Összefoglaló – Kríziskezelés

Március 27-én a VMPE újabb továbbképzést tartott a pedagógusok részére. A képzés előadója Mengyán Pletikoszity Ildikó volt, előadásának témája pedig a kríziskezelés.

Az előadáson résztvevő pedagógusok megismerhették azokat a krízistípusokat, amik mindannyiunk életében jelen vannak, az úgynevezett fejlődési kríziseket, valamint az előadónő bemutatta melyek azok a válságok, amik az akcidentális krízisek közé tartoznak. Az előadás során nagy hangsúlyt kapott a különböző fejlődési krízisek kedvező és kedvezőtlen kimenetele, illetve az, hogyan tudják a pedagógusok felismerni és megfelelően kezelni a hétköznapokban.

Az előadónő elmondta, hogy egy pedagógus, csak akkor tud másokon segíteni, ha ő maga is mentálisan egészséges, ezért fontos, hogy megfelelően kezeljék és feldolgozzák az őket ért stresszhatásokat. A mentális egészség megőrzése emellett segít megelőzni az esetleges kiégést. Természetesen minden fejlődési kornak megvannak a maga nehézségei, a maga “kötelező” krízisei, amik által felkészülhet az egyén az olyan váratlan krízishelyzetekre, mint például egy családtag elvesztése okán érzett gyász.

Az előadás során elhangzott, hogy jelen esetben, kifejezetten fontos, hogy minél jobban körbejárjuk, megismerjük ezt a témát, mivel a már hosszabb ideje elhúzódó vírushelyzet lelkileg is megterhel mindenkit, egy folyamatos stressz. Mengyán Pletikoszity Ildikó elmagyarázta, hogy általánosságban az emberek jobban kezelik a hirtelen jött nagyobb intenzitású krízist, mint a hosszú ideig tartó alacsony intenzitásút. Emiatt tartja fontosnak, hogy jelen helyzetben kellőképp oda kell figyelni a mentális egészségre.

Szerző: Juhász Judit