Elindult az URBOTICS ERASMUS+ projekt

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2024. április 1-től partnerként részt vesz az URBOTICS – Educational Robotics for Understanding the Challenges of 21st Century Urbanisation című, 2023-2-HU01-KA220-SCH-000182048 számú ERASMUS+ projektben.

Urbanizációs kihívások

A projekt a 21. századi digitalizációval, valamint a környezeti kihívásokkal és az urbanizációval kapcsolatos kihívásokkal tudatosan együtt élni tudó emberré neveléshez ad szemlélet fejlesztő, oktatási robotikára épülő módszertani eszközgyűjteményt 5-18 éves gyermekeket tanító pedagógusok számára.

A projektben olyan projekt terveket, feladatokat, online és offline segédeszközöket készítünk, amelyek a fenti témát járják körül sok féle szempontból és sok féle módszerrel.

Algoritmikus gondolkodás és digitális reziliencia fejlesztése

A módszerek közös jellemzője az, hogy mindegyik valamilyen unplugged  vagy plugged coding aktivitásra épít. Unplugged coding játékoktól (board games), mozgásjátékoktól a padlórobotokon, vonalkövető, színkódolt robotokon át a blokk- vagy szöveges programnyelven programozható robotok használatáig terjed majd a feladatok köre.

Mivel az oktatási robotok piaca rendkívül gyorsan változik, és egy-egy típusra több változat is elérhető, a feladatokat az esetek többségében nem egyetlen márkának megfelelően dolgozzuk ki, hanem általánosan alkalmazható módon. Így lehetőséget adunk a pedagógusoknak, hogy az elkészült tananyagokat igényeiknek és a rendelkezésükre álló eszközöknek megfelelően alkalmazzák.

Inklúzió

Az urbanizációval kapcsolatos kérdések és az algoritmikus gondolkodás, a digitális reziliencia fejlesztése mellett nagy hangsúlyt helyezünk ezen aktivitásokhoz való egyenlő hozzáférésre. Kidolgozandó anyagainkkal az inklúziót is támogatni szeretnénk.

A feladatok egy részéből olyan változatot is készítünk, amelynek segítségével mentally disabled gyerekek is egyenrangúként kapcsolódhatnak be a csoportjuk tevékenységébe.

Kiemelt fontosságot tulajdonítunk a menekült gyerekek beilleszkedésének. Képi kommunikációs szakemberek bevonásával olyan feladat változatokat is készítünk, amelyek alacsony szintű nyelvismerettel is használhatók.

Tananyag bázis, tudásmegosztás

Az elkészült oktatási anyagokat életkor, tartalmi témakör, programozási típus szerint osztályozva, szabadon letölthető formában tesszük közzé. Lehetőséget biztosítunk az érdeklődő pedagógusoknak, hogy saját foglalkozásterveiket, feladataikat is feltöltsék ide, így támogatjuk a tapasztalat- és tudásmegosztást.

Pályázati kiírás: Erasmus+ KA-220-SCH

Projekt hossza: 30 hónap, 2024.04.01 -2026.09.30

Partnerek:

Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft (Magyarország – kordinátor),
Obo – We teach robotics (Avilés, Spanyolország),
SEA (Szlovakia),
Giving Hungary Alapítvány (Magyarország  – a magyar társult partner iskolák, tesztelő iskolák összefogója),
Vajdasági Magyar Pedagógusok Szövetsége (Újvidék, Szerbia – a vajdasági társult partner iskolák, tesztelő iskolák összefogója),
Gimnaziala Speciala SF Nicolae (Bucharest, Romania EGYMI)

abacusan logo
obo logo
SEA logo
giving hungary logo
VMPE logo
SF Nicolae logo