Konfliktuskezelés a gyakorlatban

2018. április 9.

2018. április 9-én újabb TANOM akkreditált pedagógusi továbbképzés került megrendezésre. A megszokott órarend szerint elsőként Viola Lujza tartotta meg előadását az anyanyelv-ápolóknak. Őt Skita Erika érzelmi intelligencia tréner követte, aki a konfliktusok kezeléséről beszélt a résztvevőknek.

Bevezetőjében magát a konfliktus fogalmát tisztázta le, valamint azt, hogy milyen tényezők szükségesek a konfliktus kialakulásához. Elhangzott továbbá az is, hogy döntéseink jelentős részét érzelmi alapon hozzuk és racionális következtetést mindössze utólag vagyunk képesek levonni. Kiemelte, hogy érzelmi intelligencia nélkül nincs konfliktuskezelés.

A pedagógusok rendszeresen konfliktushelyzeteknek vannak kitéve. Ennek leggyakrabban a félreértés az alapja. Skita Erika e probléma minimalizására különböző módszereket és lehetőségeket javasolt a továbbképzés résztvevőinek. Emellett megemlítette, hogy a pedagógusnak igyekeznie kell, hogy minél nagyobb fokú bizalmat építsen ki a diákokkal és a szülőkkel. Önmagában ez sem elegendő, szükséges még a megfelelő kommunikáció és a kompromisszumkészség is mindkét fél részéről. Az előadónő mindezt példákkal támasztotta alá, valamint útmutatást adott a gyakorlati megvalósításhoz is.

Skita Erika előadása interaktív jellegű volt. Különböző csoportos- és páros feladatokon keresztül mutatta be milyen módon alakulhatnak ki konfliktusok a mindennapokban és ezek hogyan orvosolhatók a legkönnyebben.

Juhász Judit

Fotó: Stanyó Gábor, Nagy Nikoletta