Az identitás határán – kontúrok

Az oktatásbeliek újabb szemináriumi alkalma valósult meg ez év kikelet havának első szombatján Újvidéken a TANOM Fejlesztő Program keretében. A helyszín változatlanul a szervező intézménynek, azaz a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) központja volt: az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiuma.

A szerkezetileg két egységre tagolt szakmai találkozó első részében prof.dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese tartott előadást Katolikus papok az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban munkacímmel, azt követően pedig pódiumbeszélgetésre került sor. Dulka Andor nyugalmazott történelemtanár vezetésével / moderálásával. Az utóbbi esemény apropóját két, a közelmúltban megjelent ún.tankönyvpótló kiadvány (hivatalos nevén: történelemtankönyv-kiegészítő az általános iskolák felső tagozatának) szolgáltattta, mely kötetek bemutatásának élményéből az egybegyűltek első kézből, vagyis maguktól a szerzőktől – Hardi Irsai Angéla újvidéki, illetve Wilhelm József doroszlói történelemtanároktól részesülhettek.

A magyarság középkori, illetve XX.századi történelmét górcső alá helyező kötetek a Magyarországi Köznevelési Államtitkárság támogatásával jelentek meg Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete / a Vajdasági Magyar Tankönyvtanács gondozásában, Nagy Margit az Apáczai Diákotthon igazgató asszonyának szerkesztésében. A lektorálást Szabó Angéla végezte, a tördelés (külön-külön) Pál Anikó és Tóth Karolina munkája, a borítók pedig Koliger Endre szerkesztésében készültek. Nyomdai munkálatok: Panonia-print Nyomda, Topolya. 2022.

A pódiumbeszélgetésen elhangzó szakmai konkrétumok “jegyzőkönyvét” lapunk nyomtatott számában tervezzük megosztani olvasóinkkal. Egy későbbi időpontban. Az viszont máris publikus, hogy az idei, sorrendben XXIII. Apáczai Nyári Akadémia (ANyA), dátumilag július 3-a és 7-e közötti időszakban tervezett Történelem és magyarság nevű szekcióját már egy teljesen megújult és megfiatalodott összetételű szervezői csapat vette pártfogásba. A további és minél további folytatásban reménykedve.

Írta és fényképezte: Martinek Imre
a Hét Nap Online cikkje