TANOM 2019.10.26. – Vass Dorotea – beszámoló

Vass Dorottea: Hogyan alakul ki az osztályközösség?

Október 26-án a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete megszervezte havi továbbképzését. Az e havi képzést Vass Dorottea előadó vezette, témája pedig az osztályközösség kiépítése volt. A továbbképzés előtt mgr. Viola Lujza tartotta meg előadását az anyanyelvápoló csoportnak.

Dorottea előadása az első perctől kezdve interaktív jellegű volt. A jelenlévő pedagógusok játékos feladatokon keresztül ismerhették meg lépésről lépésre, hogyan is alakul egy osztály közösségé a tanár közreműködésével.

A pedagógus számára is fontos, hogy jól ismerje a diákokat, akikkel dolgozik, mivel így sokkal hatékonyabban tudja közvetíteni feléjük az elsajátításra váró tananyagot. A hagyományos jó és rossz válaszok helyett fontos, hogy az órák menetébe olyan feladatokat vezessen be az oktató már a kezdetektől, ahol a gyermek elmondhatja saját véleményét, kifejezésre juthatnak érzései. Ezen gyakorlatok által a gyermeknek nem csak a szókincse, beszédkészsége, de jelleme is fejlődhet, ugyanis ha egy olyan közösség része, ahol számít az, hogyan érzi magát, elmondhatja ki ő, fogékonyabbá és nyitottabbá válik új dolgok megismerésére. Ez által a tanulás iránt is motiváltabbá válik.

A feladatok többsége nem csak a gyermekek, de a képzésen résztvevők számára is jelentős önismereti lehetőséget hordozott magában. Az előadás teljes ideje alatt a résztvevők, aktívak és érdeklődők voltak. Így az ott tanult gyakorlatok az osztályteremben is biztosan ki tudják fejteni hatásukat.

Juhász Judit