A beilleszkedési zavarok típusai, mérése és kezelési lehetőségei

2017. szeptember 30.

2017. szeptember 30-án, szombaton megtartották az idei tanév első továbbképzését. Az előadónő Fazekasné Fenyvesi Margit, gyógypedagógus és főiskolai tanárnő volt, előadását megelőzően Viola Lujza tanárnő tartott szakmai megbeszélést az anyanyelv-ápolási tanárokkal. Az anyanyelvápolók beszámoltak a nyári táborok eseményeiről, illetve megbeszélték az új terveket.

Az előadás két részből állt, az első részben a jó pedagógus ismérvei volt a téma, mire kell figyelnie, ha gond van a tanulókkal. A pedagógusok sajnos sokszor félvállról veszik a munkájukat, nem is gondolva arra, hogy egy-két mulasztás milyen következményeket vonhat maga után. Nagyon sok esetben a gyermekek szüleivel is nehéz együttműködni. Ekkor kell lépnie a pedagógusnak vagy nevelőnek.

A továbbiakban az agresszióról beszéltünk, és annak különböző formáiról. Ez a gyorsan fejlődő világ gyakoribbá teszi az agressziót, annak tudatosan/véletlenül is megjelenő különböző formáit. Ezt kellene elkerülni, mert nagy hatással van a gyermekekre.

Az előadás második részében önismereti gyakorlatot végeztünk, majd az előadó teszteléssel kapcsolatos útmutatást, tanácsokat adott. Majd közösen arról beszéltünk, hogy mely tanulónak vannak leggyakrabban magatartás zavara. Velük külön kell foglalkozni, habár nem szabad elkülöníteni a csoporttársaiktól, mert rossz hatással lenne rájuk. Nehéz és hosszú folyamat, ám mindig eredményes. Az előadó bemutatta a hiperaktív, a magatartászavaros, a diszlexiás, diszkalkuliás, diszgráfiás, hallássérült, enyhén értelmi fogyatékos, mozgásfogyatékos, és az autista gyermekek esetét. Számos személyes példán keresztül ismertette mindezt, így sokkal könnyebben értették meg a résztvevők az adott problémákat.

A tartalmas továbbképzés végén új tudásanyaggal gazdagon távozhattak a tanárok.

Kraszulyák Orsolya

Fotó: Stanyó Gábor