Összefoglaló: A logikus gondolkodás és a problémamegoldó készségek fejlesztése az általános iskolában

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete február 26-án, szombaton szakmai napot tartott a pedagógusok részére. Ez alkalommal központi témaként szolgált a logikus gondolkodás és problémamegoldó készségek fejlesztése az általános iskolában.

A szakmai napot megelőzően az anyanyelvápolók tartottak gyűlést az Apáczai Diákotthon fiúkollégiumának tanulótermében. A gyűlést Monić Lídia vezette. Többek között szó esett az iskoláskor előtti intézményekben történő anyanyelvápolás szükségességéről, és lehetséges módszereiről. Megbeszélték az elkövetkező programok időpontjait és részleteit. Emellett megvitatták az esetlegesen felmerülő problémákat, tapasztalatokat, olyan a gyakorlatban is alkalmazható feladatölteteket osztottak meg egymással, amiket a foglalkozásokon is alkalmazhatnak.

A szakmai napot Monić Lídia előadásával kezdhették a megjelent pedagógusok. Az előadónő a Sakkpalota nevű fejlesztőprogramot mutatta be előadásában, ami kiválóan alkalmas a gyermekek logikai gondolkodásának fejlesztésére, mindezt játékos formában, ami az általános iskolás diákok minden generációjának számára érdekes, de a fiatalabbak esetében is szórakoztató lehet. Maga a program több olyan játékot tartalmaz, amivel lépésről lépére tudja a gyermek elsajátítani a sakk alapjait, és játékkal és szórakozással egybekötve fejleszti logikus és kreatív gondolkodását.

Második előadóként Mezei-Belovai Irénnel találkozhattak a résztvevők, aki az ÁBRAkadÁBRA című könyvsorozatának második kötetét mutatta be. Az előadónő elmondta, hogy ez a könyv, ahogyan az előző is két tantárgy, a képzőművészet és a matematika ötvözetét rejti magában. Az első kötet az 5. osztályosok számára íródott, míg a nemrégiben megjelent a 6. osztályos matematika tantervet követi. Ez a kötet két részből fog állni, a szombaton bemutatott rész a tananyag első részét tartalmazza, színes matematikai kérdésekkel és kézügyességet, kreativitást igénylő képzőművészeti feladatokkal. Az előadónő elmondta, hogy a könyv könnyen beintegrálható a matematika órákra, alkalmas órai használatra, vagy házi feladatokat adhatnak fel belőle a tanárok. A képzőművészet szakos pedagógussal összedolgozva pedig mindkét területet szakember tudja értékelni.

A folytatásban Venczel Valentina tartott kreatív műhelymunkát az ÁBRAkadÁBRA kötet alapján. Elmondta, hogy a kiadvány projekfeladatoknál is alkamazható segédeszköz. Tapasztalatai alapján a tanulók lelkesen használják úgy a matematika, mint pedig a képzőművészet keretén belül. 

A nap folyamán előadást tartott habil. Dr. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának dékánja is, aki az oktatás neuropedagógiai aspektusairól beszélt. Előadásában kitért a generációk közötti különbségekre, a Covid-19 járvány okozta iskolai helyzetre, a modern pedagógia által alkalmazott módszerekre és olyan lehetőségekre is, amelyek javíthatják az oktatás minőségét. Hangsúlyozta, hogy a tanítás-tanulás folyamatában kulcsfontosságú tényező lehet a tanuló érzelmi világának megismerése, a motiváció és a „flow” érzés megteremtése. Rámutatott az oktatás pozitív szemléletének fontosságára is.  

A nap záróelőadását Varga Lívia tartotta, aki játékos matematikai módszerek alkalmazásáról beszélt, saját tapasztalatainak megosztásával segítve a pedagógusok munkáját. Olyan technikákat  és eszközöket is bemutatott, amelyek könnyedén beszerezhető, olcsó, mégis hasznos kiegészítői lehetnek a matematikaóráknak. 

Fotók: Martinek Imre