Mesék bűvöletében – A XVIII. Vajdasági Suliszínház Fesztivál második, kispiaci elődöntőjéről

Hiába, a mesék megkerülhetetlenek, sőt elévülhetetlenek. És „bölcsőtől a sírig” nagyon-nagyon szerethetőek. Erről tett bizonyságot a XVIII. Vajdasági Suliszínház Fesztivál második elődöntője is, amelyet, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola kispiaci Móricz Zsigmond tagintézetében 2017. december 11-én rendeztek meg.

A hat bemutatkozó gyermekszínjátszó együttes közül öt (!) népmese-,  műmese-, vagy meseregény-feldolgozással, illetve mesejátékkal lépett színre! Csak a hajdújárási-noszai Hinga Művelődési Egyesület kisszínészei mutattak be, Nyaralás, tenger nélkül címmel, Drubina Orsolya rendezésében, egy maguk kiötlötte diákjelenetet. Arról szól, hogy sok együttjátszás, civódás és kibékülés-sorozat után az osztály kirándulói saját bőrükön tapasztalják meg, hogy ahhoz, hogy egy kiránduláson jól érezzék magukat a bőrükben, egyáltalán nem létszükséglet a tenger, a habos fehér vitorlák és a lágyan susogó pálmafák nosztalgikus „csendélete”. Igaz, tulajdonképpen ebbe a jelenetbe is belopakodik a képzelet és a meseszerűség. Ugyanis a gyerekek váratlanul egy óriási – hóembert fedeznek fel a közelükben! Nosza, megindul a találgatás, honnan került oda, hogyan lehetne „kezelni”, stb. Voltaképpen valóság és mese keveréke ez a vidám jelenet is.

A kispiaci harmadikosok Micimackó csoportja Tilinkó Judit tanítónő rendezésében sokunk – egész generációk – nagy kedvencének, A. A. Milne Micimackójának mutatták be Füles születésnapja címmel egy dramatizált fejezetét. Érdekesség: osztályuknak hét tanulója van, ezért a jelenetben heten játszanak, vagyis teljes létszámban vannak jelen! A hatalmas tornatermet birtokba vevő népes diákközönség kíváncsian leste, mi mindent kap majd születésnapjára a Százholdas Pagony nevű meseerdő mélabúra hajlamos Füles nevű szürke csacsija, aki ezúttal arra panaszkodik, hogy mindaddig az égvilágon semmit, de semmit, „még egy nyavalyás Facebook-üzenetet sem” kapott! Hát erre fel nagy keresgélések, előkészületek kezdődnek. Maga Micimackó nagylelkűen egy egész nagy-nagy mézes bödönt szán erre a nemes célra… csak, sajnos, a kis pákosztos előzőleg bizony kinyalja belőle a mézet. Malacka meg egy hatalmas-hatalmas  égőpiros lufit cipel a tetthelyre. Ő viszont útközben elbotlik, s így a léggömbnek csak a siralmasan nyúló- lógó cafatkái jutnak az ünnepelt kezébe. „Legalább azt áruld el, milyen színű volt!” könyörög Malackának, a Nagy Ajándékozónak. Sebaj! A nézők fülig érő szájjal, kuncogva élvezték a fejleményeket. Ráadásul a Micimackó csoport díszlete olyan meseszerű és látványos volt, hogy a zsűri díszoklevéllel jutalmazta.

A kispiaci negyedikesek a hangzatos Csillagocskák nevet viselő színjátszó együttese Frady Endre A süket király című jelenetét mutatta be Ózsvár Edit és Kávai Bózsó Ildikó tanárnők rendezésében.  Szegény király süketsége számtalan keserves bonyodalmat, mulatságos félrehallást okoz. Például amikor ülőhellyel kínálják: „Tessék leülni!”, őfelsége tiltakozik: ”Nem akarok lehűlni.” Örökösei és alattvalói mindenféle furfangos, hasznosnak ígérkező gyógymóddal próbálkoznak. Végül, nagy sokára, hiszitek-e vagy sem, de – a zene gyógyítja meg! Azontúl már – örömében, megkönnyebbülésében – együtt énekelhet királyi udvarának aprajával és nagyjával.

