Beszámoló: XXXIV. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny

A hagyományokhoz híven idén is a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium adott otthont az Öveges József Kárpád-medencei Fizikaverseny döntőjének. 2024. május 10. és 12. között immár 34. alkalommal mérettettek meg a 7. és 8. osztályosok legjobb fizikusai. A verseny döntőjére két vajdasági tanuló jutott ki. Ők eredményesen szerepeltek a vajdasági szintű Ribár Béla fizikaversenyen.  A Délvidéket a pacséri Moša Pijade Általános Iskolából Kosaras Rita 8. és Pintér Sára 7. osztályos tanulók képviselték, akik a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének támogatásával jutottak el a verseny helyszínére.

A rangos, több részből álló döntő különböző feladatokkal tette próbára a tanulókat: kísérletet végeztek és elemeztek, számításos, gondolkodtató és fizikatörténeti feladatokat oldottak meg.

A szervezők arról is gondoskodtak, hogy a versenyen kívüli szabadidőt a diákok  és kísérőik tartalmasan töltsék. A városnéző séta és a hajókirándulás közben volt alkalmuk megismerkedni Győr nevezetességeivel. Az esték is  a fizika jegyében zajlottak. Pénteken Härtlein Károly és Tóth Pál tanár urak kísérleti bemutatóját, szombaton pedig Sebestyén Zoltán tanár úr bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők. A bemutatók alatt a tanulók is bekapcsolódhattak a fizikai törvényszerűségek igazolásába, és mindannyian érdeklődve követték az előadást. A Commsignia Kft. arról tartott bemutatót a kis fizikusoknak, hogyan lehet rádiótechnológiával biztonságosabbá tenni a közlekedést.

A verseny megnyitóját és záróünnepségét a győri Városháza dísztermében tartották, ahol mindkét alkalommal a verseny szervezőbizottságának tagjai köszöntötték a tanulókat, illetve értékelték a munkát és a versenyen elért eredményeket. A rangos megmérettetés legsikeresebb diákjait gazdag ajándékcsomagokkal és elismerésekkel jutalmazták.