Versenyfelhívás: Gion Nándor Olvasási Verseny középiskolás diákok számára

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az idei évben is meghirdeti a Gion Nándor olvasási versenyt a középiskolás diákok számára.

A verseny célja: a tanulók olvasásra való ösztönzése és megszerettetése, valamint a diákok szövegértő olvasásának a fejlesztése.

A verseny közösségépítő szereppel rendelkezik, mivel a diákok nem egyénileg, hanem csapatként dolgoznak együtt a közös cél érdekében. A verseny célja továbbá sikerélményt nyújtani azon diákok számára, akik szeretik az irodalmat, és szeretnek olvasni.

A verseny menete: A versenyre a jelentkezők 3 fős csapatokat alkotnak. A csapat tagjai osszák be, hogy ki melyik könyvet olvassa el a versenyig. Egy-egy tanulónak legkevesebb két művet kell elolvasnia, de természetesen minél többet olvas el, annál sikeresebb lesz a verseny kimenetele.  A döntőben a csapat az 5 irodalmi műből kapja a teszteket és feladatlapokat, amelyet kihúznak a sorsoláskor. 2 tesztet és 3 feladatlapot töltenek ki a megadott könyvekből. A csapatok egyforma kérdéseket tartalmazó feladatlapon dolgoznak, és a versenyzők egy-egy csapaton belül közösen oldják meg a feladatlapokat.

A verseny lebonyolításához szükséges a magyartanárok, könyvtárosok közreműködése is. A versenyzők hozzájuthatnak Vajdaságban minden könyvhöz.

Minden középiskola legfeljebb két csapatot indíthat. Amennyiben nagyobb az érdeklődés, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a szervezőkkel!

A verseny 2024. március 9-én (szombaton) kerül megrendezésre Újvidéken az Apáczai Diákotthonban. (Cím: VMPE, Bogdan Šuput utca 16., Újvidék, 21000)

A legjobbak könyvjutalomban részesülnek, és jogot nyernek a Gion Nándor Irodalmi és Művészeti Élménytáborban való részvételre, amely a nyári szünidőben, 2024. júliusában Újvidéken kerül megszervezésre.

Az olvasandó művek listája

Elsősök és másodikosok csoportja:

  1. Háy János: Mélygarázs
  2. Lars Svisdal: Semmirekellők
  3. Babits Mihály: Gólyakalifa
  4. Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
  5. Dragomán György: A fehér király

Harmadikosok és negyedikesek csoportja:

  1. George Orwell: Állatfarm
  2. F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
  3. Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
  4. Mészöly Ágnes: Szabadlábon
  5. William Golding: A Legyek Ura (cserélve)

Jelentkezési határidő: 2024. március 1. (péntek)

Kérjük a jelentkezőket, hogy jelentkezéskor a csapattagok neveit, illetve tüntessék fel, melyik korcsoporthoz tartoznak! A jelentkezés során emellett adják meg a felkészítő tanár nevét és telefonszámát is!

A verseny időpontja: 2024. március 9. (szombat) Újvidék, Apáczai Diákotthon Fiúkollégium

Jelentkezés a következő e-mail címre várjuk: olvasasigionnandor@gmail.com

További a versennyel kapcsolatos információt a következő telefonszámon kaphatnak: 

Juhász Judit: +381 62 89 85 902

A verseny támogatója: