Beszámoló: Gion Nándor Olvasási Verseny középiskolások számára

Tizedik alkalommal szervezte meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a Gion Nándor Olvasási Versenyt középiskolás diákok számára, amely 2024. március 9-én az újvidéki Apáczai Fiúkollégium (VMPE, Bogdan Šuput utca 16., Újvidék, 21000) épületében került megrendezésre.

A verseny célja: a tanulók olvasásra való ösztönzése és megszerettetése, valamint a diákok szövegértő olvasásának fejlesztése. A verseny közösségépítő szereppel rendelkezik, mivel a diákok nem egyénileg, hanem csapatként dolgoznak együtt a közös cél érdekében. A verseny célja továbbá sikerélményt nyújtani azon diákok számára, akik szeretik az irodalmat, és szeretnek olvasni.

Az idei évben 6 város (Szabadka, Zenta, Topolya, Óbecse, Magyarkanizsa és Újvidék) 11 középiskolájából 16 csapat versenyzett, amit összesen 48 tanuló alkotott. Minden csapat 3 diákból állt. 8 csapat mérte össze tudását az első és másodikos korosztályból, és szintén 8 csapat a harmadik és negyedikes korosztályból.

2024. március 9-én, szombaton 9 órától kezdődött a regisztráció, majd 10 órakor az ünnepélyes megnyitó keretien belül Korenchy László, az Egyesület alelnöke köszöntötte a versenyzőket és felkészítőiket. Ezt követően Juhász Judit tájékoztatta a tanulókat a verseny menetéről, amit a feladatok sorsolása követett. Amikor az összes versenyző megkapta a versenycsomagot, 10:15 órai kezdéssel 90 percen keresztül dolgozhattak a tesztek és a feladatlapok kidolgozásán. A csapatok eloszlatva két teremben dolgoztak, az egyik fele a földszinti előadói teremben, a másik fele pedig az emeleti számítógépes tanulói teremben, tanári felügyelet mellett.

A verseny menete: A versenyre a jelentkezők 3 fős csapatokat alkotnak. A csapat tagjai osszák be, hogy ki melyik könyvet olvassa el a versenyig. Egy-egy tanulónak legkevesebb két művet kell elolvasnia, de természetesen minél többet olvas el, annál sikeresebb lesz a verseny kimenetele. A döntőben a csapat az 5 irodalmi műből kapja a teszteket és feladatlapokat, amelyet kihúznak a sorsoláskor. 2 tesztet és 3 feladatlapot töltenek ki a megadott könyvekből. A csapatok egyforma kérdéseket tartalmazó feladatlapon dolgoznak, és a versenyzők egy-egy csapaton belül közösen oldják meg a feladatlapokat.

Az elolvasandó művek listája a következő volt:

Elsősök és másodikosok csoportja:
1. Háy János: Mélygarázs
2. Lars Svisdal: Semmirekellők
3. Babits Mihály: Gólyakalifa
4. Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
5. Dragomán György: A fehér király

Harmadikosok és negyedikesek csoportja:
1. George Owell: Állatfarm
2. F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
3. Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
4. Mészöly Ágnes: Szabadlábon
5. William Golding: A Legyek Ura

Az írás befejeztével uzsonna és szabadidő várta a kollégium udvarában a résztvevőket, amíg a szervezők kijavították a munkáikat. 13 órakor megkezdődött az ünnepélyes díjkiosztó és eredményhirdetés.

A győztesek névsora a következő:

1–2. osztályos kategória:
1. helyezés: Pindúr Pandúrok: Bodó Fanni, Lázity Leila, Basarić Petra – Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta – felkészítő tanár: Mezei Zsófia tanárnő.
2. helyezés: Háromlábú szék: Balázs Korinna, Csanádi Petra, Horváth Noémi – Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta – felkészítő tanár: Mezei Zsófia tanárnő.
3. helyezés: Óriási kisegér: Kadvány Júlia, Dudás Máté, Mezei Bertalan – Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta – felkészítő tanár: Mezei Zsófia tanárnő.

3–4. osztályos kategória:
1. helyezés: Három sárga kiskacsa: Elek Katalin, Füstös Eszter, Csáki Viola – Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék – felkészítő tanár: Habram Judit tanárnő.
2. helyezés: Hógolyó barátai: Urbán Viktória, Dózsai Adél, Szabó Virág – Vegyészeti és Technológiai Középiskola, Szabadka – felkészítő tanár: Varga Mercédesz tanárnő.
3. helyezés: Kufnik: Berta Fanni, Gali Ivett, Volford Éva – Zentai Gimnázium, Zenta – felkészítő tanár: Juhász Aranka tanárnő.

A díjazott tanulók mindegyike az oklevelek mellett értékes könyvjutalomban részesültek, valamint jogosultságot nyertek a nyáron megrendezésre kerülő Gion Nándor Irodalmi és Művészeti Élménytáborba.

Köszönjük szépen minden diáknak a résztvételt, a felkészítő tanárok közreműködését, és szívből gratulálunk a helyezetteknek!

Juhász Judit és Guzsvány Anna, a verseny koordinátorai