XXII. Kőketánc énekes népi játék- és néptánc vetélkedő

A 22. Kőketáncon rekordszámú gyermek vett részt: 1800-an. 75 műsorszámot nézett meg a zsűri – Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Gyermeknépművészeti Egyesület elnöke, néptáncpedagógus, Strack Orsolya néptáncpedagógus és Nyitrai Marianna népdalénekes – május 18-án és 19-én a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.

A Kőketánc a vajdasági óvodások és általános iskolások énekes népi játék- és néptánc vetélkedője. A szervezők ezúttal is az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Petőfi Kultúrkör voltak.
A csoportok a rendezvényen tudásuk legjavát mutatták be, a számos néző a teljes magyar nyelvterület játék- és táncanyagából kapott ízelítőt. A több mint két évtized alatt a felkészítők számára is kikristályosodott, hogy mi is az a táncanyag, meghatározott feladat, amelyet a gyerekeknek meg kell és meg lehet tanítani, hiszen a jól előkészített összeállítás nem csupán a közönségnek, de az előadóknak is sikerélményt jelent.
A bemutatkozásokat követően sok csoport vezetője, koreográfusa és pedagógusa kíváncsi volt a zsűri véleményére, hiszen egy-egy ilyen vetélkedő egyben szakmai útmutatás, segítségnyújtás is a felkészítők számára.
Énekes népi játékot előadó csoportok, alsós-, felsős- és vegyes korosztályú néptánccsoportok, valamint népszokásokat bemutató együttesek érkeztek Becsére Vajdaság minden részéről, Szabadkától Nyékincáig, Telecskától Magyarcsernyéig.
Szabó Gabriella, a rendezvény megálmodója és szervezője elmondta, hogy ez egy seregszemle, találkozó, már nem is annyira vetélkedő. „Sok visszatérő csoportunk van, de vannak olyan fellépők, akik néhány év kihagyás után jelentkeznek újból. Közel negyven településről érkeztek a csoportok, csaknem 1800 táncos, kísérő és zenész”.
Többek között bácsföldvári, kúlai, újvidéki, pacséri, moravicai, bajsai, moholi, zentai, zentagunarasi, ludasi, temerini, gunarasi, kishegyesi, kanizsai, budiszavai, kelebiai, adai, horgosi, maradéki, palicsi, péterrévei, topolyai, újvidéki és becsei versenyzők is részt vettek a Kőketáncon, ahol először zsűrizett Nyitrai Marianna, aki jelenleg a Petőfi-program keretén belül már több hónapja Dél-Bánátban tartózkodik. Elmondása szerint a tömegesség javára van mindennek. „Sokszor mondjuk, hogy a mennyiség nem feltétlenül minőség is, de itt ellenkező helyzetről van szó, hiszen érezni azt, hogy a hosszú évek kitűnő pedagógiai munkája meghozta a gyümölcsét. Nagyon szép produkciók voltak, kidolgozottak, hagyományosak. Egy dolog, amiben a táncos kollégákkal is egyetértettünk, hogy jó lenne, ha mindenki a saját táncát, énekeit és szokásait kezdené el újra visszatanulni és bemutatni”.
A zsűri négy kiemelt arany, tizenhat arany, huszonegy ezüst  és huszonegy bronz minősítést osztott. Kiemelt arany oklevelet kapott a horgosi Ficánka gyermek néptáncegyüttes (Bartók Béla Magyar ME), a temerini Recefice néptánccsoport (Szirmai Károly MME), az óbecsei Csiperke táncegyüttes (Petőfi Sándor MK) és az adai Füzike néptáncegyüttes (Vadvirág HK). Arany minősítést kapott a Pöttöm néptánccsoport (Aranykapu ME, Ada), a Manó táncegyüttes (Vajdasági MNKK, Újvidék), a Kisbekecs táncegyüttes, a Petrence táncegyüttes, a Kenderkóc gyermekcsoport és a Csicsóka táncegyüttes (Petőfi Sándor MK, Óbecse), a Palics MME felsős tánccsoportja, a Talentum felsős táncegyüttes (Talentum TME, Szabadka), a Csipetkék (Hunyadi János Á.I., Csantavér), a Cselefendi táncegyüttes (Petőfi Sándor ME, Kishegyes), az Ispiláng néptánccsoport felsős korcsoportja (Thurzó Lajos OMK, Zenta), a Turbolya csoport (Tisza Néptáncegyesület, Magyarkanizsa), a Pintyőke táncegyüttes (dr. Kiss Imre MK, Péterréve), a Csicsergők néptánccsoport (Tiszamente KNE, Péterréve), a Csillagvirág néptáncegyüttes (Vadvirág HK, Ada) és a Kalamajka néptánccsoport (Ady Endre MK, Bácskossuthfalva).
