Beszámoló: Rendhagyó órák a Határtalanul Program keretében

A két évvel ezelőtti együttműködésünkre hivatkozva keresett fel Lohn Annamária, a Magyarság Háza programszervezője, 2024 március elején, hogy vállaljak újra irodalomórákat a Határtalanul program keretében.

2024 április utolsó két napján tartottam meg a rendhagyó irodalomórákat a budapesti Magyarság Háza Galáriában. A két napra tíz órát terveztünk be reggel 9 és délután 15 óra között.

Hetedik osztályosoknak vittem el az újvidéki Krizsán Szilvia Klotyókémek című ifjúsági regényét és hangjátékát. Érdekességek egy vajdasági magyar ifjúsági regényről és hangjátékról címen beszéltem a gyerekeknek előbb a két mű keletkezésének a történetéről, majd pedig regényrészletekkel és a hangjáték dalbetéteivel a sztori lényeges fonalát is vázoltam.

Az előadást azzal alakítottam interaktívvá, hogy a történet háromnegyedénél megálltam annak ismertetésében, és a gyerekekkel fejeztettem azt be. Így igen változatos és színes órák alakultak ki. A gyerekek kiváló érzékkel ismerték fel a korosztályukban előforduló problémákat, és nem volt olyan csoport, amely több javaslat megvilágítása után is akár, ne jutott volna el a sztori eredeti befejezésének modelljéhez. Az ötletelések során néhány olyan konkrét problémára is rámutattak a gyerekek, mint pl. a testvérek közötti verseny lehetséges negatívumaira és ezeknek a helyzeteknek a megoldására, illetve a kortárs erőszak lehetséges kimenetelére, de annak megelőzésére is.

A visszajelzések szerint a fiatalok legnagyobb része meghallgatja a teljes hangjétákot, ami az RTV weboldalán elérhető (https://media.rtv.rs/hu/gyermekhangjatek/62194), de jelezték, hogy a könyvet is megpróbálják megszerezni. A kísérő tanárok többsége osztályfőnökként vezette a csoportot, így ők külön érdeklődést mutattak a Klotyókémek sztorija iránt, mert hálás témákra ismertek benne, amiket osztályfőnöki órákon felhasználhatnak. Az előadásban jónak tartották, hogy a gyerekeket is bekapcsoltam, volt tanár, aki megjegyezte, még ő is hallott új gondolatot a már régről ismert diákjaitól.

A budapesti utazásomat telekocsival és a Terra Travel kombijáratával oldottam meg, a városban a BKV járatait használtam. Ennek megfelelően április 28-án délután 15 órai indultam, vissza pedig kedden, 30-án este jöttem vissza. Két éjszakát töltöttem a városban.

A program értékelése: 2022-es évi rendhagyó órák tanúlságával összevetve, ezalkalommal sokkal gördülékenyebb volt a szervezés, olajozottan működött a kommunikáció is. Lényegesen egyszerűbbé tette a program ezen részét az, hogy egyetlen helyszínen kellett megtartani a 10 darab órát, és nem az előadó utazott 3-4 különböző városba. Így az előadásokra sokkal több energiát fordíthattam, és azok összehasonlításával sokkal több értékes tapasztalatot is nyertem.

Köszönöm a lehetőséget a Magyarság Háza munkatársainak, és a szervezői támogatást Lukács Gabriellának, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete elnökasszonyának és munkatársainak!

Újvidék, 2024. május 25.       

Kovács Smit Edit
előadó