Beszámoló: Gion Nándor Olvasási Verseny általános iskolásoknak

13. alkalommal szervezte meg a Gion Nándor Olvasási Versenyt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. A magyar kormány által támogatott eseménynek az újvidéki Nikola Tesla Általános Iskola adott otthont.

A Gion Nándor Olvasási Verseny célja, hogy a gyerekeknek fejlődjön az olvasási és kifejezőkészsége. 56 csapat 160 résztvevőjével az idei megmérettetés volt a legtömegesebb.

Lukács Gabriella elnök, Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete:
A gyereknek egy fantázia, egy önálló kép alakul ki, és egy olyan világba cseppen be, ami nagyon fontos a mai világban, hogy átképezzük magunkat, vagyis egy másik irányban gondolkodjunk.

Négy kötelező olvasmányt kellett a résztvevőknek elolvasniuk. A szervezők a kortárs irodalomra helyezték a hangsúlyt.

Habram Judit szervező:
Itt most nem a klasszikus irodalom és a kortárs irodalom közt van, hogy melyik a jobb, melyik a szebb, hanem azt gondolom, hogy a kortárs irodalomhoz van a gyerekeknek kulcsuk, amit meg tudnak érteni, amiben ők saját magukat is el tudják képzelni.

A diákok felkészítésében tanáraik is szerepet vállaltak.

Ferencz Nacsa Xénia magyartanár:
Elolvasták ezeket az olvasmányokat, és ezekből vezettek olvasónaplót, illetve egymást kérdezgették az elolvasott szövegekkel kapcsolatban, és ilyen módon próbálták minél részletesebben feldolgozni az adott szövegeket.

Az általános iskolák felsős osztályainak diákjai különböző témájú, a korosztályuknak megfelelő érzelem- és hangulatvilágot tükröző regényeket dolgozhattak fel.

Halász Kata:
Én most a versenyre a Matilda című könyvet olvastam el, ami elég hosszú, de nagyon tetszett, mert számomra érdekes dolgok voltak benne.

Pressburger Írisz:
Nekem a Cseresznyeliget titka tetszett a legjobban, mert nagyon érdekes.

Kovács Réka:
Kiskorom óta olvasok, és kimondottan sci-fi, fantasy olvasó vagyok. Nagyon sok olyan könyvet akarok még elolvasni, ami ezzel kapcsolatos.

A versenyen részt vevő tanulók könyvjutalomban részesültek, a legsikeresebb csapatok pedig eljuthatnak a zánkai Nyári Élménytáborba vagy a Gion Nándor Olvasási Táborba.

– Fényképezte Ótos András,
a Magyar Szó munkatársa

A verseny nyertesei