Ezüst díjas lett a Kopogtató néptánccsoport (Aranykapu ME, Ada), a Tulipán néptánccsoport (Ady Endre ME, Magyarcsernye), a Kitrákotty csoport (Petőfi Sándor ME, Bácsgyulafalva), a Csípicsóka táncegyüttes és a Suttyó táncegyüttes (Pitypang Néptáncegyesület, Szenttamás), a Perdülő tánccsoport (József Attila MO, Torontálvásárhely), a Cifra néptánccsoport (Szirmai Ká-
roly MME, Temerin), a Csiripiszli táncegyüttes (Kodály Zoltán MMK, Topolya), az Ispiláng néptánccsoport óvódás és alsós korcsoportja (Thurzó Lajos MOK, Zenta), a Kiscifra táncegyüttes és Nagycifra táncegyüttes (Népkör MM
Központ, Szabadka), a Topogó táncegyüttes (Móra Ferenc MME, Csóka), a Vackor Tánccsoport (Gaál Ferenc MME, Kelebia), a Talentum alsós csoport (Talentum TME, Szabadka), a Kincsünk táncegyüttes kiscsoportja (Petőfi Sándor ME, Torda), a palicsi alsós tánccsoport, a Recefice csoport (Tisza Néptáncegyesület, Magyarkanizsa), a Szarkaláb táncegyüttes (Ady Endre ME, Tornyos), a Kópé táncegyüttes (Petőfi Sándor MK, Óbecse) és a Bóbita néptánccsoport (Csobolyó ME, Mohol).
Bronz minősítést nyert a gunarasi Pitypang csoport (József Attila ME és Dózsa György Á.I.), a topolyai Kisvirgonc tánccsoport (Kodály Zoltán MMK), a tiszakálmánfalvi Gubancolók és Derenduca tánccsopor-tok (Petőfi Sándor Művelődési Egyesület) az újvidéki Mitugrász táncegyüttes (VMNKK), a bácsgyulafalvi Vackor csoport (Petőfi Sándor ME), a ludasi Réce-ruca néptánccsoport (Ludas Matyi ME), a horgosi Virgonc néptáncegyüttes (Bartók Béla MME), a zentagunarasi Pimpimpáré tánccsoport (Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület), a péterrévei Fürtike gyermekcsoport (dr. Kiss Imre MK), a szenttamási Sziporka gyermekcsoport (Pitypang Néptáncegyesület), a tornyosi Csiribiri tánccsoport (Ady Endre ME), a kishegyesi Vackor táncegyüttes (Petőfi Sándor ME, Kishegyes), a tordai Kincsünk táncegyüttes középső csoportja (Petőfi Sándor ME), a kúlai Napraforgó gyermek néptánccsoport (Népkör MMK), a törökfalui Cinege néptánccsoport (Százszorszép ME), a törökbecsei Apróka táncegyüttes (Jókai Mór MME), a bácskossuthfalvi Pántlika néptánccsoport (Ady Endre MK), a csantavéri Virgoncok (Mendicus MK), valamint a péterrévei Pitypalatty gyermekcsoport és Höcögők csoport (Tiszamente KNE).
A zsűri több különdíjat is osztott, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület ajándékait. A táncosok közül Kozsán Gergely, a horgosi Ficánka gyermek néptáncegyüttes tagja, Károlyi Egon és Fenyvesi Zénó, az óbecsei Petőfi Sándor MK Csiperke táncegyütte-sének tagjai és Kocsis Viktor, az adai Vadvirág HK Füzike csoportjának tagja lett díjazva. A zsűri a szabadkai Brezovszki házaspárt, Tamarát és Rolandot, koreográfiai különdíjjal jutalmazta a fesztiválon nyújtott összteljesítményért, illetve az óbecsei Cseszák házaspár, Balázs és Anikó, is ajándékban részesült, ők pedagógiai és koreográfiai különdíjat kaptak a fesztiválon nyújtott összteljesítményért. Ezen felül az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör néptáncműhelye az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület jóvoltából részt vehet a jövő évi Táncháztalálkozó Aprók bálján.
„A pedagógiai díjunk számunkra ismételten igazolása annak, hogy valamit jól csinálunk és a táncosainkon ez meg is látszik, ami sikerekhez vezeti őket. Az előadói díjak mellett nagyobb eredmény az, ha eminens szakmabeliek látják és elismerik munkánkat. Fontos eredmény az is, talán még fontosabb a többinél, hogy évről-évre gyarapodnak csoportjaink, mind többen kezdenek táncolni, énekelni és ott is maradnak az egyesületekben, ami a magyar kultúra megmaradásának kulcsa lehet Vajdaságban. Boldogok vagyunk, hogy valódi értékeket mutathatunk fel”, mondta Cseszák Balázs.

(becejski-mozaik.co.rs)