Megkezdődött a XXIII. Apáczai Nyári Akadémia! – Tapasztald, hogy továbbadhasd!

Hétfőn az ünnepélyes megnyitót az Újvidéki Rádió és Televízió székházában tartottuk meg. A VMPE elnök asszonya, Lukács Gabriella mondott köszöntőt, majd őt követte Klemm József az RTV igazgatója. Harmat Károly atya áhítatát is figyelemmel hallgatták a pedagógusok. Magyarországi, szakmájukban kimagasló és elismert előadók osztották meg tapasztalataikat: dr. Szili Katalin miniszterelnöki fótanácsadó asszony, Dan-Megyeri Tamás a KOKOSZ elnöke, prof. dr. habil Zakar Péter az SZTE Történeti Intézetének tanára, dr. Halbritter András Albert az Iskolakertekért Alapítvány munkatársa. Molnár Zoltán, a Somosi Környezetnevelési Központ munkatársa beszélt a környezetnevelésről és a fenntarthatóságról. Hegedűjátékot Vortity Anasztáziától, míg szavalatot Tóth Vilmostól hallhattunk.

Csoportkép - első heti megnyitó

A Tapasztald, hogy továbbadhasd! képzés résztvevőiként délután az Apáczai Diákotthon fiú kollégiumában folytattuk az előadás sorozatot, Szabó Gáborral a csantavéri Kőris Alapítvány igazgatójával.  Dr. Halbritter András Albert szabadulószobás Vándorkiállításával fejeztük a napot.

Kedden, Szántai Lajos művelődéskutató érdekes és tanulságos előadását hallgattuk meg, majd a Somosi Környezetnevelési Központ munkatársainak előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Bokodiné Kovács Katalin bemutatta a Tavaszi megújulást: a csalántól a káposztáig, Molnárné Kiss Anikó, a Fecskevárásról beszélt Somosújkőfaluban, valamint Lendvai Mária a Somosi Környezetnevelési Központ munkatársa bemutatta a Házállatok régen és ma című előadását.
Ebéd után kézműves foglalkozások: kukoricahéjból poharat, illetve edény alátétet készítettek, megtanítottak bennünket a káposztás borogatás rejtélyeire, a rozmaring kenőcs készítésére és emellett még környezetneveléssel kapcsolatos társasjátékokat is játszhattunk. 

Szerdán egész napos terepi gyakorlat és műhelymunka volt. Reggel elutaztunk a Császár-tóhoz. Hajózás közben megfigyeltük a madarakat: kárókatonát, szürke gémet, üstökös gémet, vadkacsát, hattyút, vízityúkot, barna réti héját, sólymot. A gyalogösvényen keresztül sétálva Bokodiné Kovács Katalin és Molnárné
Kiss Anikó ismertette az útközben látott gyógynövényeket és azok fontosságát az ember részére. Lendvai Mária pedig jó tanácsokkal és ötletekkel látott el bennünket a tanítási órák gyakorlati részére. Bemutatta a rovarvizsgálót, a vízminőség vizsgálatának módját egyszerű eszközökkel, a növényvizsgálót, a bogárnézőkét, az endoszkópot, a lebomlás folyamatának kisérletét, a beteg moha helyrehozását. Az erzsébetlaki Lujza Etno szálláson fogyasztottuk el az ebédet. Drávai Gyurcsik Renáta műhelymunkán keresztül mutatta be, hogy mit is tanulhatunk a természettől?(foglalkozások gyerekeknek)

Meglátogattuk Muzslyán az óvódát, ahol Rózsi néni barátságos fogadtatásában volt részünk. Nagybecskereken megtekintettük a Szathmáry Karolina Kollégiumot, Karl Jenő igazgatóval. Visszautazás Újvidékre.

Csütörtökön Abdel Magid Iván, a Somosi Környezetnevelési Központ munkatársának előadását hallgattuk: Ahogy a fiatalok látják a fenntarthatóságot. Bemutatta hogyan készítették a gyurgyalag madárnak a partfalat, hogyan gyűrűzték a madarakat. Molnár Zoltán Kétféle ember, kétféle szemléletformálás című előadásán feltette a következő kérdést: Hogyan tudnánk átalakítani életünket, hogy fenntartható legyen? Beszélgetés közepette rámutatott a szemléletformálás két fajtájára: 1. a technikai fejlődésre alapozottra és 2. a fenntartható életmódra való nevelésre, majd elmagyarázta ezek következményeit, veszélyeit és megoldási lehetőségeit. Nagy Margit tiszteletbeli elnök asszonnyal kerekasztal beszélgetést folytattunk a szerbiai oktatási helyzetképről. Következett a képzés kiértékelése és a tanúsítványok kiosztása. A nap hátralevő részében az érdekelt résztvevők egy ismeretterjesztő újvidéki kiránduláson vettek részt, melynek két fontos állomása volt. Először a központban lévő Mária
nevezetű katolikus templom és a katolikus Porta történetével ismerkedhettek meg. Később pedig a Vajdasági Múzeum állandó tárlata által egész Vajdaság múltjával az őskortól kezdve napjainkig. Ezzel
véget ért a XXIII. Apáczai Nyári Akadémia Tapasztald, hogy továbbadhasd! szekciója.

Írta: Csernyák Szilvia, szervező
Fotók: Lukács Attila és Lukács Áron