Összefoglaló az ötödik nap eseményeiről

Írta és fényképezte: Martinek Imre (Hét Nap – vajdasági magyar hetilap)

 

Zárónapjához érkezett július 12-én Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezésében megvalósuló XIX.Apáczai Nyári Akadémia Történelem és magyarság elnevezésű pedagógusi továbbképzés.

Az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiumában zajló akkreditált pedagógusi továbbképzés ötödik napjának első szakelőadását dr. habil. Ujváry Gábor, CSc történész, a budapesti VERITAS Történetkutató Intézet vezetője tartotta meg, aki az 1918 és 1919 közötti időszak magyar felsőoktatás politikáját elemezte.

Dr. Császtvay Tünde a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Irodalomtudományi Intézet főmunkatársa és osztályvezetője, továbbá a Magyar Nemzeti Múzeum Múzeum·kör·út elnevezésű vándorkiállításának főkurátora, szakmai projektumvezetője a Trianoni hétköznapokat, vagyis nemzetünk traumájának mindennapjait bemutató, a Nemzeti Összetartozás Évévé nyilvánított 2020-as esztendő lényegére érzékenyítő, interaktív projektum szegmenseit méltatta.

Az idei Történelem és magyarság pedagógusi továbbképzését lekerekítő előadásban az egybegyűltek Láda Zoltánné dombóvári pedagógussal és annak 2018-ban megjelent, a magyar múltról, jelenről, kultúráról és nevelésről egyaránt tárgyilagosan szóló hiánypótló alkotásával, a Vipera az iskolában című könyvvel találkozhattak.

Az ötnapos szakmai konferencia nyilvános (ki)értékeléssel, köszönetnyilvánítással és a tanúsítványok kiosztásával ért véget. Természetesen, a jövő nyári folytatásban is bizakodva.

Mottó: „Aki szolgál, az kész az odaadásra, aki szeret, az odaadja magát, aki áldoz, magából ad a másiknak, és ezt a másik el tudja fogadni.” (Karácsony Sándor)

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”24″ gal_title=”Anya töri 5.nap”]