Aratás – A Vajdasági Suliszínház Fesztivál gálaműsora

Aratás
A Vajdasági Suliszínház Fesztivál gálaműsora

Tizenkilenc éves lett a Vajdasági Suliszínház Fesztivál, amelynek megálmodója és szervezője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. Beérett az anyanyelvápolók és az általános iskolák kis színészeinek egész évi szorgos és lelkes, örömteli együttmunkálkodása, hasznos együtt-tanulása, anyanyelvük közös csiszolgatása. Elérkezett az aranysárgává ért, tömött kalászok aratása. A XIX. Vajdasági Suliszínház Fesztivál gáláját, azaz záróműsorát július 27-én az idén is Csókán, a helyi művelődési egyesület óriási, jó akusztikájú színpaddal büszkélkedhető otthonos színháztermében rendezték meg, telt ház előtt.
Az öt sikeres, népes elődöntő után négy előadás került a végső megmérettetésre, a gálára. Olyan sikeresnek bizonyultak, hogy a zsűri – Lukács Gabriella, a VMPE elnöke, Takarics Róbert író, főszervező és Jódal Rózsa író, a zsűri elnöke – az idén mind a négy előadás rendezőit egyenrangú rendezői díjban részesítette. Ők pedig a következők: Kiss-Iván Anna, Horvát Hilda és Kozma Rita (Aska és a farkas, Horgos); Kalmár Zsuzsa és Arnold Ildikó (Rómeó és Júlia, Palics), Monzák Péter (Lúdas Matyi, Törökfalu) és Petes Erzsi (Rebeka, Magyarittabé). Ráadásul nem egy, hanem – két előadást nyilvánított legjobbnak! Shakespeare Rómeó és Júlia című előadását a Palicsi Színjátszó Grund eladásában és a magyarittabéi anyanyelvápolók saját megszenvedett kamaszéveik keserves „élményei”, tapasztalatai alapján megírt Rebeka – Életjáték című jelenetét!
Az előadásokat az idén is árgus szemmel figyelte a gyermek zsűri is, amelynek tagjai – persze hogy lányok voltak: a hetedikes Masa Kitti és Kálmán Alexa, valamint a nyolcadikos Szabó Szonya, Dobroka Bogi, Csorba Evelin, Balog Vivien és Andrusko Györgyi. Ők a magyarittabéi anyanyelvápolók Rebeka – Életjáték című jelenetének ítélték a pálmát, vagyis az elsőséget.
Az idei Gálán nem kevesebb, mint tíz kiváló színészi alakításért járó díszoklevelet osztottak ki. A Lúdas Matyi szereplői közül nyertesek: a hatodikos Kisbicskei Kristóf (Döbrögi), és a hetedikes Bálint Viktor (Ispán). Az Aska és a farkas díjazottjai: a nyolcadikos Kolompár Evelin (Farkas), a nyolcadikos Fujkin Zsófia (Aska), és a szintén nyolcadikos Császár Viola (Anya). A Rómeó és Júlia diáknyertesei: a nyolcadikos Bajári Roland (Tybalt), a nyolcadikos Kuktin Roland (Mercutio) és a hetedikes Rajčić Petra (Júlia). A Rebeka – Életjáték díjazott kis színészei: a hatodikos Körtési Rebeka (Rebeka) és az ötödikes Fülöp Krisztián (Öcs).

Itt a nyár, a pihenés ideje. Ám kíváncsian várjuk az őszt, az új iskolaévet. Az idei fellépők között sok volt a nyolcadikos. Lesz-e (elég) méltó utód, aki a helyüket betölti? Azt rebesgetik, hogy néhány iskolában egész osztályok szűnnek meg, máshol pedig már csak összevont, vagy osztatlan alsós tagozatokra számíthatnak. S hogy létszámhiány miatt egyes iskolákban kérdéses az első osztály megnyitása. Sajnos akad, ahol csak egyetlen első osztályba íratható gyerekről tudnak… De ne károgjunk előre. Örüljünk az idei sikereknek és reméljük a legjobbakat. Hiszen már Madách is megmondta: „Ember küzdj, és bízva bízzál!”
Jódal Rőzsa

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”11″ gal_title=”Suliszínház Fesztivál döntő – Csóka”]