A népmesétől a modern meséig

2018. május 26.

Az idei iskolaév utolsó TANOM továbbképzésére került sor május 26-án, szombaton. Elsőként mgr. Viola Lujza tartotta meg évzáró előadását az anyanyelv-ápolók számára, majd a továbbképzés résztvevői Pompor Zoltán előadását hallgathatták meg, melynek témája a mesék fejlődése a népmeséktől a modern mesékig.

Bevezetőjében az előadó a modern tanítás szükségszerűségeiről beszélt, arról, hogy mik azok a feltétételek, amire szüksége van az oktatónak az eredményes tanításhoz. Ezek a következők: kritikai gondolkodás, kooperáció, kreativitás és mesélés. Ismertette mi tartozik ezen feltételek kielégítéséhez, majd az előadás további részében a mesélés, a mese lett az előadás központi témája.

Pompor Zoltán elsőként a mese fogalmát és fontosságát ismertette. Kiemelte, hogy mesékkel nem csak az iskolában szükséges foglalkozni, hanem az is fontos, hogy otthon a szülő is olvasson a gyermeknek. A mesélés fejlődéséről, változásairól is szó esett. Míg régebben a mesemondás kizárólag szóbeli formában létezett és inkább a férfiak szerepe volt, ezzel szemben mára a mesék írott formát öltöttek, a mesélő szerepét pedig a nők vették át. Felhívta a figyelmet arra, hogy fiúgyermekek számára különösen fontos, hogy az apa is olvasson meséket, így a gyermek nagyobb eséllyel válik olvasó felnőtté.

Az előadás jó hangulatban zajlott köszönhetően az előadó által hozott mesekönyveknek, melyeket a résztvevők is átlapozhattak. Pompor Zoltán különböző típusú mesekönyveket adott körbe. A klasszikustól, a böngésző- és a képes mesekönyvekig minden félével találkozhatott a közönség. Zárásképp egy digitális mesekönyvtár is bemutatásra került, ami a modern világban közelebb tudja hozni a meséket azon gyermekek számára is, akik a technikát részesítik előnyben könyvekkel szemben.

Juhász Judit

Fotó: Stanyó Gábor