Beszámoló: Kaszás Attila szavalóverseny – Szlovákia

A VMPE-t három kiváló versmondó képviselte 2024. június 15-én Komáromban (Felvidéken) a XVII. Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon.

A Kispiacról, Becséről és Szabadkáról érkező lánykák erős mezőnyben mérettettek meg, neves színészekből és szakemberekből álló zsűri értékelte munkájukat, a véleményükből sokat tanulhattak, és a következő eredmények születtek:

Kávai Kata (Kispiac) 5. osztály, II. kategória: ezüst minősítés

Ferenczi Orsolya (Becse) 7. osztály, II. kategória: ezüst minősítés

 Faddi Lilla (Szabadka) középiskola, III. kategória: ezüst minősítés

Három ezüst oklevéllel, könyvjutalommal és tengernyi szép élménnyel gazdagodtak a néhány nap alatt. A komáromi tartózkodásuk idején a Szlovákiak Magyar Pedagógus Szövetség vendégei voltak.

Mint minden évben a XVII. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál megnyitója egyben szeretetteljes megemlékezés is a korán az égi társulatoz költözött rendkívüli tehetséggel megáldott színművészről. Idén 144 versmondó nevezett be a fesztiválra, 3 kategóriában több helyszínen hangzottak a kiválasztott költemények. A délelőtti elődöntőben a versenyzők valamennyien két művet adtak elő: a kötelező verset (Móra Ferenc, Kányádi Sándor vagy Radnóti Miklós életművéből) valamint egy tetszés szerinti költeményt. Akit a zsűri legjobbnak ítélt és kiemelt arany minősítésben részesített, azok a délutáni döntőben még a fődíj és a különdíjak odaítéléséért újra elmondták a zsűri által kiválasztott versüket.

A végső eredményhirdetés előtt a Felvidéki Rockszínház fiatal tehetségei ajándékozták meg fellépésükkel a versmondókat.

A versmondó lánykáinknak a hosszú hétvége egyaránt volt izgalmas versenyzés, tapasztalatszerzés, de barátkozás is, és egy hangulatos történelmében gazdag város felfedezése. Őket Kávai Bózsó Ildikó és Ferenczi Tünde kísérte el. A háttérben köszönetet kell mondani a felkészítő tanároknak is, ők pedig: Kávai Bózsó Ildikó, Szűcs Budai Engelbert és Lódi Gabriella, valamint a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesületnek az utaztatásért és a Szlovákiai Magyar Pedagógus Egyesületnek, aki a Komáromban való tartózkodásról gondoskodott.

Írta: Kávai Bózsó Ildikó