Beszámoló: TANOM – Lehetőségek a fenntartható életmódra való nevelésben

A Somosi Környezetnevelési Központ munkatársai november 12-én ismét ellátogattak Újvidékre, ahol a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében egy akkreditált továbbképzés keretei között előadásokat és műhelymunkákat tartottak a fenntartható életmódra való nevelés témakörében.

A továbbképzést Korenchy László, a VMPE alelnöke nyitotta meg, majd a képzésen résztvevő pedagógusok Molnárné Kiss Anikó előadását hallhatták elsőként. Az előadónő a téli madárvédelem témáját dolgozta fel, és saját tapasztalatait megosztva ismertette, hogy hogyan lehet már egészen óvodás kortól beépíteni a természet szeretetére való nevelést az oktatási programba. Előadása során számos, a gyakorlatban már kipróbált foglalkozási lehetőséget mutatott be az előadás résztvevőinek.

A képzés második előadójaként a pedagógusok Bokodiné Kovács Katalint köszönthették. Előadásában a fenntarthatóságra való nevelés témakörét járta körül, mindezt gyakorlatban jól hasznosítható elemekkel. Elmondta, hogy a pedagógusok számára fontos, hogy jó példát mutassanak a gyermekeknek, és megtanítsák a közösségben való gondolkodást, ugyanis az összefogásban van minden közösség ereje. Bokodiné emellett kitért arra is, hogy a gyermekek leghatékonyabban tapasztalati úton tudnak tanulni, így ha valaki azt tűzi ki célul, hogy a természet tiszteletére és megbecsülésére tanítaná a fiatalokat, akkor a természetet minél közelebb kell hozni hozzájuk.

Bokodiné Kovács Katalint Lendvai Mária előadása követte, ahol a baglyok kapták a központi szerepet, ezen belül is a természetben betöltött fontos szerepük. Előadásában nem csak a különböző bagolyfajok tulajdonságait, szokásait mutatta be, de ismertette azt is, hogy sok szempontból nélkülözhetetlenek a környezetünk egyensúlyának fenntartásához.

A továbbképzés elméleti részének lezárásaképp a résztvevők Molnár Zoltán előadásán vehettek részt, ahol bemutatásra kerültek a környezetbarátnak mondott technológiák és eszközök árnyoldalai is. Az előadó kihangsúlyozta, mennyire fontos a kritikai gondolkodásra való képesség kialakítása a társadalomban, ugyanis ez által válik megállapíthatóvá, mi az, ami valóban környezetünk megóvását szolgálja.

Az előadásokat műhelymunkák követték, ahol a képzés résztvevői több érdekes programban is részt vehettek.

– Írta: Juhász Judit