Tudunk-e helyesen beszélni?

2018. február 10.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében február 10-én megrendezésre került az idei év második TANOM pedagógus továbbképzése. Az esemény keretein belül elsőként anyanyelv-ápolási előadást hallhattak a résztvevők Viola Lujza vezetésével. Az óra témája szóbeli szövegalkotás elsajátítása alsós diákok körében volt.

Az anyanyelvápólókat követően Molnár Róbert színész tartott előadást Tudunk-e helyesen beszélni címmel. Előadása kezdettől fogva interaktív jellegű volt. Megvitatásra került a különböző tájszólások használatának helyességi kérdése, valamint szó esett a diákok felkészítéséről iskolai vagy óvodai előadásokra. Ez utóbbi témakör kapcsán a jelenlévők gyakorlatok segítségével tanulták meg felismerni a jó színpadi stílust, továbbá azt is, hogy a diákokat miképpen tudják felkészíteni a szereplésre, illetve szükség esetén hogyan fejleszthetik, ösztönözhetik tanoncaikat.

A szövegválasztás fontosságáról is szó esett. Ugyanis, mint az az előadás során kiderült, egy megfelelő szöveg, vagy színdarab személyiségfejlesztő hatással lehet a gyermekre. Emellett az is nagy hangsúlyt kapott, hogy egy nem megfelelő szöveg erőltetése rossz hatással lehet a gyermek személyiségének fejlődésére és önbizalmára is.

Az előadás zárásaképp a résztvevők hangképző és rezonáns gyakorlatokat próbálhattak ki és sajátíthattak el, emellett szituációs gyakorlatokra is sor került Mindezt a későbbiekben munkájuk során is alkalmazhatják.

Juhász Judit

Fotó: Stanyó Gábor