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskola harmadikosainak színjátszó csoportja nagy fába vágta a fejszéjét: Jadranka Mandić rendezésében monodrámával készült! Bizony, a hivatásos színészek is azt vallják, a monodráma „kemény”, embert próbáló műfaj. Az ember fia (vagy lánya) egy szál magában áll a színpadon, nincs akire „támaszkodjon”, aki, ha kell, kisegítse. Szerencsére Danka Liliben olyan talpraesett, tehetséges kisszínészre leltek, aki nemcsak hiba nélkül „bevágta” A kiskakas gyémánt félkrajcárja hatalmas, hosszú szövegét, hanem ékes-szép magyar nyelven, remekül artikulálva adta elő, sőt produkcióját kristálytiszta szoprán hangú énekszóval és tűzrőlpattant tánccal is kísérni, színezni tudta.

A kispiaci ötödikesek Nevenincs Társulata Kávai Bózsó Ildikó tanárnő rendezésében a mindannyiunk által kedvelt Tündérszép Ilona és Árgyélus című magyar népmese dramatizált változatát mutatta be látványosan, egyedi módon. A szereplők olyan művészi-bűvészi koreográfiával jelenítették meg a „díszletet”, hogy a fekete trikós szereplőknek mindig elhittük, hogy pillanatnyi, olykor nyaktörő csoportosulásuk éppen az aranyalmafát jelképezi-e, a sötét erdők félelmetesen susogó fáit, bokrait, földalatti járatokat vagy egyebeket, ahol a szegény szerelmes Árgyélus királyfi éppen elveszettnek hitt szerelmét, Tündérszép Ilonát keresi, akit a gonosz boszorkány rejtett el előle, miután levágta aranyhajának egy tincsét. Előadásuk olyan látványos, művészien kidolgozott és átélt játékú volt, hogy a bírálóbizottság: Nagy Margit, a VMPE elnöke, Takarics Róbert író, főszervező, és Jódal Rózsa író, a zsűri elnöke a rendezésért, és a koreográfiáért is dicsérő oklevéllel jutalmazta őket, s őket jelölte ki az egyik továbbjutó együttesnek, akit a gálaműsorra várnak.

A hajdújárási-noszai Hinga Művelődési Egyesület diákszínjátszói Tasnádi István Farkas kontra Piroska című mesejelenetét mutatták be Pesitz Mónika rendezésében. Játékuk fergeteges volt és magával ragadó. Az író a jól ismert mesét szinte sarkaiból kifordítva, az irónia és szarkazmus eszközeit bőven használva egy bírósági tárgyalás keretében ugrasztja egymásnak a Farkast, Piroskát, és a Nagymamát, akik mind a maguk igazát bizonygatják a szigorú bírónőnek, s ez az igazság bizony cseppet sem egyértelmű… A dolgokat bonyolítja, hogy nem is egy, hanem két Farkas ágál a színen. A dinamikus, remek rendezésben és sokszínű színészi megformálásban közönség elé kerülő jelenetet a zsűri végül a kispiaci elődöntő másik „legjobb”, tehát a végső megmérettetésre, a gálára szintén továbbjutónak ítélte.

A délután folyamán számos átélt, remekül megformált, lelkes gyermekszínészi alakítást láttunk, sok szép, kifejező beszédet hallottunk. Dicsérő oklevelet mindezért hatan kaptak: Polákovics Anita (Malacka a Füles születésnapjában, Kispiac); Biacs Balázs (Zajos Lajos, a király elsőszülöttje, A süket király, Kispiac);  Nagy Albert, akit, rendhagyó módon, két  külön előadásban nyújtott más-más szerepéért jutalmaztak(Szemüveges Fiú a hajdújárásiak-noszaiak Nyaralás, tenger nélkül című jelenetében, valamint Farkas  a szintén hajdújárásiak-noszaiak Farkas kontra Piroska című jelenetében); Danka Lili, a palicsiak monodrámájának Mesélője; valamint Visnyei Zsófia és Szabó Nettina, Boszorkányok a kispiaciakTündérszép Ilona és Árgyélus című jelenetében).

Jódal Rózsa