XXII. Apáczai Nyári Akadémia – „Tapasztald, hogy továbbadhasd!” környezetnevelési program

Környezetnevelési és környezetvédelmi szakmai és módszertani továbbképzés

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a magyarországi Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) idén tizenegyedik alkalommal szervezte meg a ,,Tapasztald, hogy továbbadhasd!” környezetnevelési és környezetvédelmi szakmai és módszertani továbbképzést. A műhelymunkák, csoportos foglalkozások, előadások és kirándulások témája A magyar népi kultúra (Mint fenntartható társadalmi modell) volt.

Az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiumának kibővített szárnyrésze adott otthont az egyhetes képzésen 30, különböző szakterületen dolgozó a természet szeretete, védelme és nevelése iránt érdeklődő pedagógus részére.

Az ünnepélyes nyitórendezvényt az Újvidéki Rádió és Televízió konferenciatermében tartottuk meg, ahol ünnepi műsor keretében Lukács Gabriella elnök asszony köszöntötte a jelenlévő vendégeket és pedagógusokat majd Dr. Szili Katalin (miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke, miniszterelnöki megbízott, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke) köszöntötte a jelenlévőket s tartotta meg előadását.

Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke

Dr. Szili Katalin előadásában hangsúlyozta, a fenntartható fejlődés arról szól, hogy rendszerben szemléljük a gazdaságot, a társadalmat és ökológiai kérdéseket. Az egyéni felelősségvállalás fontos. A saját mikrokörnyezetünkben számtalan olyan dolog van amit meg tudunk tenni. A nemzeti fenntartható fejlődés stratégia, felelősségi rendszereken keresztül fogalmazza meg kinek mi a teendője: az egyénnek, családnak,civil szervezeteknek, kormányzati szervezeteknek azon indikátorok tekintetében, mely térmészeti, épített környezet, gazdaság – és szociális területeken meg kell lépnie.

Dr. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke

Szántai Lajos műveltségkutató, a népmesék világába kalauzolta a hallgatóságot A fenntarthatóság és népi műveltség kapcsolatát a népmesék jelképvilágán keresztül magyarázta. A népmesébe bele kell nőni, hangsúlyozta. Amilyen a nyelvünk olyan a gondolkodásunk, amilyen a gondolkodásmódunk olyan az anyanyelvünk.

Szántai Lajos, műveltségkutató

Molnárné Kiss Anikó, gyakorló óvodapedagógusként példákkal alátámasztva mutatta be, hogyan alapozható meg fenntarthatóság mindennapjainkban.

Lendvai Mária, előadása a Termények és termések a pedagógusok gyakorlati tudását gyarapította ritka, a múltban használt s a mai világban újra asztalra kerülő gabonafélékről s termésekről.

Molnár Zoltán közoktatási szekértő a mai világ globális fenntarthatatlanságáról tartott előadásában kifejtette, hogy a mai világban szinte semmit sem tehetünk úgy, hogy annak ne legyen környezeti következménye. Valóban fenntartható, amit annak mondanak? kérdésre a jelenlévők műhelymunka keretein belül keresték a választ. Mi a megoldás? Fontos, hogy odafigyeljünk, s a környezeti szempontokat a teljes életciklusban vizsgáljuk. (*bölcsötöl-bölcsőig*). Fentarthatósági vizsgálattal megállapítjuk, valóban szükségleteket elégít ki, vagy csak igényeinket. Ha valóban szükségleteket, akkor együtt kell meggondolni a gazdasági, társadalmi s környezeti szempontokat. Vannak erkölcsi-etikai vonatkozásai is a fenntarthatóságnak, tehát magunkból kell kiindulni, a helyes értékrendet kell kialakítani. Minél több ember él harmóniában természeti s társadalmi környezetével, annál kiegyensúlyozottabb lesz létezésünk.

Az előadást követően véleménycserére, a képzés értékelésére és a tanúsítványok kiosztására került sor. A huszonkettedik Apáczai Nyári Akadémia sikeresen végződött. Új tapasztalatok és tudás birtokában kezdünk neki a következő évi képzésünk szervezésének,

Bertalan Zsuzsanna, szervező