Összefoglaló: XXII. Vajdasági Suliszínház Fesztivál

Ragyogó napsütésben, tömény rózsa- és jázminillatban került sor május 23-án Muzslyán, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület tágas, világos színháztermében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a
XXII. Vajdasági Suliszínház Fesztivál Dél-Bánát-i anyanyelvápolóinak
elődöntőjére.

Ez az elődöntő mindig a legtömegesebb. Az idén is tizenkét anyanyelvápoló csoport mutatkozott be. Nagy örömünkre szolgált, hogy az idén is bekapcsolódtak a munkába olyan diákok is, akik őseik anyanyelvével tulajdonképpen még csak most ismerkednek, barátkoznak. A „haladók” már egyre bátrabbak, kezdeményezők, ötlet adók, sőt olykor maguk is alkotóként mernek versenybe szállni. Több csoport is dramatizálásra adta a fejét. Volt, ahol a csoportvezető anyanyelvápoló végezte el ezt a nem is olyan könnyű, de nagyon érdekes és kreatív munkát, s volt, ahol bizony a gyerekek is alaposan kivették belőle a részüket. Dramatizáltak az ürményháziak, a nezsényiek, a nagybecskereki Oktatási Központ Csipet-csapata és a maradékiak, a muzslyai IV.4 osztályközössége viszont ugyancsak nagy fába vágta a fejszéjét: önállóan, saját ötletei és megélt élményei alapján írta, állította össze az Egy nap a suliban című mozgalmas, lendületes jelenetet!

A sok lelkiismeretesen és kreatív ötletességgel felépített, nagy lelkesedéssel előadott, s a kiejtésre, a szavak minél szebb, érthetőbb és pontosabb megformálására gondosan ügyelve előadott kis produkciót látva a bírálóbizottság: Lukács Gabriella, a VMPE elnöke, Takarics Róbert szervező, író és Jódal Rózsa író úgy határozott, hogy a végső megmérettetésre, a Gálára nem is egy, hanem két jelenetet küld: 1. az ürményházi anyanyelvápolókét, akik Móricz Elvira rendezésében Herczeg Ferencz Az esernyő című meséjének dramatizált változatát adták elő, meglepetésként színjáték és bábjáték kombinációban (!) lendületesen és fordulatosan, és 2. a muzslyai IV.4 osztályközösségének Egy nap a suliban című, saját maga megálmodta és – Tóth Lendvai Helena anyanyelvápoló rendezésében – színre vitt izgalmas, „életszagú”, magával ragadó előadását. Az erzsébetlaki nagyycsoport Fantasztikus négyese Rajcso Jovcsevszki Áprilius vitéz és Március anyó (hercegnő) című jelenetét adta elő Urbán Mária rendezésében. Illatos virágkoszorúikkal és csokraikkal, égkék tüllruháikkal, fényesen villogó kardjaikkal olyan hamisítatlan tavaszváró és búcsúztató hangulatot tudtak teremteni, hogy őket a legjobb jelmezért kellett megjutalmazni. A nagybecskereki Oktatási Központ Csipet-csapata Tóth-Lendvai Heléna rendezésében Dankó László A csizmás kandúr című jelenetét ötletes, látványos, könnyen és gyorsan átformálható díszletben, lendületesen, fordulatosan, állandó feszültséget, ugyanakkor vidám hangulatot teremtve adta elő. Őket a legjobb díszletért jutalmazták. A maradéki anyanyelvápolók Kovács Hargita anyanyelvápoló rendezésében és dramatizálásában Verebélyi Veronika SMeSék, telefonTos dolgaink című művének dramatizált, és Mobilmánia címmel megvalósított változatát olyan élethű természetességgel, mai, állandóan mobilozó, abban szinte elvesző, mindenről, szinte egymásról is elfeledkező mindennapjainkat olyan megkapó természetességgel, mégis olyan remek, hajszálpontos precizitással megszerkesztett koreográfiával ábrázolva kápráztatták el a közönséget, hogy Kovács Hargita anyanyelvápolót a legjobb rendezésért kellett megjutalmazni.

Egyébként minden anyanyelvápoló csoport a maximálisat hozta ki önmagából. Ezért részvételi díjat- dicsérő oklevelet – vehetett át 1. a homokrévi csoport, amely Szirák Katalina rendezésében Tarbay Ede Tanulságos jelmezbálját mutatta be, 2. a beodrai csoport, amely Szirák Katalina rendezésében Az új fiú című jelenetet mutatta be, 3. a törökbcsei Csillagok csoport, amely Erős Molnár Angéla rendezésében Döbrentey Ildikó A három szivárvány című jelenetét mutatta be, 4. a titeli nagycsoport, amely Urbán Mária rendezésében Varga Géza Mit csinál a macska? című jelenetét mutatta be, 5. a bókai nagycsoport, amely Molnár Urbán Éva rendezésében Miroslava Sretenović Születésnapi ajándék című jelenetét mutatta be, 6. a nezsényi vegyes csoport, amely Molnár Urbán Éva rendezésében Melania Pavlovics Reggeli beszélgetések című jelenetével mutatkozott be, és 7. a módosi nagycsoport, amely Molnár Urbán Éva Nothof Károly Viharos reggel című jelenetével remekelt.

Minden csoport szereplői megállták a helyüket. Valamennyien igyekeztek minél szebben, helyesebben beszélni, és minél jobban, átéltebben alakítani. A sok jó közül végül a következő szereplők vehettek át díszoklevelet és könyvjutalmat: a homokrévi Szabó Krisztina (a Nadrág szerepében), az ürményházi Móricz Lilla (Matild), a nezsényi Müller Adrianna (Törölköző, Ruha), a nagybecskereki Pakai Andrej (Kacor) és Molnár Rita (Panni), valamint a módosi Legyánac Radoslav (Peti).

Szívós, kitartó, közös munkával megérdemelten volt sikeres az anyanyelvápolók bánáti találkozója.

Legközelebb május 31-én Csókán, a Gálán találkozunk!