmel tartott érdekfeszítő előadást arról, hogy mindegy-e, hogy mi hagyja el a szánkat? Sok-sok élőbeszédből, rádió- és tévéműsorból vett példával szemléltette, hogy talán mégse mindegy, hogyan beszélünk.

Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke

Őt követően Dr. habil Varga László, a Benedek Elek Pedagógiai kar dékánja beszélt kimerítően az Örömpedagógiáról.

Dr. habil Varga László, a Benedek Elek Pedagógiai kar dékánja

Ezek után a két képzés különvált.

Írta: Viola Lujza

2. nap

A keddi nap délelőttje Molnár Zoltán közoktatási szakértő előadásával indult, aki Somoskőújfaluról látogatott el hozzánk. Fő témája az alábbi volt: A „ Modern problémák “ okai és kezelésük. Többet megtudhattunk az iskolákról, bölcsödékről. Illetve felmerült pár kérdés , melyek a következők: Mi volt az oktatás eredeti célja? Milyen legyen egy pedagógus?

Ezt követően Dr. habil Varga László PhD dékán, egyetemi docens gondolatébresztő előadását hallhattuk. A neuro- illetve a reflektív pedagógia állt mondandója középpontjában. Mindemellett megvizsgáltuk a pedagógusszerep alkotóelemeit is. Előadása végén egy tanulságos történetet is felolvasott a hallgatóságnak, mely igazán a szívünkhöz szólt. Ő és kedves felesége Sopronból érkeztek hozzánk.

A délelőtt harmadik előadója Kozma Szabolcs okleveles gyógypedagógus, oligofrenopedagógiai – logopédia szakos tanár volt, aki a GYMSM Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményének igazgatója. Előadása a „Tehetséggondozás más kép/másképp“ címet viselte. Szó esett a tehetség fogalmáról, annak összetevőiről. A gyorsan tovaszálló másfél óra végén egy közös éneklésre invitált bennünket.

Ebéd után fakultatív program következett.

Majd este nyolc órától Lukács Attila mutatta be az általa készített természetfilmet, mely a Natura Pannonica filmsorozat második évadának utolsó része volt. Ezalatt gyönyörködhettünk a csodásabbnál csodásabb parányi, illetve testesebb élőlényekben, melyek a közvetlen környezetünkben élnek.  Felhívta a figyelmet arra is, hogy csak úgy tudjuk megvédeni a még megmaradt természeti kincseinket, hogyha megismerjük azokat. Egy rendkívül szívmelengető, gondolatébresztő és tanulságos másfél órát köszönhetünk neki.

3. nap

Szerda délelőtt két előadással érkezett hozzánk Kozma Szabolcs okleveles gyógypedagógus, oligofrenopedagógiai – logopédia szakos tanár, aki a GYMSM Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményének igazgatója. Előadásai a következő címeket viselték: „ Szenzoros integrációs terápiák “ illetve „Integráció – inklúzió, szegregáció”. Főként az érzékszerveké volt a főszerep ebben a pár órában, hiszen különféle interaktív és játékos feladatokkal, történetekkel illetve videókkal ismertette a gyermekek ilyen téren való fejlődésének fontosságát. Előadásainak végén közös éneklésre invitálta a hallgatóságot.

Az ebédet fakultatív program követte. Elsősorban résztvevőink kirándulásra mehettek, melynek helyszíne Maradék volt, mely a Szerémségben helyezkedik el. Másodsorban akinek társalgáshoz, Újvidékkel való megismerkedéshez, sétához volt inkább kedve, az ezzel a lehetőséggel is élhetett.

A nap egy népzenei esttel zárult.

4. nap

A csütörtök Bori Mária, iskola pszichológus, előadásával indult, mely a következő címet viselte: “Hogyan látják diákjainkat a pedagógusok, és miért fontos ez a kérdés?”. Az előadónő Temerinből látogatott el hozzánk.

Bori Mária, iskola pszichológus

A délelőtt folyamán köreinkben köszönthettük még Dr. Kulcsár Sarolta kutatót, tanárt, aki Zentáról érkezett. “Az vagyok, aki vagyok”- Identitáskeresés és önbizalomhiány a diákok körében osztályfőnök szemmel, előadásával igazán lényeges témákra derített fényt.

Ebéd után Mengyán Pletikoszity Ildikó, pszichológus, tartott előadást az érdeklődőknek. A téma az alábbi volt: “Autodestruktív magatartásformák gyerekeknél”. Roppant tanulságos  egy órában lehetett részünk.

A nap negyedik előadója Herédi Károly volt, aki magyartanárként dolgozik. “Az irodalmi szövegek szerepe az osztályfőnök munkájában” elnevezésű előadásával nem mindennapi dolgokra derített fényt, mindezt egy órában.

Ezek után érkezett Herédi Károly: “Vajdasági ládafia” könyvbemutatója.

5. nap

A délelőttöt Kávai Bózsó Ildikó magyartanár előadása és műhelymunkája kezdte, melynek során megismerkedtünk a drámapedagógia szerepével az osztályfőnök munkájában, és gyakorlatban is kipróbálhattuk milyen az, amikor a drámapedagógia elemeit alkalmazva járunk körül egy adott problémát.

 Utána az ANYA utolsó előadásában a természeté volt a főszerep. Lukács Attila és fia Lukács Áron mutatta be az Egretta Természetfotós Csoport munkáját, honlapját, gyönyörű fotóit, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen fontos figyelnünk, megismernünk és őriznünk a körülöttünk levő élővilágot.

Az osztályfőnöki képzés a továbbképzés kérdőíveken keresztül történő értékelésével, és a tanúsítványok kiosztásával zárult.

Kávai Bózsó Ildikó pénteki beszámolója

Írta: Lukács Anna
Fényképezte: Lukács Attila és Lukács Áron