Beszámoló: Lehetőségek a fenntartható életmódra való nevelésben

Az elmúlt hétvégén a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete újabb továbbképzést tartott, melynek központi tematikáját a fenntartható életmódra való nevelés lehetőségei képezték. A képzés előadói a Somosi Környezetvédelmi Központ munkatársai voltak, akik már számos alkalommal jártak nálunk és előadásaik mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Az ez alkalommal megtartott foglalkozásaikat a húsvéti ünnepkör és a tavaszi időszak beköszöntése köré építették.

 

Első előadóként Barabás Györggyel találkozhattak a képzés résztvevői, aki a Földanya tojása címmel tartott előadást. Előadása során a résztvevők megismerkedhettek a húsvéti tojások hagyományos motívumainak jelentésével és számos szimbólum eredetével. Előadását Molnárné Kiss Anikó bemutatója követte, aki a hagyományos húsvéti népszokások éltethetését mutatta be, és azt, hogyan vihetők be már korai gyermekkortól kezdve az óvodai foglalkozásokra és segíthetik a gyermekek identitástudatának erősítését. Az előadónő számos olyan a gyakorlatban is kipróbált programlehetőséget mutatott be, ami a gyermekeket játszva tanítja a néphagyományok részletes ismeretére.

A harmadik előadó Lendvai Mária volt, aki a tavaszi természetjárást hozta el a program résztvevőinek. Elmondta, mennyire fontos tisztelni a természetet és ismertette azokat a tudnivalókat, amiket egy túra során figyelembe kell venni. Előadásában kitért még arra is, hogy a természet szeretetét és tiszteletét hogyan, milyen módszerekkel lehet népszerűsíteni úgy a gyermekek, mint a felnőttek körében. Lendvai Máriát Kovácsné Bokodi Katalin előadása követte, aki a tavasszal megtalálható és begyűjthető gyógynövényeket mutatta be, illetve ismertette azok hatását és lehetséges felhasználási módjaikat.

Az előadásokat műhelymunkák követték, ahol a  képzés résztvevői elsajátíthatták a  természetes alapanyagokból, környezetkímélő technikával készülő húsvéti dekorációk készítését.