Beszámoló: Fizika-kémia Tehetséggondozó Diáktábor

A huszonnegyedik hagyományos általános iskolai fizika-kémia tehetséggondozó diáktábornak 2023. május 12-tól 15-ig a pacséri Moša Pijade Általános Iskola adott otthont.

A tábor résztvevői, mintegy 30 diák, főként pacséri, bácskossutfalvi, de érkeztek résztvevők szabadkáról is, valamint temerini és szenttamási diákok érdeklődését is felkeltette a tábor. A résztvevők 5 tagú csapatokban dolgoztak, ami egyben csapatok közötti verseny is volt.    

A kiválasztott általános iskolás tehetséges diákok szakelőadásokat hallgathattak, kísérleteztek, fejtörő játékokban vehettek részt. Az idei táborban betekintést nyerhettek a világunk keletkezésébe, fizika szemszögéből, melyről Vörös Sándor tanár tartott előadást. Elgondolkodtató előadást hallgathattak a mesterséges intelligenciáról, melyről Virág Zsolt tanárral beszélgettek. Sertés vesét boncoltak Gáspár Hargita tanárnővel, valamint veszélyes gombákat vizsgáltak Major Evelin tanárnővel.  Jónás Szabina tanárnővel a diákok beutazták a Földünket, ahol olyan képződményeket néztek meg, mit a fizika erői hoztak létre.

Gyógynövényes szappanokat és különféle gyógynövénykeveréket készítettek Ortó Kanyó Anikó tanárnő vezetésével, melyet a tábor végén hazavihettek. Szombati tábor nap igazán érdekesnek bizonyult a diákok számára, ezen a napon látogatott el a szabadkai Vegyészeti- Technológiai Középiskola csapata, Perna Attila tanár vezetésével.  Ők különféle eszközöket, vegyszereket hoztak, mikkel sajnos az általános iskolában nem tudnak találkozni. Így a csapatok különféle ionok kimutatását próbálhatták ki, megnézhették, hogy a különböző fémek hogyan festik a lángot, látványos égési reakciókat próbálhattak ki. Diákoknak lehetőségük volt különböző applikációkkal, új anyagokkal megismerkedni és ezeknek a tulajdonságait bebizonyítani. A résztvevők laktató ebédet és finom uzsonnát kaptak a táborban.

A szaktábort a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete rendezte meg, melynek főszervezője Ortó Kanyó Anikó tanárnő volt. A legeredményesebb csapatok a tábor végén jutalomban részesültek. Minden résztvevő oklevelet valamint ajándékot kapott.

A tehetséggondozó diáktábor elsődleges célja a tehetségnevelés. A tanulók a tudásának a kibővítése, melyre a tanórák során nem kerül sor. A tábor témái olyan általános iskolai tananyagok melyekkel a diákok már találkoztak, de időhiány miatt nem volt alkalom ezekről beszélni, illetve gyakorlati foglalkozásokkal összekapcsolni.

 A tábor célja még a barátkozás, a csoportban való dolgozás elsajátítása, illetve a játszva tanulás is.